1 °C Budapest
Frontal close-up of an yellow-fever mosquito sucking blood, known vector of zika virus, chikungunya, yellow fever and dengue.

Magyar fejlesztéssel lehet hatékonyabb a szúnyogirtás: ezen dolgoznak Kemenesi Gáborék

MTI
2022. május 15. 18:05

A szúnyogok elleni minél hatékonyabb biológiai védekezést szolgálja az az együttműködés, amely a Pécsen működő Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) és egy biológiai alapú kártevőmentesítést végző, innovatív megoldásokat alkalmazó spanyol cég magyarországi leányvállalata között jött létre - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A baranyai felsőoktatási intézmény a közleményében azt írta: a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában működő VNL a spanyol Lokímica Laboratorios magyarországi leányvállalatával, a Lokímica Magyarország Kft.-vel kötött együttműködési megállapodást.

A kommüniké szerint a szerteágazó spanyol piaci jelenléttel rendelkező, több mint háromszáz embert foglalkoztató és 10 millió lakost kiszolgáló - biológiai alapú és zöld szemléletű kártevőmentesítést végző - spanyol vállalat a csípőszúnyogokkal, a kullancsokkal, a rágcsálókkal és bármilyen egyéb egészségügyi kártevővel kapcsolatos kutatások területén számít a pécsi virológusok segítéségére.

Kemenesi Gábort, a VNL adjunktusát idézve azt írták, "az egészségügyi kártevők elleni védekezés nyugati típusú kultúrája megköveteli, hogy kutatás-innovációs háttér legyen mögötte", továbbá a biológiai védekezés nem valósulhat meg a tudományos alapok nélkül. A pécsi szakemberek jelenleg is terepi gyorsdiagnosztikával segítik a spanyol anyacég munkáját, így a biológiai védekezést a begyűjtött minták gyors fertőzésszűrésével.

A kutató szerint a pécsi virológusok elmúlt évtizedben felhalmozott adatállománya kifejezetten értékes abban a célzott védekezésben, amelyet ez a cég képvisel. A precíziós védekezés kapcsán Kemenesi Gábor kifejtette: a biológiai védekezés során nem a szúnyogot magát irtják, hanem csak a lárva bizonyos fejlődési szakaszait szünteti meg a módszer, tehát a környezetet is védi ezáltal.

A már jelenleg is alkalmazott módszerrel annak az útját is megszüntetik, hogy akár vírussal, vagy parazitával fertőzött szúnyogok tömegével keljenek ki

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- jegyezte meg az adjunktus. Manuel García Howlett-et, a Lokímica Magyarország ügyvezetőjét, a spanyol anyavállalat nemzetközi igazgatóját idézve azt írták, hogy a negyven éve működő családi vállalat a kezdetektől fontosnak tartja a kutatást és a fejlesztést, ezért több évtizede működik együtt különböző egyetemekkel. Az ügyvezető fontosnak tartja a PTE laboratóriumaiban létrejövő kutatási eredmények hasznosítását, mert komoly, tudományos háttérre alapozhatják munkájukat.

A közlemény szerint a védekezés azért is fontos, mert Európában több inváziós, idegenhonos szúnyogfaj is megjelent az utóbbi években. Ezek közül a - betegségeket is terjeszteni képes fajok közül - a tigrisszúnyogot, a japán bozótszúnyogot és a koreai szúnyogot Magyarországon is beazonosították már.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem