33 °C Budapest
An on duty law enforcement officer, working hard at providing justice, keeping the peace, and making the country a safer place.  Here he inspects the drivers license of a person he has pulled over for speeding, given them a stern warning about the risk and danger of their behavior and the cost of a potential ticket.

Veszélyes ámokfutók a magyar utakon: rengetegen közlekednek jogsi nélkül

2022. március 17. 09:33

Ijesztő statisztikákat árult el a rendőrség. Az egyenruhások évente tízezrével fognak érvényes vezetői engedély nélkül közlekedő autósokat hazánkban. Az állapotokon nem javított, hogy az ilyen esetek egy része már bűncselekménynek minősül tavaly óta - hívta fel a figyelmet a Vezess.hu

Az autós oldal részletesen ismertette, hogy mit is jelent az engedély nélküli vezetés fogalma, ami a szabálysértéstől a bűncselekmény kategóriáig terjedhet.

A legegyszerűbb eset, ha valaki rendelkezik érvényes, az adott kategóriára kiadott jogosítvánnyal, ám az épp nincs nála. Ez a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértésnek minősül, büntetési tétele 10 vagy 20 ezer Ft, attól függően, hogy a helyszínen vagy utólag fizetjük be a bírságot.

Súlyosabb eset az engedély nélküli vezetés szabálysértés, amely többféleképpen valósulhat meg. Ebbe a körbe tartozik az, ha az érvényes orvosi alkalmassági igazolás hiánya miatt a jogosítvány „lejárt”, ha az illető az általa éppen vezetett járműkategóriára nem rendelkezik vezetői engedéllyel (pl. személyautóra van jogsija, de teherautót vezet), vagy ha egyáltalán nincs jogosítványa.

Ezután a portál ORFK-tól kikért adatokra hivatkozva ismerteti, hogy bár az engedély nélküli vezetést 2021 májusa előtt és után más-más jogszabály tárgyalta, alapvetően ugyanarról van szó, vagyis hogy a járművezetőnek egyáltalán nem volt vezetői engedélye, nem rendelkezett kategóriával a vezetett járműre vagy a vezetési jogosultság ideiglenes szünetelése ellenére vezetett gépjárművet.

Minden évben tízezrével fogtak ilyen közlekedőket a rendőrök.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

A lap hozzáteszi, hogy az eltiltás hatálya alatt való vezetésnél is volt jogi változás, így szintén két adatsorból jönnek össze a számok, de annyi világos, hogy ezrével voltak/vannak azok, akik jól tudják, hogy tilos lenne volán mögé ülniük, mégis megteszik. Láthatóan indokolt volt a szigorítás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?