16 °C Budapest

Akár 1-2 évvel is eltolódhat a tokiói olimpia: az európai helyzet is egyre súlyosabb

MTI
2020. március 11. 08:45

Egy-két éves halasztás a legreálisabb az olimpiai szervezőbizottság tagja szerint, ha nem tartható meg idén a tokiói olimpia a koronavírusjárvány miatt. Franciaországban az eddigi legnagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek száma, a kulturális miniszter is megfertőződött több képviselővel együtt és a brit egészségügyi államtitkárnak is pozitív lett a tesztje. Olaszországból hazatérő románok tiltakoztak a karantén ellen a határátkelőhelyeken, bevetették a csendőrséget.

Olimpia 2020

Amennyiben idén nyáron az új koronavírus járványa miatt nem lehetne megtartani a tokiói olimpiát, úgy a játékok egy vagy két évvel való elhalasztása lenne a legreálisabb megoldás - jelentette ki a The Wall Street Journalnak Takahasi Harujuki, a mintegy 25 fős japán szervezőbizottság egyik tagja.

Takahasi azt mondta, hogy a testület még nem vitatta meg, milyen hatással van a járvány a játékokra, mivel legutóbbi tanácskozásukat decemberben tartották, még a járvány kirobbanása előtt. Takahasi szerint - írja a lap - a játékok nézők nélküli megrendezése túlságosan nagy pénzügyi károkat okozna, míg egy egy évnél rövidebb halasztás esetlén az olimpia ütközne más jelentős profi sportrendezvényekkel.

Szakértők szerint egy egyéves halasztás a jövő év azonos időszakára jelentős logisztikai problémákat okozna, de a médiaközvetítések szempontjából megvalósítható lenne, mivel ugyanúgy beilleszthető lenne a közvetítési jogokkal rendelkező médiumok általában laza nyári műsorrendjébe.

A tavaly decemberben Kínából indult új típusú koronavírus-járvány eddig világszerte több mint 116 ezer embert fertőzött meg, és több mint 4 ezer ember halálát okozta.

Japánban állítólag közel 1300 esetről tudnak, amiből mintegy 700 a februárban Tokió közelében karantén alá vont óceánjáró hajó utasai közül került ki. A távol-keleti országban kedden 59 új esetet azonosítottak, ami az NHK japán közszolgálati televízió szerint az eddigi legnagyobb napi növekményt jelenti.

A számadatok újabb és újabb emelkedésekor rendre felmerült az olimpia lemondásának, elhalasztásának vagy végsősoron nézők nélküli megtartásának eshetősége, ahogy az több olimpiai selejtezővel és néhány más jellegű sporteseménnyel is megtörtént az elmúlt időszakban.

Hasimoto Szejko, a kormány olimpiaügyi minisztere legutóbb múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Japán az eddigi terveknek megfelelően készül a nyári játékokra, s úgy fogalmazott, hogy az olimpia lemondása vagy elhalasztása "elfogadhatatlan" lenne a sportolók számára.

Franciaország

Franciaországban az elmúlt 24 órában az eddigi legnagyobb mértékben, 372-vel nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, de egyelőre nem várhatók olyan drasztikus intézkedések, mint Olaszországban vagy Kínában.

Rendkívüli válságot élünk

- mondta kedd este Emmanuel Macron francia államfő az európai uniós tagországok vezetőinek vészhelyzeti videokonferenciáját követően Párizsban. Hozzátette, hogy ugyanakkor az olaszországi vagy a kínaihoz hasonló drasztikus karantén-intézkedések egyelőre nem lesznek Franciaországban, de az államfő - aki szerint a még csak a járvány kezdetén tart az ország - nem zárta ki, hogy később szükség lesz a bevezetésükre.

Az egészségügyi hatóságok hivatalos kedd esti összesítése szerint 372 új esettel 1784-re nőtt a fertőzöttek száma, akik közül 86 embert kezelnek intenzív osztályon, az esetek 80-85 százaléka jóindulatú.

A halálos áldozatok száma elérte a 33-at, valamennyien felnőttek, 23-an közülük több mint 75 évesek voltak.

Az egészségügyi tárca szerint néhány napon belül kihirdetik az országban a járványhelyzet harmadik, legsúlyosabb fokozatát. Az egészségügyi hatóságok a közegészségügyben dolgozók megerősítésére önkénteseket toboroznak, elsősorban az orvostanhallgatók és a nyugdíjas orvosok körében.

Franciaországban naponta átlagosan ezer koronavírus-tesztet végeznek a kijelölt kórházak, de a szám növelése érdekében a kormány rendeletben engedélyezte minden rendelőintézetnek és kórháznak a teszt elvégzését.

A vírus terjedésének megfékezésére a kormányzat vasárnap betiltott április 15-ig minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. Ez mintegy háromszáz koncerttermet és színházat érint az országban, elmarad egyebek mellett Madonna világturnéjának két utolsó párizsi koncertje, és bezárt a párizsi operaház is.

A cannes-i filmfesztivál vezetői még bíznak abban, hogy május 12. és 26. között megrendezhetik a világ egyig legjelentősebb filmes találkozóját, de Pierre Lescura fesztiválelnök a Le Figaro című napilapnak nem zárta ki, hogy elmarad idén a rendezvény.

Azt viszont kizárta a kormány, hogy elhalassza az önkormányzati választások vasárnapi első fordulóját, s közéleti emberek arra buzdítják a franciákat, hogy vegyenek rajta részt, mert az egészségügyi miniszter szavai szerint "nem veszélyesebb, mint lemenni a boltba".

A leginkább érintett megyékben viszont semmilyen oktatási intézmény nem nyitott ki hétfő óta, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik.

Az intézménybezárás mintegy 350 ezer diákot és óvodást érint a 12 millióból. Az egészségügyi tárca összesítése szerint kilenc kisebb gócpont van az országban. Az Elysée-palota egyébként megerősítette a köztársasági elnök körüli egészségügyi védelmet, miután a kabinetvezetője, Patrick Strzoda kapcsolatban állt egy fertőzöttel. A kabinetfőnöknek nincsenek tünetei, de az egészségügyi hatóságok előírásának megfelelően a következő két hétben az otthonából dolgozik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hétfő este Franck Riester kulturális miniszterről kiderült, hogy fertőzött, valamint a nemzetgyűlésben öt képviselőnek és két alkalmazottnak is pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje. Nicole Belloubet igazságügyi miniszteren kedden elvégezték a tesztet, miután a tárcavezető reggel lázasan ébredt, az ő tesztje negatív lett.

A brit egészségügyi államtitkár is megbetegedett

Nadine Dorries brit egészségügyi államtitkár is megfertőződött az új típusú koronavírussal. A hírt a 62 éves politikusnő maga jelentette be kedden késő este, miután szervezetében kimutatták a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust.

Dorries, aki a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi képviselője, közölte, hogy az érvényes hatósági útmutatásnak megfelelően elkülönítette magát környezetétől, és otthonában lábadozik. Hozzátette: az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England) a koronavírus-fertőzések azonosítása után szokásos eljárás alapján megkezdte azoknak a felkutatását, akikkel ő az elmúlt napokban kapcsolatba került, és minisztériumi kollégái, valamint parlamenti irodájának stábja is szorosan követi az útmutatásokat a teendőkről.

Az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 382. Az új koronavírus okozta betegségben eddig hat idős brit állampolgár halt meg. Öten Nagy-Britanniában, egy további páciens - aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott - februárban egy japán kórházban hunyt el.

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) tájékoztatása szerint a betegség brit halálos áldozatainak mindegyike krónikus egészségi problémákkal küszködött.

Románia

A karantén ellen tiltakozó Olaszországból hazatérő román állampolgárok miatt mozgósítani kellett a román rendőrséget és csendőrséget a magyar-román határ több átkelőjén. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a Kiszombor-Nagycsanád határátkelőhelyen 12 román állampolgár próbált három olasz rendszámú gépkocsival belépni kedd délután Romániába.

A mindegyikükkel kitöltetett nyilatkozatba azt írták, hogy az olaszországi Torinóból jönnek, de amikor megtudták, hogy 14 napra karanténba kell vonulniuk, megváltoztatták a nyilatkozatukat, és azt közölték, hogy Németországból érkeztek. A határnál félreállított román állampolgárok ellenszegültek a román határrendészeknek, és követelték, hogy engedjék őket folytatni az útjukat. A határrendészeknek a rendőrség és csendőrség segítségét kellett kérniük a helyzet lecsillapítására.

Hasonló helyzetről számolt be a Digi 24 hírtelevízió is a Csanádpalota-Nagylak autópálya-határátkelőtől. A hírtelevíziónak az Arad megyei egészségügyi igazgatóság vezetője mondta el, hogy 23 Olaszországból érkező román állampolgár nem akarta elfogadni, hogy karanténba kell vonulnia. Őket is a csendőrség és a rendőrség segítségével tudták csak lecsillapítani.

Ők később a karanténbeli körülmények ellen is lázadtak, ezért a hatóságok átvitték őket egy másik orvosi vesztegzárra kijelölt épületbe. A SpecialArad.ro helyi portál arról számolt be, hogy Olaszországból visszatérő románok egy csoportja elbarikádozta magát Nadab faluban, a karanténra kijelölt épületben, így a hatóságok nem tudják onnan kiemelni azt a férfit, akinek kedd este pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A hírtelevíziók arról számoltak be, hogy sok hazatérő román megpróbálja kijátszani az óvintézkedéseket.

Olyanok is voltak, akik komppal áthajóztak Görögországba, és Görögországon, Bulgárián keresztül próbáltak hazajutni országukba, a határnál pedig azt nyilatkozták, hogy Görögországból jönnek. A hétfőn este hozott intézkedéseknek megfelelően minden Olaszországból hazatérő román karanténba kerül Romániában.

A hatóságok napok óta arra kérik az Olaszországban élő románokat, hogy ne induljanak haza, hiszen fennáll a veszélye, hogy épp az itthoni szeretteiket fertőzik meg koronavírussal. Hétfőn este pedig elrendelték, hogy minden Olaszországból hazatérőt 14 napra karanténba kell helyezni. A román kormány képviselői szerint jogi következményei lesznek, ha valaki hamis nyilatkozatot ad arról, hogy honnan jön.

Románia számára az jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot, hogy mintegy 1,2 millió román állampolgár él és dolgozik a koronavírus által legjobban sújtott Olaszországban, több százezer éppen azokban a tartományokban, amelyek a fertőzés gócpontjainak számítanak.

Kedd estére 29-re emelkedett a romániai koronavírus-fertőzések száma. A keddi napon 12 új esetet regisztráltak, többségüket Bukarestben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem