Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a Covid aktuális helyzetéről, az Erisről, az őszi kilátásokról beszélt egy interjúban.
Miközben a vitamindús táplálkozásra nagyon figyelünk, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni az ásványi anyagokról, pedig szervezetünknek különösen tavasszal van rájuk óriási szüksége.
A hosszú téli időszakot követően ezek az anyagok segítenek, hogy bársonyos és fiatalos legyen a bőrünk, ragyogó a hajunk, valamint stresszmentesen és energikusan vágjunk bele a hétköznapokba. Szerencsére az alapvető ásványi anyagok ma már a tengervízből kinyerve, kényeztető pakolásokkal és fürdőkkel is pótolhatóak. Pál Andrea, a NaturMed Hotel Carbona gyógyászati csoportvezetője szerint a tavasszal jelentkező fáradtságot az alábbi ásványi anyagok pótlásával űzhetjük el leghatékonyabban.
Kalcium
A kalcium a testünkben jelenlévő legnagyobb tömegű ásványi anyag, mely nemcsak csontjainknak és fogainknak fontos, de alapvető szerepe van izmaink működésében is. Tavasszal érdemes odafigyelnünk a pótlására, hiszen a téli, borongós napok alatt nem jutunk kellő mennyiségben D-vitaminhoz, ami pedig a kalcium felszívódásáért is felel. A kalciumot számos forrásból pótolhatjuk: tejtermékek, zöld levelű zöldségek, halak és olajos magvak fogyasztásával, vagy a bőrön keresztül felszívódó kalciumos pakolással, fürdőkúrával. Egy ilyen kúra során a tengeri eredetű kalcium segítségével bőrünk bársonyossá, hajunk fényesebbé, körmünk erősebbé válik. Az elraktározódó kalcium emellett segít a fesztültség csökkentésében, kiegyensúlyozottabbá teszi az alvást.
Magnézium
Testünkben az egyik legfontosabb ásványi anyag a magnézium, amelyre több mint háromszáz enzim működéséhez van szükség. Szervezetünk azonban nem képes előállítani, ezért fontos rendszeres pótlásáról gondoskodnunk. Hiányát érezhetjük fejfájás, koncentrációzavar, étvágytalanság vagy szívritmuszavar formájában is. A magnéziumot pótolhatjuk például teljes kiőrlésű gabonafélék, aszalt gyümölcs és diófélék fogyasztásával.

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.
Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.
Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.
A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.
-
Másodszor emel bért idén a Rossmann (x)
300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.
-
A környezetbarát IT eszközöké a jövő (x)
A világ első szén-dioxid-semleges üzleti laptopja új fejezetet nyithat fenntartható digitalizációban.
-
Az élelmiszer-infláció letöréséhez nem elég a 6 árharcos multi élelmiszerlánc (x)
Az élelmiszer-inflációban jelenleg gyengülés tapasztalható, amiben a multinacionális élelmiszerláncok árpolitikája is fontos szerepet játszik.
- Kényszerű lépés előtt a Ryanair, megérzik az utasok is
- Bejelentés: megszűnik a Hegyi-Karabahi Köztársaság
- Kormányinfó ebédre - Megjött a nyugdíjbejelentés számokban
- Megszólalt a Honvédelmi Minisztérium a fővárosban látott Leopard ügyében
- MNB-igazgató: év végére 7-8 százalék közé lassul az infláció - előrejelzés
- Halál a vasúti átjáróban
Agrárszektor Konferencia 2023
Sustainable World 2023
Mi lesz veled magyar élelmiszer?


