9 °C Budapest
Businessman charging electric car

Érik a fordulat: mikor veszik át a hatalmat az elektromos autók Magyarországon?

2023. június 6. 20:37

Aki napjainkban autóval végighalad egy európai belváros utcáin, azonnal számos nyomát láthatja a forgalmi trendek változásának. A külön kerékpáros sávok, az elektromos buszok, az elektromos töltőállomások és a szédült ütemben emelkedő parkolási díjak mind-mind azt jelzik, hogy a személyautók, főleg a belső égésű motorral felszereltek, már nem szívesen látott vendégek a sűrűn beépült belső kerületekben. A jövő az alternatív közlekedési eszközöké és a kibocsátásmentes erőforrásoké.

A Fidelity piaci megfigyelőinek előrejelzései szerint az éghajlatkímélő meghajtási módok versenyét az elektromos autók fogják megnyerni, melyek idővel teljesen kiszorítják majd a levegőszennyező belső égésű motorokkal gyártott társaikat.  A holnap mobilitását az áramosítás, a vezető nélküli járművek, a digitalizáció és az új mobilitási koncepciók fogják meghatározni (MADE - Mobility, Autonomous driving, Digitalization and Electrification). Az átalakulás tempóját az éghajlatkímélő megoldásokat kínáló áramosítás diktálja.

A globális trend nagy haszonélvezői az elektromos járművek gyártói lesznek. Az akkumulátorgyárak, az alapanyag-beszállítók és a változó infrastruktúra bővülésében érintett vállalatok számra szintén kedvező üzleti lehetőségek kínálkoznak majd az egyre növekvő elektromosjármű-piacon. A műszaki előrehaladás a fejlesztési költségeket, a nagyobb darabszámok pedig a termékek árát csökkentik.

A cégek egyre ambiciózusabb fenntarthatósági célokat fogalmaznak meg, így fokozatosan nő az elektromos járművek iránt a magánszemélyek és a vállalkozások, intézmények felől megnyilvánuló kereslet is, emellett a kormányok is folyamatosan korszerűsítik a töltőhálózatot és a technológiát övező jogszabályi környezetet

- tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai vezetője. A Roland Berger vállalatirányítási tanácsadó cég szakértői szerint az áramosítás a gépjárművek történetének eddigi legnagyobb horderejű változása lesz.

Az előrejelzések szerint az új mobilitási koncepciók megváltoztatják az emberek autóhasználati szokásait. A magántulajdonú személygépkocsi mint közlekedési eszköz népszerűsége csökkenni fog, és az emberek elkezdik közösen használni a gépkocsikat. Mindinkább teret nyernek az úgynevezett „közösségi mobilitási koncepciók”.

Az alternatív járművek, például a mini járművek, a teherszállító kerékpárok (cargo-bike-ok), elektromos rollerek, sőt a drónok is egyre népszerűbbé válnak, ami szintén hozzájárul a CO2-kibocsátás csökkentéséhez. A legújabb kutatási eredmények szerint mindennek már érezhető is a pozitív hatása. A Fraunhofer Intézet a közelmúltban arra az eredményre jutott, hogy a legújabb elektromos rollerek és kerékpárok hatására számottevően csökkenhetett az üvegház hatású gázok nettó kibocsátása Berlin, Düsseldorf, Párizs, Melbourne és Seattle utcáin.

Kína és India visszafogja magát

Az előrejelzések szerint egyes országokban, például Indiában és Kínában nagymértékben vissza fog szorulni a személygépkocsi-használat. A közelmúltban megjelent felmérések arról tanúskodnak, hogy számos fogyasztó már ma is érdeklődik az olyan új megoldások iránt, melyek gyorsan és olcsón képesek eljuttatni őket az úti céljukhoz – amilyenek például a sofőr nélküli „robotaxik”.

A sofőr nélküli járművek technológiája egyelőre továbbra is fejlesztés alatt áll. Ugyanakkor a Deloitte tanácsadó cég becslése szerint 2035-re Németországban minden harmadik utat valamilyen önvezető flottajárművel fognak megtenni az utasok. A Fidelity szakértői szerint ennek jelentős hatása lesz a forgalom áramlására.. és a trendek azt mutatják, hogy a jövő mobilitási piaca jelentős átalakulás előtt áll, ugyanakkor komoly növekedési lehetőségeket is kínál.

