9 °C Budapest
Kneeling professional fixing solar panels from the top of the roof of a house, side view of the roof with sun reflection close-up

Fellélegezhetnek a társasházban élő magyarok: új rezsikönnyítést kaptak

2022. augusztus 10. 09:05

Kedd este a kormány újabb rendeletei jelentek meg a Magyar Közlönyben, az egyik új módosítás pedig megkönnyíti a napelem- és napkollektor telepítésését a társasházaknak, így több lehetőségük van a rezsiköltségeik csökkentésére – írja a Portfolio.

A veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány módosít a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvényen. A tegnap megjelent változás értelmében már nem kell minden lakástulajdonos beleegyezése, hogy az épületre napelemet- vagy napkollektort telepítsenek. A döntéshez elég a tulajdonos 75%-ának igenlő szavazata. Ez felgyorsíthatja a napenergia hasznosítását, ugyanis eddig az ilyen típusú projekteknél gondot jelentett, hogy az össze lakástulaj beleegyezésére szükség volt, mert a tető közös, osztatlan tulajdonnak minősül.

A rendelet szintén kimondja, hogy a rendszer telepítésével és üzemeltetésével kapcsolatos részletszabályokat meg kell állapítani, ezekből pedig kiemeli a csatlakozás feltételeit, a telepítés és az üzemeltetés költségeinek és bevételeinek megosztását. A külön tulajdonban álló lakás vagy egyéb helyiségeknél az energiaellátás érdekében a tervezett rendszer a közös tulajdonban álló épületrészre csak akkor telepíthető, ha az a közös költség csökkentésére telepítendő napelemeket nem akadályozza. A rendelet az Ukrajnában fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményei miatt kihirdetett veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?