21 °C Budapest
Mik a megfelelési kényszer tünetei? Így történik a megfelelési kényszer leküzdése

Mik a megfelelési kényszer tünetei? Így történik a megfelelési kényszer leküzdése

2023. november 12. 18:30

A megfelelési kényszer sokunk életét befolyásolja: a lehető legjobbat akarjuk nyújtani a hétköznapokban, legyen szó a munkahelyünkről, a párkapcsolatunkról, a szüleinkről vagy bármilyen olyan szociális térről, ahol számít mások megítélése, a rólunk kialakított kép. Járjunk utána, mik a megfelelési kényszer tünetei gyerekeknél, felnőtteknél egyaránt és hogyan zajlik a megfelelési kényszer leküzdése. Mit mond a megfelelési kényszer teszt: mikortól számítanak törekvéseink megfelelési kényszernek?

Cikkünkben a megfelelési kényszer témakörét járjuk körül: tudd meg, mi a megfelelési kényszer lényege és mik a megfelelési kényszer tünetei, milyen megfelelési kényszer teszt segíthet „diagnosztizálni” a problémát! Amellett, hogy eláruljuk, hogyan zajlik a megfelelési kényszer leküzdése, azt is megtudhatod, mikortól küzd valaki megfelelési kényszerrel, mik lehetnek a megfelelési kényszer okai, hogy van a megfelelési kényszer angolul, a megfelelési kényszer mitől alakul ki! Milyen traumák vezethetnek megfelelési kényszerhez, mit kezdjünk ezzel a problémával? Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Mi a megfelelési kényszer jelentése?

Különféle élethelyzetekben megfelelni bizonyos elvárásoknak, kívánságoknak alapvetően nem rossz dolog, hiszen a kötelességtudat is az emberi élet része és bizonyos esetekben fontos, hogy háttérbe szorítsuk a személyes indíttatásainkat a feladatainkkal szemben - ha ezt kívánja a nagyobb cél, vagy ha tudjuk, hogy hosszabb távon ez az érdekünk. A probléma, azaz a megfelelési kényszer (megfelelési kényszer angolul: compulsion to conform, compulsion to conformity) akkor kezdődik, amikor a pillanatnyi szükségletek kielégítését nem csak átmenetileg tesszük félre, hanem túlzó mértékű, kényszeres jellegű önfeláldozást tanúsítunk olyan esetekben, amikor erre már nincs szükség.

Az a személy, akinél a megfelelési kényszer nevű rendellenes érzelmi állapot áll fenn, egy bizonyos idő után már képtelen arra, hogy tisztán lássa, mik a valódi szükségletei, önértékelését és viselkedését teljes mértékben mások vélt vagy valós elvárásaihoz igazítja. Sokszor összekeveri kényszerét a szeretet érzésével, holott ez egy szorongáshoz vezető, negatív érzelmi vetületű lelki beállítódás. A megfelelési kényszer hatására az egyén érzelmei, ösztönös érdekei, indíttatásai tartósan a háttérbe szorulnak, a megfelelési kényszer megélője végül feláldozza önmagát kényszeres alkalmazkodása oltárán.

Megfelelési kényszer: mik a megfelelési kényszer tünetei?

A megfelelési kényszer mindenkinél más „tüneteket” produkál, azonban vannak olyan általános alapmotívumok, amelyek a megfelelési kényszerrel küszködők többségére igazak lehetnek. Az a személy, akinél a megfelelési kényszer állapota áll fönn, folyamatosan a környezetét monitorozza: azt figyeli, milyen érzelmeket vagy viselkedést várhat tőle a környezete és igyekszik ahhoz alkalmazkodni – ezek lehetnek valós elvárások, de sokszor csak a megfelelni kívánó személy elméletein alapszanak.