Az elektromos autók mint a növekedés motorjai

A világ legnagyobb autógyárai már intenzíven dolgoznak az új technológiák bevezetésén. A Roland Berger szerint az elektromos autók eladásában a kínai, az egyesült államokbeli és a japán autógyárak járnak az élen. Más országok, például India autógyárai is gyors ütemben igyekeznek behozni a lemaradásukat. A Maruti Suzuki, India legnagyobb autógyára azt tervezi, hogy tíz éven belül teljesen kivezeti a benzin- és dízelüzemű motorokat a palettájáról. Ugyanakkor a szakértők szerint ezen a területen a következő évtizedben a fejlődés motorjai várhatóan az európai és kínai autógyárak lesznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ahogy a gyártók folyamatosan bővítik az egyes kategóriákban elérhető modellek számát, érezhetően nő a globális kereslet is. Egyedül Németországban 400 000 új elektromos személyautót helyeztek forgalomba 2020-ban. Ez több mint háromszorosa a 112 000-es, 2019-es adatnak. Összehasonlításképpen: 2020-ban Franciaországban 200 000, Olaszországban pedig 61 000 új elektromos autót helyeztek forgalomba.

Hosszú az út az önvezető járművekig

Az önvezető járművek piaca viszont lassabban fejlődik, és az iparág előtt továbbra is jelentős akadályok állnak. Vannak még tisztázásra váró etikai, biztonsági és jogi kérdések, és a technológia sem teljesen kiforrott még. Az ágazat nem rendelkezik egységes keretrendszerrel, és a növekedés attól függ, hogy a gyártók képesek-e gyorsan felpörgetni a termelést. A piac bővülésének záloga pedig az, hogy mennyire képesek elfogadni a vevők, akiknek még mindig nem sikerült a biztonsággal kapcsolatos fenntartásaikat eloszlatni13.

Az Apple a közelmúltban egy évvel távolabbra, 2026-ra tolta el az önvezető elektromos autója piaci megjelenését, ami jól jelzi, hogy milyen lassú ütemben fejlődik ez a piac. A várakozások szerint ez a jármű országúti önvezető funkciókkal is rendelkezett volna, de az Apple megerősítette, hogy a kocsi nem lesz tökéletesen „önjáró”. Ettől függetlenül a vezető nélküli járművek a jövőben fontos szerepet fognak betölteni az autógyártásban. A Statistas piackutató intézet előrejelzései szerint a piac mérete 2030-ra eléri a csaknem 14 milliárd dollárt.

Hol töltünk?

A töltőinfrastruktúra hiánya továbbra is komoly akadályt jelent, azonban mivel az elektromos autók iránti kereslet nőni fog, a beszállítók változatlanul élénk üzletmenetre számíthatnak. A Bain & Company nemzetközi tanácsadó cég által összeállított kutatási anyag azt jósolja, hogy 2030-ig csupán az európai értékesítési volumen is öt-hatszorosára nő majd, és eléri a 40-55 milliárd eurót, és a bővülés elsősorban a gyorstöltő hálózatot fogja érinteni. Az USA-ban a 2030-ra várható értékesítési volumen 53-70 milliárd euróra bővülhet.

Ami a középtávú kilátásokat illet, az ún. next generation okosenergia-szolgáltatások, melyekre a járművek töltéséhez van szükség, még nagyobb jelentőségre fognak szert tenni, és 2030-ra már a jelenlegi előrejelzések szerint is a globális profit nagyjából egyharmadát fogják termelni 

 - mondta el Al-Hilal István. A fejlesztések középpontjában a vehicle-to-grid (V2g) és a vehicle-to-home (V2H) technológia áll, amelynek lényege, hogy a járművek nem csupán kinyerik az energiát a hálózatból, hanem tárolni és újra leadni is képesek azt. Az elektromos járművek akkumulátorai a jövőben fontos köztes energiatárolási szerepet fognak betölteni, hogy egyensúlyban tartsák az erősen ingadozó megújulóenergia-termelés során megnyilvánuló keresletet és kínálatot.

Az aacheni RWTH Egyetem tanulmánya szerint a fenntarthatóság és az akkumulátor-teljesítmény kiemelt fontossággal bír a globális akkumulátorpiacon. A gyártók folyamatosan növelik a kapacitásukat, és 2030-ra a termelési volumen a várakozások szerint elérheti a 6-9 terawattórát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm