Színt vallott a Nike: náluk már vége a világjáványnak, erre készülnek 2022-ben

Pénzcentrum2022. március 23. 12:35

Az amerikai sportcipő-óriás hétfői nyilatkozata szerint sikerült megoldani a gyártási problémákat, ami miatt alacsonyabb volt az eladás, úgyhogy a cég most már biztos gyártás mellett néz szembe a növekvő kereslet kihívásaival – írja a Reuters.

A Nike-nak sikerült leküzdenie a koronavírus-járvány alatti neházságeket: a cég részvényei 5,9%-kal nőttek, valamint a harmadik negyedév profitvárakozásait is sikerült felülmúlni. Tavaly a Covid miatt kényszerült gyárbezárásokra a cég Vietnámban, ahol a gyártás nagyjából fele zajlott. A gyártási kapacitások csökkenése miatt Amerikában hiánycikkek lettek a Nike, a Jordan és a Converse sportcipők a legtöbb boltban. Most már az összes gyár  működik Vietnámban, és teljes cipő- és sportruházat-gyártás a bezárások előtti szinten zajlik – nyilatkozta Matthew Friend, a cég vezető pénzügyi igazgatója.

Azonban továbbra is lehetséges probléma a lassú szállítás, akülönösen Észak-Amerikában, ahol a járny óta megnövekedett a tranzitidő. A Nike amerikai profitja 9%-kal nőtt a harmadik negyedévben, mely többek között a járvány alatt megnőtt sportruházat-keresletnek volt köszönhető. Kínában viszont 8%-kal csökkent a bevételük, ugyanis a kínai boltok készleteit kénytelenek voltak az USA-ba küldeni. A cég jelenleg nem tudja megmondani, milyen hatással lesz a rá járvány felerősödése Kínában. A Nike bevételei elérték a 10.87 milliárd dollárt a február 28-án lezáruló negyedévben, ami 5%-kal volt több a várakozásnál, ezzel pedig részvényenként 87 centet keresett a cég a várt 71 centnél.

Címkék:
járvány, sport, gyártás, covid, cipőgyártás,