12 °C Budapest
Cars For Sale Stock Lot Row. Car Dealer Inventory

Autósok figyelem: új kód jelenik meg egyes jogosítványokon

2023. december 7. 08:31

Az Igazságügyi Minisztérium egy korábbi kormányrendelet módosítására készített javaslatot, mely a közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonását érinti.

A "közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet módosításáról" szóló javaslatot a kormány honlapján társadalmi egyeztetésre bocsátották (a javaslatokat december 13-ig várják) – írja az Infostart. A rendelkezéssel a Központi Okmányiroda kizárólagos illetékességi köre megmarad:

  • egyes, a rendeletben meghatározott ideiglenes rendszámtáblák kiadása,
  • az egyénileg kiválasztott rendszámtábla megválasztásának és az egyedileg előállított rendszámtábla legyártatásának engedélyezése,
  • a külföldi vezetői engedély honosítása és a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának elektronikus úton történő pótlása és cseréje.

Újdonság ugyanakkor, hogy 2024. március 1-jétől a külföldi vezetői engedély honosítására vonatkozó kérelmet kormányablaknál is be lehetne nyújtani, ha ahhoz a külföldi vezetői engedély is csatolásra
kerül.

Változás lenne az is, hogy ha a járművezető rendelkezik a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló kormányrendeletben meghatározott érvényes vezetői engedély kategóriához tartozó "Gépjárművezetői képesítési igazolványnyal", akkor a vezetői engedély kiadása, cseréje vagy honosítása során a részére kiadásra kerülő vezetői engedélyben feltüntetik a 95. harmonizált uniós kódot, a "Gépjárművezetői képesítési igazolvány" időbeli hatályával megegyező időtartammal.

Az indokolás szerint a változtatások célja a külföldi vezetői engedély honosításával kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem