25 °C Budapest
Typical accommodation for temporary workers in La Mancha. Photo taken in the province of Ciudad Real, Spain, on 06/15/2018. The conical constructions were used for temporary workers when the transport were less inefficient and they couldn´t committing every day

Orosz-ukrán béke nélkül mindenki felkötheti a gatyáját: tartós drágaság maradna a nyakunkon

2022. március 3. 15:03

Tavaly a nemzetgazdasági átlagot kissé meghaladva, 11 százalékkal nőtt az agráriumhoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódó vállalkozások hitelállománya Magyarországon. A bővülés oka elsősorban a termények tavalyi jelentős drágulása volt. Szintén emiatt ugrott meg rendkívüli mértékben az agrárcégek betétállománya.Ha az aratásig nem enyhül az orosz-ukrán feszültség, akkor rekordközeli szinten maradhatnak a gabonaárak a globális és a hazai piacon is.

Több mint 14 százalékkal nőtt az agráriumhoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódó vállalkozások hitelállománya tavaly a Magyar Bankholding Csoport bankjaiban, a március 31-én egyesülő MKB Bankban és Budapest Bankbank, valamint a Takarékbankban. A beruházási és a forgóeszköz-hiteleknél egyaránt tapasztalt bővülés 3 százalékponttal meghaladta a piaci átlagot, a február második felében publikált statisztikai adatok szerint ugyanis a teljes agrár- és élelmiszeripari értékláncban érdekelt hazai vállalkozások összesített hitelállománya 11 százalékkal nőtt 2021-ben. Ez egyébként egytized százalékkal magasabb a nemzetgazdasági átlagnál.

Az agrárvállalkozásoknál továbbra is népszerűek a támogatott konstrukciók, tavaly a három bankban az agrárhiteleken belül az átlagnál jobban nőttek 2020-hoz képest. Az NHP-kihelyezés majdnem 19, a Széchenyi Kártya termékeinek közvetítése majdnem 39, míg az EXIM termékeké 44 százalékkal bővült. A hitelállomány mintegy felét ezek a támogatott konstrukciók teszik ki. 

Kiugró növekedés a betétállományban

Míg a hitelek területén a sokévi átlag körüli volt a bővülés tavaly az agrár- és élelmiszeriparban, addig a betéteknél kiugró növekedést tapasztaltak a három banknál. A majdnem 20 százalékos emelkedésből a legnagyobb arányban az élelmiszeripari vállalkozások vették ki a részüket, 36 százalékkal nőtt az állományuk 2021 végére az egy évvel korábbihoz képest. A betétekről még nincsenek összbanki adatok, de a bankszövetség elemzői azzal számolnak, hogy a teljes szektorban hasonlóan magas volt a növekedés. Ez a rendkívüli eredmény elsősorban szintén a terménydrágulásra vezethető vissza.

A betétállomány nagyobb része továbbra is látra szóló, mert az élelmiszer-gazdasághoz kapcsolódó vállalkozások arra számítanak, hogy már rövid távon visszaforgatják a termelésbe, vagy beruházásokba betéteiket.

Mozgalmas évre lehet számítani

A három bank agrárelemzőinek előrejelzése szerint az idei év hasonlóan mozgalmas lesz a tavalyihoz globálisan és így a hazai piacon is, és a kukorica árszintje érdemi hatást gyakorol az élelmiszer-gazdaságra. Globális szinten a déli féltekén januártól kezdődő nyári aratási munkák terméseredményei várhatóan hónapokig befolyásolják a gabonaárak alakulását, így az állattenyésztők takarmányköltségeit is.

A bizonytalanságot növeli az ukrajnai háborús helyzet, mivel Oroszország és Ukrajna is jelentős gabonaexportőr. A konfliktus, és a nyugati szankciók miatt pedig kérdéses, hogy a kivitelre szánt áruk mekkora hányada tud megjelenni a világpiacon. A Takarékbank és a Magyar Bankholding agrárelemzői azzal számolnak a jelenleg meglévő bizonytalansági tényezők közepette, hogy ha aratásig nem csökken a feszültség, akkor fennmaradhatnak az idei, rekordszint közelébe emelkedett gabonaárak, és ez a hazai piacra is hatással lesz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az évek óta meglévő nehézségek, az afrikai sertéspestis, a rekordközeli gabonaárak, az időjárás miatt hektikusan változó hozamok, valamint a megugró energiaárak mellett a napokban kirobbant háborús konfliktus még bizonytalanabbá teszi a kilátásokat a globális élelmiszer-gazdaságban. Ugyanakkor a kereslet továbbra is szinten marad, az esetleges további áremelkedések ellenére sem számítunk arra, hogy a vásárlók jelentős mértékben visszafognák élelmiszer-fogyasztásukat, a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy az agrárium termékei iránt nem csökken a kereslet

– mondta Hollósi Dávid, a Takarékbank és a Magyar Bankholding agrár és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója.

A Magyar Bankholding tagbankjainál azzal számolnak, hogy a geopolitikai bizonytalanság, az emelkedő hitelkamatok, a dráguló építőanyagok, a VP-pályázatok előző évihez képest csökkenő intenzitása, az állattenyésztési felvásárlási árak nagymértékű kilengése miatt az agrár- és élelmiszeripari értékláncban némileg csökken a beruházási hitelek iránti igény, ugyanakkor a forgóeszköz-hiteleknél további bővülés várható. Ugyanígy növekedéssel számolnak a betétállománynál, de a 2021-es rekordütemnél kisebb mértékben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 15:07
Több valótlan állítását is helyreigazította a nemrég nyomtatott kiadásával felhagyó kormányközeli sa...
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?