1 °C Budapest
Meglepő hatása lett az ország lezárásának: már ezt sem veszik a magyarok

Meglepő hatása lett az ország lezárásának: már ezt sem veszik a magyarok

2020. október 6. 16:30

A lezárások miatt keveset autózó sofőrök idén kevesebb téli gumit vettek, mint a korábbi években - ez derül ki iparági felmérésekből. Az utazási korlátozások nyomán sokan inkább egész évben használhatókat keresnek, ami jó megoldás lehet, de figyelni kell a környezeti viszonyokra. A szakemberek hangsúlyozzák: bár egyre költséghatékonyabb megoldások állnak rendelkezésre, az első szempont mindig a biztonság legyen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2020 januárja és augusztusa között itthon a négy évszakos abroncsok iránti kereslet mintegy negyedével nőtt, miközben a nyári és téli gumik eladásai mérsékelten, 6-10 százalékkal csökkentek. Az Europool adatai azt mutatják, hogy míg a teljes abroncspiac az elmúlt öt évben lassú emelkedést, illetve az utóbbi másfél évben stagnálást mutat, addig az egész évben használható gumik gyors ütemben törnek előre.

  • Az négy évszakosok eladási aránya júliusban kiugró volt: 8,5%,
  • elérte a tavalyi 4,4 százalékos éves szint közel kétszeresét.
  • Augusztusban is átlagon felüli maradt ez a szám: 6,9%.
  • Lengyelországban a 2020-as arány már 12 százalék feletti, Németországban pedig idén először átlépte a 20 százalékot.

Az ősz rendszerint a téli abroncsok vásárlásának időszaka, ám a várható hazai és nemzetközi utazási korlátozások hatására többen a téli garnitúra helyett inkább négy évszakosra váltanak, hogy a téli alacsonyabb kihasználtság esetén tavasszal megspórolják az abroncscserét. Az egyik nagy gumicég vezetője szerint a lezárás miatt a pénztárcabarátabb megoldások felé mozdulnak el a vásárlók.

"Egyrészt az autós utazások számának és távolságának korlátozások miatti csökkenése hosszú távon a költséghatékonyabb alternatíva felé tereli az autósokat, másrészt az elmúlt években megjelenő új fejlesztésű keverékek megbízható teljesítményükkel egyre inkább elnyerik a bizalmukat"

- hangsúlyozta Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Europe NV/SA, Magyarországi Fióktelepének személygépjármű-abroncs üzletágvezetője.

Szakértők szerint a legfontosabb négy évszakos abroncs megvételének mérlegelésekor, hogy figyelembe vegyük a legfontosabb tényezőket, mint az éghajlat és az időjárás, valamint az utak állapota. A négy évszakos gumi azoknak megoldás, akik általában nem szélsőséges időjárási viszonyok között autóznak, akik elsősorban városban vagy kezelt, jó állapotú közutakon közlekednek, illetve akik évi szinten legfeljebb 20 ezer kilométert tesznek meg a járművel. Hangsúlyozzák:

Ha bizonytalanok vagyunk, mindenképp a biztonságot tartsuk szem előtt.

Egy alpesi sítúrára mindenképp téli garnitúrával ellátott autóval utazzunk, de ha erre nincs módunk, akkor olyan négy évszakos gumit válasszunk, amelynek oldalfalán megtalálható a 3 hegycsúcs és hópehely (3PMSF) jelölés. A költséghatékonyság ebben az esetben csak másodlagos szempont legyen!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 22. szombat
Vince, Artúr
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?