Fontos változás az autópályákon: ezentúl csak így tudsz matricát vásárolni

2019. október 11. 16:31

Az év első hat hónapjában jelentősen, több mint 15 százalékkal nőtt azoknak a hazai autósoknak a száma, akik a D2 díjkategóriába tartozó járművükre tévedésből D1-es matricát vettek. A kategóriatévesztéssel járó kellemetlenségek és befizetések azonban kis odafigyeléssel elkerülhetők. Mutatjuk, hogyan lehet pénzt spórolni.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint egyre többen vannak azok az autósok, akik a D2 díjkategóriába tartozó járművükre tévedésből D1-es - jellemzően heti (10 napos) országos - matricát vásárolnak - írja közleményében a szervezet. A magyarok körében idén, az első fél évben több mint 15 százalékkal ugrott meg a tévesztők száma a D1→D2 kategóriában. Tavaly a NÚSZ Zrt.-nek több tízezer fizetésre felszólító levelet kellett kiküldenie emiatt a belföldi ügyfeleinek. Ha ugyanis a gépjármű a tényleges D2-es díjkategóriájához képest alacsonyabb, D1-es e-matricával rendelkezik ellenőrzéskor, akkor 7500 forint különbözeti pótdíjat kell fizetnie a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak.

A problémát sok esetben az okozza (például a személyautónak tűnő kishaszonjárművek esetében), hogy "ránézésre" nehéz eldönteni: melyik kategóriába tartozik az adott jármű. A megfelelő díjkategória kiválasztásában ilyenkor a forgalmi engedély nyújt segítséget. Ha a magyar forgalmi engedélyben, a "J" mezőben N1 kód (3,5 tonna össztömeg alatti áruszállító gépkocsi) szerepel, akkor biztosan D2 díjkategóriába tartozik az adott jármű. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a "J" mezőben M1 kód (személygépkocsi) van feltüntetve - de az autóval 7-nél több személyt lehet szállítani. (A szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben az "S.1" kód - ülések száma vezetővel - tartalmazza, a jármű súlyára az F.1 mező vonatkozik.) Szintén D2-es díjkategóriájú e-matricát kell váltani az N1G kód (terepjáró tehergépkocsi) esetén is. (Az M1G - terepjáró személygépkocsi - viszont a D1 kategóriába tartozik.) A NÚSZ ügyfélszolgálatain a leggyakrabban egyébként a Volkswagen 2 KN - Transporter; a Ford Escort Van - Transit; a Mercedes-Benz Vito - Viano; a Citroen Berlingo, valamint a Renault Trafic márkájú/típusú autókkal kapcsolatosan kérnek tanácsot az ügyfelek.

A megfelelő kategória kiválasztásával a jogosulatlan úthasználat és az utólagos pénzbefizetés is elkerülhető. Azzal is pénzt tudnak megspórolni a D2 díjkategóriába tartozó járművek tulajdonosai, ha tudatosan választanak az úthasználati jogosultságok közül. Azonban már az ő esetükben sem éri meg éves országos e-matricát venni. Az év hátralévő részére ugyanis jobban járnak a havi országos pályamatricával. (Előbbi 42.980 forintba kerül egy évre, utóbbi 9.560 forintba egy hónapra.)

Többek között erre való tekintettel döntött úgy a NÚSZ, hogy október elsejével leállítja az éves érvényességű, országos e-matricák értékesítését a viszonteladói körében (így például a benzinkutakon). Ugyanakkor azok az úthasználók, akik mégis éves országos pályamatricát szeretnének vásárolni, ezt az ematrica.nemzetiutdij.hu weboldalon vagy a NÚSZ 19 ügyfélszolgálati irodájában változatlanul megtehetik, kirendeltségeinken pedig a helyes díjkategória kiválasztásához is kérhetnek segítséget.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem