21 °C Budapest
Man shopping in a supermarket

40 termék, ami botrányosan kisebb lett a magyar boltokban: tényleg madárnak nézik a vásárlókat?

2024. március 11. 16:02

Instant kakaópor, légfrissítő, szemeteszsák, gyümölcs üdítők, kólák, pékáruk, jégkrémek, megannyi termék, amiknek a kiszerelése durván összement a boltokban. A brutális árdárgulás mellett tehát a vásárlóknak még a méretbeli csökkenésekkel is szembesülniük kell. Március elsejétől azonban ezeket a mennyiségi vágások már nem tarthatják titokban a gyártók, a boltokban ugyanis kötelező a tájékoztatás. Az új szabályozás 11 napja van életben, és a hatóság oldalán már most majd 600 termékből áll a zsugorinflációs-lista. Ezt elemeztük most a Pénzcentrumon, és hoztunk 40 népszerű terméket, amiken jól nyomon követhető a változás mértéke.

A Pénzcentrumon mi is beszámoltunk arról, hogy március elsejével elindult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új adatbázisa, ami arról tájékoztatja a vásárlókat, mennyivel csökkent bizonyos termékek kiszerelése.  A kiszerelések csökkenésének viszonyítása alapja a gyártó 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott mértéke. Tehát a boltok polcai között kihelyezett információs táblák által mutatott változások lehetnek egészen frissek, de több évesek is. Amiről egyébként az egész kezdeményezés szól, az nem más mint a zsugorinfláció.

A kiskereskedelemben azt a jelenséget nevezzük így, amikor egy termék csomagolása/űrtartalma összemegy, miközben általában az ára nem változik. A gyártók ezt a lépést költségeik csökkentése miatt hozzák meg úgy, hogy azt a fogyasztók általában észre sem veszik. A gyártók ugyanis dörzsöltek, vagy nem változtatnak a csomagoláson, de kisebb lesz például benne a csoki pár grammal. Vagy például a termék csomagolódobozának a magasságát nem, csak a mélységét csökkentik, így első ránézésre, mintha mi sem történt volna azzal.

Erre azért van szükség mert értelemszerűen a vásárlók nem szeretik azt érezni, hogy egy termékért ugyanannyit fizetnek, mégis kevesebbet kapnak. Márpedig a zsugorinfláció pontosan erről szól. A friss kormányzati döntés, és az ennek következtében a boltokban is látható jelölés tehát pontosan arra jött létre, hogy figyelmeztesse a „gyanútlan” vásárlókat, hogy a jelölt termékeknek bizony az utóbbi időben csökkent a kiszerelésük. Az új rendszerrel párhuzamosan élesedett egy Nébih-nél is egy aloldal, ahol folyamatos frissítés mellett a hatóság összegyűjti, mely termékek kiszerelése ment össze az idők során.

Ezek a termékek durván összementek

A Nébih listája már most majd 600 terméket vonultat fel, olyanokat, amiknek a tömege hol kisebb, hol nagyobb mértékben összement. A Pénzcentrum most átnézte az eddig közzétett listát, és megvizsgáltuk, milyen kategóriájú termékek vannak rajta kiváltkép felülreprezentálva, illetve ki is gyűjtöttünk 40 olyat, amik ismertségük vagy kategóriájuk miatt jól reprezentálják a teljes listát.

Kutatásaink során egyértelmű vált, hogy csak termékkategóriák alapján jól el lehet különíteni olyan termékcsoportokat, ahol a gyártók előszeretettel inflálták  el termékeik tömegét. Ilyen kategóriák voltak:

  • a fagyasztott termékek,
  • a tejtermékek,
  • az üdítőitalok,
  • a mosószerek,
  • a fűszerek,
  • és a cukrászati termékek is.

Az általunk vizsgált 40 terméknek az átlagos méretcsökkenése egyébként 16,6 százalékos volt. Ez pedig azért különösen durva, mert ahogy a mi listánkon is, úgy a teljes listán is szép számmal szerepelnek amúgy az utóbbi években csúcsdráguló termékek is. Úgy mint a pékáruk, üdítők, csokoládék, édességek, hogy a tejfölt vagy akár a chipseket ne is említsük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legnagyobb csökkenők

Listánk élén a Nesquik egyik nagy kiszerelésű instant kakaója végzett. A termék súlya ugyanis nemrégiben még 1300 gramm volt, de ez mostanra 800-ra zsugorodott. Ez 38,5 százalékos csökkenés, de majdnem ugyanennyivel, 38,3 százalékkal csökkent az AmbiPur légfrissítő (több fajta kiszerelésben) termékek súlya is, 300 ml-ről 185-re. A dobogó harmadik fokán holtversenyben 3 termék végzett, mindegyik 33,3 százalékos zsugorodással. Ilyen volt a Reál 60 literes szemeteszsákja, a Happy Harvest mézes gabonapehely, illetve a BioTechUSA Energy Gel Pro is. A zsákból 15 helyett már csak 15, a gabonapehely 750 grammja helyett már csak 500, míg a 60 grammos energiagél helyett 40 grammot lehet kapni.

De azért 20 százalék feletti csökkenést is bőven lehetett látni: ide tartozott a Vadász Húsvéti hálós tojása, a kisüzemi sörfőzde Mad Scientist söre, egy Garnier kézkrém, egy Colgate fogrkém, de a Mars csoki is. Miközben 20 százalékkal csökkent több Sió üdítő, egy auchanos kalács, de a CBA-s sós chips tömege is.

Az átlagos csökkenési mértékhez közeli mértékben csökkent egyes Orbit rágók, a Pepsi Cola és gyerekeknek való tejalapú italpor ára. Ezzel szemben például a Cherry Queen konyakmeggy mennyisége csupán 2,4 százalékkal mérséklődött, de már a 2. legkisebb csökkenő súlycsökkenése is meghaladta az 5 százalékot. Sőt, a legtöbb termék esetében 10 százalék körül volt a veszteség. Ilyen volt a Magyar kefír, a Tibi vagy Boci tejcsokoládé, a Detki Mese Mézes, de a Balaton szelet is. Akárcsak a Magyar rögös túró, a Kelogg’s müzlik, néhány mosógél, de a Pikok kacsazsír is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem