18 °C Budapest
Közel negyvenezer magyar érintett: erre neked is rámehet az egészséged

Közel negyvenezer magyar érintett: erre neked is rámehet az egészséged

2018. június 8. 14:02

Noha az elmúlt években mérséklődik a válások száma, és 2016-ban az elmúlt 53 év legalacsonyabb esetszámát regisztrálta a KSH, mégis, nagyjából naponta 50 házasság bomlik fel Magyarországon. A procedúra pedig korántsem csak lelkileg megterhelő, de komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

Annak ellenére, hogy 2010 és 2016 között másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma a KSH legfrissebb adatai szerint, 2016-ban még mindig közel 20 ezren döntöttek a válás mellett. Ez a szám persze nem is olyan rossz, ha megnézzük a KSH korábbi évekre vonatkozó adatait: a válások évenkénti száma az ezredfordulót követő évtizedben 24-25 ezer körül alakult, az ezt követő években viszont határozottan csökkenő irányzatot mutatott. 2014-ben - ötven év után először - 20 ezer alá csökkent a számuk, a következő évben viszont ismét e fölé emelkedett. 2016-ban a felbontott házasságok száma 19 600-ra becsülhető, ami 3,5 százalékkal, 715 válással kevesebb, mint az előző évi. Noha a statisztikák alapján tehát egyre kevesebb házasság bomlik fel, mégis ha a 2016-ban 19 600 regisztrált válással számolunk, az azt jelenti, hogy naponta 50 házasság bomlik fel Magyarországon.

A válás viszont nem csak lelkileg megterhelő, de komoly egészségügyi kockázata is van - derül ki Kyle Bourassa, az Arizonai Egyetem munkatársának tanulmányából. A szakember 5786 önkéntes részvételével végzett kutatást, közülük 926 elvált, külön élt a párjától, vagy egyedülálló volt. A többiek viszont házasok voltak. 10 éven kerezstül követték figyelemmel életüket.

Kiderült, hogy a válásnak komoly egészségügyi kockázata van: az emberek ugyanis, miután gajjra ment a házasságuk, hajlamosak elhagyni magukat, vagyis kevesebbet edzenek, rászoknak a dohányzásra - írja a kutatást ismertető Daily Mail. "Amikor egy kapcsolat végetér, elveszítjük az egészségügyi szokűsainkat befolyásoló társadalmi kontrollt" - mondta a kutatás vezetője. Vagyis egyszerűbben fogalmazva, ha valakivel együtt élünk, akkor az illető hatással van a mindennapjainkra, és ha például dohányzunk vagy hanyagoljuk az edzést, akkor a partnerünk szóvá teheti ezt és próbálhat meggyőzni arról, hogy esetleg változtatni kellene az életmódunkon. A szakember szerint sokat segíthetnek a barátok, közeli ismerősök.

Ha a környezetünkben élő egyedülállókkal vagy elvált emberekkel beszélgetünk, kérdezzünk rá bátran, hogy van, hogy érzi magát, milyen az egészsége.

Persze nem túl tulakodóan, csak hogy érezze, törődünk vele. Jó lehet például az is, ha elhívjuk sportolni, hiszen az egy jó közös program lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így dolgozd fel a válást

A szakember egyébként azt javasolja, ha nem lehet megmenteni a házasságot, érdeme skiírni az érzéseinket egy napló formájában. "Megírni az egészet ilyen strukturált formában - nemcsak az emlékek felelevenítése, hanem a konklúzió levonása is - hozzájárul érzéseink pszichológiailag hatékonyabb feldolgozásához" - mondta Kyle Bourassa, a tanulmány vezető szerzője, aki megjegyezte, "ez a módszer segít a tapasztalataink és érzéseink mélyebb megértésében, ami hozzájárul a továbblépés folyamatához, ahelyett, hogy újra és újra megélnénk a negatív érzelmeket bármiféle következtetés nélkül."

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?