13 °C Budapest
Még nehezebb helyzetben a városok: mutatjuk a friss szigorítást

Még nehezebb helyzetben a városok: mutatjuk a friss szigorítást

2020. december 2. 08:30

A települési önkormányzatok jövőre nem emelhetik a helyi adókat és a korábbi kedvezményeket nem szüntethetik meg - szigorított a kormány. A Pénzügyminisztérium szerint ez a lakosságot védené, az önkormányzatok helyzetét viszont tovább nehezíti a lépés.

A korábbi bevétel-elmaradások, így az iparűzési adó jelentős részének és a gépjárműadónak az államhoz kerülése, illetve a szolidaritási hozzájárulás megemelése után ismét újabb nehézséggel szembesülnek a települések önkormányzatai a költségvetésüket illetően. A friss Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket - szúrta ki a hvg.hu.

A lap idézi, hogy a Pénzügyminisztérium a "a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmével" indokolta a lépést. Felidézik Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőjének ötletét, hogy iparűzési adót, későbbi javaslata szerint pedig semmilyen önkormányzati adót ne fizessenek a vállalkozások két évig. Erre azonban az önkormányzati vezetők úgy reagáltak, hogy ha ez megvalósulna, akkor ezeket a kieső összegeket az állami költségvetésből kellene pótolni, különben az alapfeladataikat sem tudják ellátni a helyhatóságok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?