A megfelelési kényszer tünetei lehetnek, hogy az adott személy kényszeresen alkalmazkodik környezetéhez, kerüli a konfliktusokat, véleményét elhallgatja, folyamatosan szorong azon, hogy ha ellenállást tanúsít (pl. nemleges választ ad, nem teszi meg azt, amit kérnek), a másik fél elhagyja, kapcsolata megromlik vele. A megfelelési kényszer tünetei közé soroljuk azt, hogy a szenvedő személy fontos döntéseit mind mások elvárásaira alapozva hozza meg, akkor is igent mond, ha tudja, hogy nem lenne szabad.

A megfelelési kényszer hatására sokan elnyomják természetes érzéseiket, legyen szó örömről vagy haragról, mert úgy érzik, környezetük nem tudná elfogadni azokat, lojalitásukat egyetértéssel, együttműködéssel fejezik ki. Egyeseknél a megfelelési kényszer tünetei „robbanó bomba” effektushoz vezethetnek: sokáig elfojtott érzelmeik időnként a felszínre törnek, ekkor viszont – mivel a megfelelési kényszer hatására egyéb esetekben elzárja érzelmeit – környezete nem érti, mi okozta az érzelmi fellángolást (pl. sírást, dührohamot).

Mik a megfelelési kényszer okai?

Az ember, mint érző lény egyszerre törekszik a kapcsolódásra és önmaga felfedezésére, hogy megtalálja az önazonosságot a világban. A megfelelési kényszer gyakorlatilag maga a zavar a rendszerben: az egyén lemond vágyairól, természetes attitűdjeivel szembemenő módon cselekszik, ami számos egyéni traumára vezethető vissza. A megfelelési kényszer okai közé soroljuk, hogy sokszor fiatalabb korban vagy gyermekként megtapasztaltunk egy olyan határsértést, bizonytalanságérzést vagy személyes veszteséget, ami maradandó érzelmi károsodást okozott. A későbbiekben, az ezek hatására kialakuló megfelelési kényszerrel azt akarja a sérült személy elkerülni, hogy újra a traumához hasonló fájdalmat kelljen átélnie.

Megfelelési kényszer gyerekeknél: mire figyeljen a szülő?

A megfelelési kényszer okai általában egy, az életünk korai szakaszában elszenvedett válsághelyzeten alapszanak. Gyermekként gyakorlatilag az életünk múlik egy olyan stabil és biztonságos kapcsolaton, amikor létszükségletű, hogy valaki odafigyeljen ránk, gondoskodjon a szükségleteinkről – ez a kapcsolódás lesz az alapja a későbbi személyiségünknek. Azoknál a gyerekeknél, akiknél sérül ez a kapcsolat, hajlamosak inkább lemondani saját szükségleteikről, hogy megtartsák szeretteik figyelmét és szeretetét.

A megfelelési kényszerrel küzdő gyermekek esetében a szülők részéről gyakori hiba, hogy irreálisan magas elvárásokat támasztanak gyerekeikkel szemben (a „maximumot” akarják kihozni belőlük), amelyeknek, ha a gyermek nem tud megfelelni (érthető, hiszen irreálisak az elvárások) éreztetik velük, hogy nem elég jók, nem kapnak pozitív megerősítést, megbecsülést (a szülő az elvárásainak való megfelelésért „jutalmazza” gyermekét a szeretetével) – ezt a megbecsülést akarjuk később újra megszerezni/visszaszerezni a megfelelési kényszer hatására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szülőként fontos, hogy figyelembe vegyük gyerekeink egyedi képességeit és ne hasonlítgassuk őket más gyerekekhez – azt nézzük, milyen eredményeket képes elérni gyerekünk saját magához képest. Fontos, hogy a megfelelési kényszer leküzdése végett, mintegy megelőzés gyanánt folyamatosan támogassuk gyerekünket, neveljük önállóságra és nyújtsunk nekik megbízható támaszt a túlzott szigor helyett. Semmiképpen ne éreztessük gyermekünkkel azt, hogy buta, tehetségtelen, vagy hogy nem elég jó nekünk, ugyanis mindez sokaknál később a megfelelési kényszer alapjává válik!

Megfelelési kényszer teszt: én is küzdhetek megfelelési kényszerrel?

Ha bár senkinek sem ajánljuk, hogy egy-egy internetes megfelelési kényszer teszt segítségével próbálja meghatározni lelki problémái mibenlétét, valószínűsíthetően megfelelési kényszerrel küzd az, akire az alábbi állítások igazak:

  • folyamatosan a környezete reakcióit, elvárásait, kéréseit figyeli, az ezekhez való alkalmazkodást előbbre helyezi saját ösztöneinek megélésénél;
  • értékesebbnek, okosabbnak tart másokat magánál, éppen ezért igyekszik hallgatni rájuk, pozitív véleménynyilvánításukat igyekszik megszerezni;
  • mások helyett önmagát hibáztatja, sosem másokban keresi a problémák okát, hanem önmagában;
  • önbizalma kevés, önértékelése alacsony;
  • megszállott módon törekszik a tökéletességre, elismerésre, pozitív visszajelzésre;
  • gyermekkori lelki traumáit (tipikusan a szülő-gyermek kapcsolatra vonatkozóan) nem dolgozta fel;
  • fél attól, hogy elutasítják, elhagyják, nem szeretik, ha nem törekszik arra, hogy megfeleljen másoknak;
  • nem mer egyedül döntéseket hozni, mindenben mások véleményét, tanácsát kéri.

A megfelelési kényszer leküzdése: mit tegyünk a megfelelési kényszer ellen?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mégis mit lehet tenni egy már régebb óta kialakult és rögzült megfelelési kényszer ellen, hogyan zajlik a megfelelési kényszer leküzdése felnőtteknél, gyerekeknél. Nos, mindenképpen az a legfontosabb és első lépés, hogy felismerjük magunkban a problémát: ha tudatosult bennünk, hogy megfelelési kényszer áll fenn nálunk, már tudjuk, hogy mik a megfelelési kényszer tünetei, melyek azok a jelek, amelyekre érdemes odafigyelnünk magunkon.

A megfelelési kényszer leküzdése során a felismerés és az ösztönös reakcióink monitorozása mellett érdemes lehet megkeresni a megfelelési kényszerünk konkrét okát (mitől félünk leginkább, ami a kényszeres magatartáshoz vezet? mit érzünk ezzel kapcsolatban? valósak a félelmeink, vagy csak kivetítjük ismerőseinkre a szorongásainkat?). Tudatosítsuk magunkban, hogy nem kell a tökéletességre törekednünk, merjünk nyugodtan önmagunk lenni – egyben ne foglalkozzunk másokkal, törődjünk a saját dolgunkkal!

A megfelelési kényszer leküzdése során az is fontos, hogy találjunk egy olyan személyt, akinek nem megfelelni akarunk, hanem akinek ehelyett képesek vagyunk megnyílni, feltárni előtte valódi személyiségünket és érzéseinket (merjünk sebezhetőek lenni, ezáltal válhatunk a későbbiekben magabiztosabbá) – ez lehet egy barát, egy családtag vagy akár egy pszichológus (merjük elfogadni a segítséget, amit a másik ember képes nyújtani számunkra).

Mikor forduljunk pszichológushoz?

Ahogy ezt minden lelki probléma esetében hangsúlyozzák a szakemberek, abban az esetben érdemes mindenképp szakértői segítséget kérni, ha a megfelelési kényszer eluralkodik a mindennapokon és olyan szorongást okoz az életünkben, amivel már nem tudunk egyedül megbirkózni. Figyeljünk oda arra, hogy milyen esetekben hallgatunk saját megérzéseinkre és cselekszünk ösztönös érzelmeinknek megfelelően, és hogy mikor nyomjuk el ezeket az indíttatásokat, attól tartva, hogy mások nem gondolják ezeket helyénvalónak – ha úgy érezzük, hogy túl gyakran válunk áldozatává az utóbbi esetnek, érdemes segítséget kérnünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem