11 °C Budapest
Teenage girl relaxing on balcony of a small wooden cabin in mountains. She is reading an e-book. The e-book is being charged by a small solar panel.BMPCC4K

Ez lenne az olcsó megoldás az áram drágulására: egyszerű, mégis tiltják itthon a szolgáltatók

2022. augusztus 12. 08:31

A rezsicsökkentés korlátozása miatt megnőtt az érdeklődés az erkélyekre szerelhető napelemek iránt. Egy viszonylag olcsó, egyszerű rendszerről van szó, ami csökkenti a villanyszámla összegét, azonban itthon nem engedélyezik a magyar áramszolgáltatók ezeknek a használatát – írja a G7.

A kis teljesítményű, erkélyre házilag felszerelhető napelemes rendszerek olyan termékek, amelyek a konnektorba dughatók, és napsütés mellett egy átalakító segítségével áramot táplálnak a lakás hálózatába. Egyszerű modulokból áll a termék, és műszaki boltokban is kapható, ráadásul nem kell a telepítéséhez szakember. Az erkélynapelemek teljesítménye általában legfeljebb 800 watt, tehát a háztartás napközben fogyasztását tudja segíteni pluszárammal.

Az erkélynapelemek használata az EU-ban általában bejelentéshez kötött, Magyarországon viszont az áramszolgáltatók tiltják a használatát, biztonsági és technológiai okokból. Aki ilyen áramtermelő készüléket használ, azt figyelmeztetés után akár le is kapcsolhatják a közműhálózatról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?