15 °C Budapest
Budapest, 2022. január 13.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. január 13-án.MTI/Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely: Változnak a védettségi igazolványokra vonatkozó szabályok

2022. február 3. 07:12

Február harmadikán, 7 órás kezdettel tart kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A miniszter bejelentette, február 15. helyett május 1-ig érvényesek lesznek a két oltással rendelkezők védettségi igazolványai.

"A kormány vírusügyben áttekintette a helyzetet. A virológusok szerint az 5. hullám csúcsán vagyunk, ennek az elvonulása azonban várhatóan gyorsabb lesz, mint az eddigieké" - nyitotta meg február 3-i Kormányinfóját Gulyás Gergely. Ezzel kapcsolatban a miniszter bejelentette, megváltoztatják korábbi döntésüket, ennek értelmében:

május 1-ig érvényesek lesznek a magyar oltási igazolványok 2 oltással is.

Ez Gulyás Gergely szerint szinkronban van az EU-s oltási igazolványok átlagos 270 napos érvényességével. A miniszter szerint oltóanyag bőven van, szerinte ezek, bár az omikron megfertőzésétől annyira nem védenek, a súlyos megbetegedéstől viszont ugyanúgy, ezért ajánlja. Szentkirályi Alexandra elmondta azt is, a kormány részt vesz az Európai Bizottság Pfizer covid-gyógyszer beszerzésében.

Az ország gazdaságával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, idén a kormány igyekszik tartani az 5 százalék körüli költségvetési hiányt.  A miniszter elmondta azt is, hogy a hétvégi viharok igen nagy kárt okoztak, főleg a mezőgazdaságban. Ezért a kormány rendkívüli vis major alapot hoz létre, az agrártárca jövő hét elejére vállalta a kárfelmérést.

Abban bízunk, hogy pár héten belül a vis major alapból meg is történhet a kártalanításuk. Ez főleg a fóliás zöldségtermesztőket érintik

- mondta el Gulyás Gergely. A miniszter Orbán Viktor Putyinnal való tárgyalásáról is, ezzel kapcsolatban elmondta, további 1 milliárd köbméterrel nőhet az orosz gázszerződésben vállalt mennyiség, erre az oroszok nyitottak voltak. Ezen felül kiderült az is, hogy a kormány álláspontja az, Magyarország a békében érdekelt, Ukrajna területi integritását Oroszországnak tiszteleben kell tartania.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, a kormány álláspontja szerint törvénytelen volt a január 31-i pedagógussztrájk, szerinte ezért a fő felelősök szakszervezeti vezetők. A kormány szerint a tanároknak jogos az igénye a magasabb bérekhez, de nem az ilyen sztárjk ennek a megoldása. A miniszter szerint hiába a bíróság első fokú ítélete, miszerint nem volt törvénytelen a sztrájk, ez még nem jogerős döntés.

A figyelmeztető sztrájkban részt vevő tanárokat egyébként az EMMI retorziókkal fenyegette meg, de a retorziókkal kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, nincs kormánydöntés arról, hogy milyen retorziókat alkalmaznának a sztrájkoló tanároknál, erről nem is volt szó.

(Címlapkép - MTI/Koszticsák Szilárd)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem