14 °C Budapest
Close up elderly businessman hand holding pen put signature on business paper, man signing legal document making investment closing deal, taking bank loan or insurance, writing will testament concept

Friss infók derültek ki a 2023-as rezsicsökkentésről: ez nagyon fog fájni Magyarországnak

2022. december 27. 14:32

Mielőtt kihirdetnék a Magyar Közlönyben, a Költségvetési Tanács közzétette véleményét a 2023-as költségvetés tervezetéről, melyet rendeleti úton készülnek módsítani - szúrta ki a Portfolio. A véleményből sok új információ derült ki, többek között az, hogy az eredetileg 3,5%-ra tervezett hiánycélt 3,9%-ra emelnék. Az is figyelemreméltó változtatás, hogy az eredetileg 670 milliárd forintra tervezett Rezsivédelmi Alap 2610 milliárd forintra nő jövőre.

Közzétette legújabb véleményét a Költségvetési Tanács a 2023-as költségvetés tervezetéről. A dokumentum címe A Magyarország 2023. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló kormányrendelet tervezetének véleményezéséről és az államadósságszabály teljesülésével kapcsolatos állásfoglalásáról. A vélemény kitér rá, hogy Varga Mihály december 23-án küldte meg számukra a véleményezett dokumentumot. A három fős testület - melynek elnöke Kovács Árpád, tagja Matolcsy György, az MNB elnöke és Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke - december 27-én tartotta meg ülését, és hozott határozat a költségvetés tervezetről.

A dokumentumból kiolvasható főbb megállapítások, amelyek jellemezni fogják az új - várhatóan napokban közzéteendő - büdzsét:

  • 1,5%-os gazdasági növekedésre alapozza a kormány a költségvetést.
  • Fennmarad a rezsicsökkentés rendszere,
  • az eredetileg tervezettnél magasabb mértékben - vagyis 15%-kal - emelkednek a nyugdíjak, és folytatódik a családok támogatása.
  • A közintézmények energiaköltségeit részlegesen kompenzálják.
  • Az állam által fizetendő kamatkiadások az eredetileg tervezettnél lényegesen magasabbak lesznek.
  • Az ESA hiány az eredeti 3,5%-ról 3,9%-ra emelkedik a GDP arányában. Ha a tervezettnél jobban nőne jövőre a GDP, akkor az ebből származó többletbevételt a kormány a hiány lefaragására fordítja - a Költségvetési Tanács szerint a hiányt 3%-ra kellene lefaragni.
  • A KT szerint a rendelettervezet bevételi és kiadási előirányzatainak teljesíthetősége kockázatot hordoz.
  • Az adóbevételek emelkedése a bér- és keresettömeg, valamint a nominális fogyasztás jelentős mértékű növekedésén alapulnak, és egyes sorokon meg is haladják az adóalapok várt növekedését.
  • Kiadási oldalon az energiaköltségek finanszírozása tartalmaz többlet kiadási előirányzatot a rendelettervezet, de a dologi kiadások nem emelkednek olyan mértékben, mint ahogy azt a működési költségek emelkedése várhatóan szükségessé teszi.
  • A nominális GDP 16,6%-kal emelkedik jövőre, ami támogatja az államadósság csökkentését. A tervek szerint az adósságráta 74%-ról 70,2%-ra mérséklődik.
  • A Rezsivédelmi Alap 2023. évi kiadási előirányzatainak összege a korábbi 670 milliárd forintról 2610 milliárd forintra emelkedett.

A lakossági energiafogyasztást érintő kedvezményes tarifák átlagos fogyasztási szintig történő fenntartására előirányzott összeg a korábbi 600 milliárd forintról 1458,2 milliárd forintra nő.

  • Az állami intézmények, állami vállalatok, önkormányzatok energiaszámla-kompenzációja 855 milliárd forintra emelkedett. Itt a KT a dokumentumban megemlíti, hogy szélesebb az érintett intézmények köre.
  • Szintén a Rezsivédelmi Alapból fizeti ki az állam a versenyszektornak járó energiakrízis miatti mentőprogramok kiadásait, összesen 279 milliárd forint összegben betervezve.
  • A kiadások fedezetét a 2022. júniusában bevezetett ,,extraprofit'' különadók és a bányajáradék összesen 1411,7 milliárd forint várható bevételeinek az Alapba történő becsatomázásával és további 1198,3 milliárd forint központi támogatással teremtik meg.
  • A Honvédelmi Alap kiadási főösszege a módosítás során nem változott az eredeti költségvetésitörvény előirányzatához képest, ugyanakkor az Alap forrásszerkezete megváltozott. Az Alap bevételei közül kikerült a pénzügyi tranzakciós illetékbevétel, helyette a pénzügyi szervezetek befizetéseiből származó 358 milliárd forint és a biztosítási adóból várt 219,4 milliárd forint mellett 264,6 milliárd forint összegű közvetlen központi költségvetési támogatás biztosítja a tervezett 842 milliárd forint összegű kiadás fonását.
  • A nettó pénzforgalmi kamatkiadások 310 milliárd forinttal emelkedtek a módosításban az eredeti költségvetési törvény előirányzatához képest. A magasabb nettó kiadást a bruttó kamatkiadások 430 milliárd forintos, valamint a kamatbevételek 120 milliárd forintos emelkedése okozza. A kamatkiadások emelkedését a költségvetési törvény készítése óta megvalósult hozamemelkedés magyarázza.
  • A központi tartalékok főösszege 418,2 milliárd forinttal 977,2 milliárd forintra emelkedett az eredeti költségvetési törvény előirányzathoz képest. A szabad tartalékoknak tekinthető előirányzatok összege 462,7 milliárd forint. A kormányzati rendkívüli intézkedések tartalékkeret a korábbi 170 milliárd forintról 255 milliárd forintra emelkedett, követve a központi költségvetés kiadási főösszegének növekedését. A kormányzati bérintézkedésekre forrást biztosító céltartalék előirányzatok 335,2 milliárd forinttal 514,5 milliárd forintra növekedett az eredetileg elfogadott költségvetési törvény előirányzatához képest. Ugyanakkor a felhasználás egy új céllal bővült - olvasható a Tanács véleményében, azonban az nem derül ki, hogy mi is ez az új cél.
  • Az Uniótól származó bevételek 2285,69 milliárd forintot, míg a kiadások 3793,5 milliárd forintot tesznek ki 44,2, illetve 28,3 szézalékkal haladva meg a 2022-es várható teljesítést. A költségvetés reálisan számol a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, illetve a 2021-2027. évi operatív programok finanszírozására beérkező uniós bevételekkel. Ennek ellenére változatlanul jelentős e programok központi költségvetésből történő megelőlegezése.

A Költségvetési Tanács véleményében hangsúlyozta, hogy az eddig kőbe vésett 3,5%-os hiánycélt a kormány váratlanul mégis felemelte. A Rezsivédelmi Alap kiadási összegét brutális mértékben emelték meg, viszont az emelkedést csak részben magyarázza a lakossági rezsicsökkentés rendszerének megdrágulása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem