28 °C Budapest
Felütötte a fejét a kegyetlen vírus: az idős magyarok háromnegyede veszélyben van

Felütötte a fejét a kegyetlen vírus: az idős magyarok háromnegyede veszélyben van

2019. december 20. 14:00

Már észleltek influenzaszerű megbetegedéseket Magyarországon, a szakemberek szerint érdemes előre gondolkodni, és beoltatni magunkat a kór ellen. Bár maga az influenza jóesetben nem veszélyes, de az esetleges szövődmények eléggé súlyosak lehetnek. Ahogy már évek óta, idén is kérhetik a jogosultak (javarészt a 60 év felettiek) az ingyenes védőoltást, de a tisztifőorvos szerint rengetegen nem adatják be maguknak a díjmentes vakcinát. Kiderült, hogy az idős magyaroknak csak a negyede védett a kórral szemben.

Bár csalóka volt ez a decemberi tavasz, hamarosan indul az influenzaszezon, a járvány már fel is ütötte a fejét az országban, legalábbis az influenza figyelőszolgálat múlt heti jelentése szerint bár még nincs tömeges járvány, de azért már itt motoszkál a kórokozó az országban. Az adatok szerint 2019. december 9-15. között az országban 9 280 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 27,3 százaléka 0-14 éves gyermek, 38,7 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25,6 százaléka, 8,4 százaléka 60 éven felüliek közül került ki.

Nagy baj még nincs tehát, de érdemes előre gondolkodni: a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint sem késő még decemberben is beoltatni magunkat influenza ellen, elkerülve a borzasztó szenvedést. Sőt, bár az influenza általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, ám a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést is igényelhetnek, bizonyos esetekben akár halált is okozhatnak.

Hasonlítsd össze a személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ingyen van, mégsem kérik

A központ idén is felhívta a figyelmet, hogy 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a 60 éven felüliek vagy a krónikus betegségben szenvedők oltásához. Akik nem jogosultak az ingyenes vakcinára, azoknak sem kell mélyen a zsebébe nyúlnia: nagyjából 3000 forintért szerezhető be a vakcina.

Ugyanakkor valamilyen érthetetlen okból rengetegen nem kérik az ingyenes vakcinát: Müller Cecília országos tisztifőorvos novemberben arról számolt be, hogy bár az elmúlt években egyre többen vették igénybe a térítésmentes védőoltást, tavaly a rendelkezésre álló mennyiségnek csak a 60 százaléka fogyott el, ami - mint fogalmazott - nem túl jó arány.

Hasonló képet festenek az Eurostat adatai is: bár az uniós statisztikai hivatal csak a 65 éven felüliek tekintetében közölt adatokat, ezekből is kirí, hogy eléggé csehül állunk. Kiderült ugyanis, hogy Magyarországon csak az említett korosztály kicsit több mint negyede (26,8%) volt beoltva influenza ellen 2017-ben, és ez az arány a tisztifőorvos nyilatkozatából kiindulva azóta sem javulhatott túlságosan sokat.

Sőt, ha megnézzük az Eurostat rendelkezésre álló adatait, akkor láthatjuk, hogy egyre rosszabb a helyzet Magyarországon. A hivatal 2002 óta jegyzi a hazai statisztikákat, 17 éve még a 65 éven felüliek 36,8 százaléka volt védett a kór ellen, a rekord pedig a következő évben volt, amikor még egy tized százalékkal javult az arány.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Minimális bizakodásra ad okot, hogy mialatt 2016-ban már csak 24 százalék volt a beoltott idősek aránya, 2017-re ez javulni tudott.

Európában sem állunk jól

Ha az EU-s átlagot nézzük, annak is jóval alatta vagyunk: 2017-ben ugyanis a 65 év feletti uniós polgárok 44,34 százaléka adatta be magának a vakcinát. Ugyanakkor a régióban még egészen jól szerepelt Magyarország, hiszen ugyanez az arány a környező országok közül Horvátországban 23 százalék, a cseheknél 20,26. Romániában még az idősek ötöde sincs beoltva, csak 16,1 százalékuk, de Szlovákiában (13%) Szlovéniában (11,8%) és Szerbiában is jóval kisebb a védett 65 év felettiek aránya, mint Magyarországon. Itt érdemes megjegyezni, hogy Ausztriáról és Lengyelországról nem közölt friss adatokat az Eurostat, illetve Bulgáriából sem voltak számok.

A lista legvégén Észtország áll, ahol az időseknek kevesebb mint 5 százaléka kapta meg a vakcinát 2017-ben, de Észak-Macedóniában is csak 6,5 százalékos az arány, és a letteknél sem éri el a 7 százalékot a mutató. Ellenben az Egyesült Királyságban a 65 év felettiek majdnem háromnegyede (72,56%) védve volt a kór ellen, de a hollandoknál is 64 százalék az arány. Az összesítés harmadik helyén Portugália áll 60,8 százalékkal.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?