15 °C Budapest

Koronavírus: elég kevés magyar pedagógus oltatná be magát

2021. február 9. 12:19

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a tanároknak mindössze 26 százaléka regisztrált oltásra, 24 esetben mutatták ki eddig a brit szuperfertőzőnek mondott vírusvariánst és hogy a fővárosban hamarosan megkezdődik az oltás a orosz vakcinával. A bizonság kedvéért olyanokat oltanak majd a Szputnyik V-tel, akiknek nincs krónikus alapbetegségük.

Maruzsa Zoltán Emmi-államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján közölte, hogy a középfokú oktatási intézményekben 9. évfolyamtól továbbra is tantermen kívüli oktatás zajlik. Szerinte a védekezés sikeres, mert kevés intézményben van rendkívüli szünet, digitális oktatás ott, ahol egyébként jelenléti oktatás zajlik.

Nem készülünk változtatásra, van kellő tapasztalatunk, az érettségit biztonságosan le lehet bonyolítani

- mondta Maruzsa. A kormány nyilvánvalóvá tette, hogy a kialakított óvintézkedések mellett le tudjuk bonyolítani az írásbeli és a szóbeli vizsgákat egyaránt idén. Egy teremben 10 fő lehet majd az írásbeli vizsgákon, a szóbeli vizsgákon pedig "kellő távolság" szükséges. Kiemelte, hogy az iskolák biztosítsanak csoportos felkészítőt a végzős tanulóknak. Ezért levelet is írtak az intézményvezetőknek. Maruzsa elmondta, hogy 55% regisztrált eddig a 60 év feletti pedagógusok körében a vakcinára, míg az összes pedagógus esetében 26% ez az arány.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy az elmúlt nap adatai "fokozott figyelemre késztetnek" minket. Az új fertőzöttek száma nem emelkedik, de a tesztek pozitivitási aránya növekszik, valamint emelkedik a kórházban ápoltak száma, illetve a lélegeztetettek száma is.

Sok szám tekintetében nem csökkennek tovább az adatok, ami némi aggodalomra ad okot. Ezt támasztják alá az NNK szennyvízadatai is, ami a szennyvízben a vírus örökítőanyagának emelkedését mutatják

- mondta, és hangsúlyozta: a brit mutáns közösségi terjedése adott Magyarországon. Ez a mutáns vírus gyorsabban terjed, mint a megelőző variáns. Eddig 24 esetben mutattak ki Magyarországon brit mutánst, brazil, afrikai törzset még nem találtak még. - mondta Müller Cecília egy kérdésre válaszolva.

Arra kérte a háziorvosokat, hogy szervezzék meg azoknak a személyeknek a rendelőkbe való behívását, akiket oltani tudnak.

Azt mondta, hogy rövid időn belül kiderül, hogy kik kerülnek behívásra a következő napokban oltásra. Most először kapnak Pfizer vakcinát a háziorvosok, amit már "nagyon várnak" - hangsúlyozta. Arra is kérte a fővárosi háziorvosokat, hogy válasszanak ki öt főt, akiknek az oltását megszervezik, de nem ők hajtják végre, hanem oltópontokra küldik őket. Őket Szputnyik V vakcinával fogják beoltani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Decemberben kétszer 3000 adag vakcinát kaptunk, amelyet bevizsgáltunk, így most 2800 vakcinát tudunk rendelkezésre bocsájtani. A regisztrált, nem krónikus betegek fogják megkapni az orosz Szputnyik V vakcinát

- mondta. Némi bizonytalanság volt a leiratban Müller Cecília szerint, miszerint bizonyos krónikus megbetegedések esetén kelő óvatossággal adható az orosz vakcina. Ennek megfelelően úgy döntöttek, hogy a krónikus megbetegedésben nem szenvedők kapják meg a vakcinát. 560 fővárosi háziorvos fog kijelölni oltakozókat, és tájékoztatni az oltakozni vágyót, hogy Szputnyik V vakcinával tudják beoltani őket.

Mindeközben az AstraZeneca vakcinájával is elkezdenek oltani, amely megérkezett Magyarországra. Ezzel a vakcinával a 60 év alatti krónikus betegeket fogják oltani. Müller szerint a 60 év alatti krónikus betegeket is meg kell védeni, ezért nem csak a kor számít, hanem a betegség is. Erről a háziorvos dönt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm