2 °C Budapest
Unrecognizable tired doctor sitting at workplace. Overworked physician with headache resting in modern office, medicine concept, copy space

Komoly bajban vannak a magyar háziorvosok: őket sem kerüli el a fenyegető rezsidémon

2023. január 9. 21:01

A fenyegető rezsiköltség emelkedés miatt a MOK Háziorvosi Csoportja kérdőíves felmérést végzett a kollégáik körében. Mint kiderült, a magyar praxisok többsége nem kap támogatást a rezsiköltségeket illetően az önkormányzatától, sőt, nagy részüknek az iparűzési adót is teljes egészében be kell fizetniük ezen a télen is. 

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) háziorvosok körében végzett kérdőíves felmérést a rendelők rezsiköltségeivel kapcsolatban. A kérdőívre több mint 1600 válasz érkezett, a válaszadók kb. 2/3-a háziorvos, 1/3-a fogorvos, ez megfelel az alapellátó körzetek egymáshoz viszonyított arányának.

Mint kiderült, a magyar praxisok többsége nem kap támogatást a rezsiköltségeket illetően az önkormányzatától, és a fogorvosok közül kevesebben kapnak ingyenesen biztosított rendelőt.

A praxisok több mint 2/3-ában gáz biztosítja a fűtési lehetőséget, további több mint 1/5-ében távhő. Ezen kívül a praxisok több mint felében nincs az alapértelmezett fűtésen kívül más fűtési módra lehetőség.  Kevesebb mint egyharmaduk rendelkezik fűtésre is alkalmas légkondícionáló berendezéssel A praxisok  kis hányada, kevesebb mint 14 %-a használ megújuló energiaforrást.

A háziorvosi és fogorvosi praxisok 3/4-e nem kap iparűzési adó kedvezményt vagy mentességet.

A praxisok abszolút többsége minden településtípuson saját vállalkozásán keresztül fizeti a rezsit, a községekben számottevő még az önkormányzat szerepvállalása, illetve a kisebb városokban és a fővárosban a költségmegosztás intézménye.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A falusi rendelők kb. felében a válaszadó (fog)orvos egyedül dolgozik, ez az arány a városokban már csak a kollégák negyede, a fővárosban pedig ez a jelenség elenyésző.  Ehhez kapcsolódik az is, hogy a községekben működő praxisoknál jóval gyakoribb (30 százalék körüli) az a jelenség, hogy az adott praxis több településen, vagy több rendelőben ad szolgálatot. A megyeszékhelyeken, illetve a fővárosban az ilyen praxisok aránya alacsony, ill. elenyésző.

Az egyes (áremelés előtti) rezsiszámlák összegében nincs számottevő eltérés a kisebb-nagyobb településeken működő praxisok által közölt adatok között. A várható emelkedés mértékének megítélésében viszont van különbség: a nagyvárosokban és a fővárosban üzemelő praxisok válaszadói borúláttóbbak, és sokkal nagyobb arányban jelölték be a durva (8-10-szeres, vagy még nagyobb) emelést, mint a kisebb településeken dolgozó kollégák.

Itt a megoldás

A helyzet megoldása érdekében a minisztériumtól a Kamara az alábbiakat kéri:

  • Iparűzési adó mentesség kiterjesztését a NEAK finanszírozás teljes összegére
  • A NEAK praxisfinanszírozás rezsitámogatás sorának növelését a kamara által javasolt egységes 640 ezer forintra
  • Szeretnék felhívni az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az egészségügyi alapellátás szolgáltatás mindenkori biztosítása jogszabály szerinti kötelességük.
  • Közfeladatot ellátó vállalkozásokként az alapellátó szolgálatok az önkormányzatok döntésétől függetlenül szerződhessenek önállóan a közüzemi szolgáltató cégekkel az így kedvezményesebb díjszabású szolgáltatásra.
     

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem