12 °C Budapest

Koronavírus: az egyik iráni diák kigyógyult a betegségből, elhagyhatja a Szent Lászlót

2020. március 12. 15:15

4 magyar állampolgárt helyeztek karanténba a határoknál - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Az egyik iráni diákot gyógyultnak nyilvánították a Szent László Kórházban, még ma hazamehet.

A kormány a veszélyhelyzet kihirdetését követően kidolgozta a részletszabályokat, amelyek szükségesek a járvány megelőzésére. Az egyik ilyen intézkedés a határellenőrzés visszaállítása, 0 órától ellenőrzik a forgalmat, minden beérkező személyt ellenőriznek az osztrák és a szlovén határon. 5 határátkelőnél megy az ellenőrzés, a többi több mint 40 állomásnál megszervezik az ellenőrzéseket, vagy korlátozzák a forgalmat.

- ismertette Lakatos Tibor az operatív törzs sajtótájékoztatóján, ami ezekben a percekben is tart. Elhangzott, hogy Olaszországból nem tervezik hazahozni a kint rekedt magyarokat, aki önként hazatérne, annak karanténba kell vonulnia itthon.

Az ellenőrzés során 4 magyar állampolgárt helyeztek karanténba ma reggel 8 óráig, ez a szám azóta már változhat. Két román állampolgárt pedig nem engedtek be Magyarországra, mert Olaszországból jöttek. Két dél-koreait pedig a vonatról irányítottak vissza Ausztriába.

Az már korábban kiderült, hogy 16-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma - jelentették be a kormányzati tájékoztatási honlapon. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. Velük együtt hazánkban eddig 16 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 6 magyar állampolgár.

Megerősítették, hogy az egyik beteg a UPC egyik dolgozója, a kiürített irodát szerdáig nem fogják használni a cégnél.

Szlávik János főorvos a három új fertőzöttről elmondta, egyikük egy korábban karanténban lévő iráni diák. A másik egy 27 éves magyar, aki Izraelben járt, majd ismeretlen állampolgárságú külföldiekkel került kapcsolatba - a vele kontaktusban lévő két ember karanténba került. A harmadik beteg egy 49 éves nő, aki nem járt külföldön, hetedikén jelentkezett a központban. Ő nem is találkozott fertőzöttel állítása szerint. Müller Cecília tisztifőorvos a női beteg kapcsán elmondta, úgy tudni, a kollégái ausztriában voltak síelni, de még nem ellenőrizték, hogy tőlük kapta-e el a betegséget.

A főorvos bejelentette: az egyik iráni diák meggyógyult a fertőzésből, már minden tesztje sorozatosan negatív, a mai nap elhagyhatja a kórházat.

Müller Cecília tisztifőorvos arról beszélt, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése fordulópontot jelent, ami a WHO pandémiás bejelentése nyomán történt meg. A frertőzött területekről hazatérők esetében indokolt a járványügyi megfigyelés, amelyet a saját otthonükban tölthetnek el.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már a határon közlik velük, hogy az általuk meghatározott helyen 14 napig kell tartózkodniuk. Az ajtóra Müller Cecília szerint ki kell írni, ha valaki járványügyi megfigyelés alatt áll, a látogatás nem megengedett a "házi karanténban". Kiemelte, az intézkedések betartását a rendőrség segítségével fogják ellenőrizni.

Ennek kapcsán Lakatos arról beszélt, hogy az ellenőrzés mellett a kontaktkutatásban is rész fog venni a rendőrség, illetve a nagyobb rendezvényeket tiltó rendelkezések betartatásán is dolgozni fognak. Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor arról beszélt, hogy a kormányzati portálra csak visszaellenőrzött, megbízható adatokat szeretnének felhelyezni, ezért adódhat némi késés a nemzetközi hírekhez képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor kijelentette: az iskolákat akkor zárják be, ha a járványügyi helyzet úgy kívánja. Müller Cecília ennek kapcsán kockázatosnak nevezte azt is, ha a gyerekek a bezárás után elkerülnek a nagyszülőkhöz. A tisztifőorvos szerint meg fogják lépni a zárlatot, ha szükségesnek találnák.

Dömötör Csaba államtitkár ismertette, időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket, hirdetéseket jelentet meg a kormány mától. Ebben a szükséges óvintézkedésekre hívják fel a figyelmet.

Leállnak a fővárosi fenntartású színházak, mozik, múzeumok

Szeretnénk elérni azt, hogy a lehető legkevésbé sűrűsödjön az utazóközönség, ezért arra kérik a kormányt, hogy rugalmasabb munkakezdést alaktson ki

- mondta Karácsony Gergely egy másik tájékoztatón. A főpolgármester egy pandémiás protokolltervet szeretne kérni a kormánytól, és a fenti javaslatot is elküldték megfontolásra a kabinetnek. Karácsony Gergely a budapesti munkaadókat arra kérte, hogy a legtöbb munkavállalónak biztosítsák a homeoffice lehetőségét. Ahol ez nem megoldható, alakítsanak ki olyan munkakezdési rendet, amely csökkentheti a budapesti reggeli csúcsot.

Minden kulturális intézmény vezetőjével egyeztettek az intézkedésekről:

Nem szeretnének kiskapukat keresni, ahogyan a mozik, ezért a legszigorúbban értelmezik az előadások felfüggesztését a színházakban és a fővárosi fenttartású mozikban, bezárnak a könyvtárak és a múzeomok is, amelyek önkormányzati tulajdonban vannak

- ismertette Karácsony Gergely. Karácsony Gergely kérdésre válaszolva elmondta: járatsűrítéseket és egyéb intézkedéseket egyelőre nem terveznek, vizsgálják az utasszámot. Egyelőre az lenne nagy segítség a fővárosnak, ha a reggeli csúcsidőszakot "tompítani lehetne".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm