11 °C Budapest
Koronavírus: az egyik iráni diák kigyógyult a betegségből, elhagyhatja a Szent Lászlót

Koronavírus: az egyik iráni diák kigyógyult a betegségből, elhagyhatja a Szent Lászlót

2020. március 12. 15:15

4 magyar állampolgárt helyeztek karanténba a határoknál - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Az egyik iráni diákot gyógyultnak nyilvánították a Szent László Kórházban, még ma hazamehet.

A kormány a veszélyhelyzet kihirdetését követően kidolgozta a részletszabályokat, amelyek szükségesek a járvány megelőzésére. Az egyik ilyen intézkedés a határellenőrzés visszaállítása, 0 órától ellenőrzik a forgalmat, minden beérkező személyt ellenőriznek az osztrák és a szlovén határon. 5 határátkelőnél megy az ellenőrzés, a többi több mint 40 állomásnál megszervezik az ellenőrzéseket, vagy korlátozzák a forgalmat.

- ismertette Lakatos Tibor az operatív törzs sajtótájékoztatóján, ami ezekben a percekben is tart. Elhangzott, hogy Olaszországból nem tervezik hazahozni a kint rekedt magyarokat, aki önként hazatérne, annak karanténba kell vonulnia itthon.

Az ellenőrzés során 4 magyar állampolgárt helyeztek karanténba ma reggel 8 óráig, ez a szám azóta már változhat. Két román állampolgárt pedig nem engedtek be Magyarországra, mert Olaszországból jöttek. Két dél-koreait pedig a vonatról irányítottak vissza Ausztriába.

Az már korábban kiderült, hogy 16-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma - jelentették be a kormányzati tájékoztatási honlapon. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. Velük együtt hazánkban eddig 16 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 6 magyar állampolgár.

Megerősítették, hogy az egyik beteg a UPC egyik dolgozója, a kiürített irodát szerdáig nem fogják használni a cégnél.

Szlávik János főorvos a három új fertőzöttről elmondta, egyikük egy korábban karanténban lévő iráni diák. A másik egy 27 éves magyar, aki Izraelben járt, majd ismeretlen állampolgárságú külföldiekkel került kapcsolatba - a vele kontaktusban lévő két ember karanténba került. A harmadik beteg egy 49 éves nő, aki nem járt külföldön, hetedikén jelentkezett a központban. Ő nem is találkozott fertőzöttel állítása szerint. Müller Cecília tisztifőorvos a női beteg kapcsán elmondta, úgy tudni, a kollégái ausztriában voltak síelni, de még nem ellenőrizték, hogy tőlük kapta-e el a betegséget.

A főorvos bejelentette: az egyik iráni diák meggyógyult a fertőzésből, már minden tesztje sorozatosan negatív, a mai nap elhagyhatja a kórházat.

Müller Cecília tisztifőorvos arról beszélt, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése fordulópontot jelent, ami a WHO pandémiás bejelentése nyomán történt meg. A frertőzött területekről hazatérők esetében indokolt a járványügyi megfigyelés, amelyet a saját otthonükban tölthetnek el.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már a határon közlik velük, hogy az általuk meghatározott helyen 14 napig kell tartózkodniuk. Az ajtóra Müller Cecília szerint ki kell írni, ha valaki járványügyi megfigyelés alatt áll, a látogatás nem megengedett a "házi karanténban". Kiemelte, az intézkedések betartását a rendőrség segítségével fogják ellenőrizni.

Ennek kapcsán Lakatos arról beszélt, hogy az ellenőrzés mellett a kontaktkutatásban is rész fog venni a rendőrség, illetve a nagyobb rendezvényeket tiltó rendelkezések betartatásán is dolgozni fognak. Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor arról beszélt, hogy a kormányzati portálra csak visszaellenőrzött, megbízható adatokat szeretnének felhelyezni, ezért adódhat némi késés a nemzetközi hírekhez képest.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor kijelentette: az iskolákat akkor zárják be, ha a járványügyi helyzet úgy kívánja. Müller Cecília ennek kapcsán kockázatosnak nevezte azt is, ha a gyerekek a bezárás után elkerülnek a nagyszülőkhöz. A tisztifőorvos szerint meg fogják lépni a zárlatot, ha szükségesnek találnák.

Dömötör Csaba államtitkár ismertette, időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket, hirdetéseket jelentet meg a kormány mától. Ebben a szükséges óvintézkedésekre hívják fel a figyelmet.

Leállnak a fővárosi fenntartású színházak, mozik, múzeumok

Szeretnénk elérni azt, hogy a lehető legkevésbé sűrűsödjön az utazóközönség, ezért arra kérik a kormányt, hogy rugalmasabb munkakezdést alaktson ki

- mondta Karácsony Gergely egy másik tájékoztatón. A főpolgármester egy pandémiás protokolltervet szeretne kérni a kormánytól, és a fenti javaslatot is elküldték megfontolásra a kabinetnek. Karácsony Gergely a budapesti munkaadókat arra kérte, hogy a legtöbb munkavállalónak biztosítsák a homeoffice lehetőségét. Ahol ez nem megoldható, alakítsanak ki olyan munkakezdési rendet, amely csökkentheti a budapesti reggeli csúcsot.

Minden kulturális intézmény vezetőjével egyeztettek az intézkedésekről:

Nem szeretnének kiskapukat keresni, ahogyan a mozik, ezért a legszigorúbban értelmezik az előadások felfüggesztését a színházakban és a fővárosi fenttartású mozikban, bezárnak a könyvtárak és a múzeomok is, amelyek önkormányzati tulajdonban vannak

- ismertette Karácsony Gergely. Karácsony Gergely kérdésre válaszolva elmondta: járatsűrítéseket és egyéb intézkedéseket egyelőre nem terveznek, vizsgálják az utasszámot. Egyelőre az lenne nagy segítség a fővárosnak, ha a reggeli csúcsidőszakot "tompítani lehetne".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18