18 °C Budapest
canada flag in the wind on parliament

Végleg lelépnél az országból? Ilyen egyszerűen lehetsz kanadai állampolgár, bárki próbálkozhat

2024. március 22. 13:00

Évente több ezren döntenek úgy, hogy Kanadában letelepedve, az ország állampolgáraiként kezdenek új életet. Nem véletlenül, hiszen az ország a világ egyik legfejlettebb országa, mely ráadásul egyáltalán nem zárkózik el a bevándorlók elől. Többek között a magyaroktól sem, akiknek száma meghaladja a 300 ezret. A Pénzcentrum most annak járt utána, mi szükséges ahhoz, hogy valaki kanadai állampolgár legyen.

Kanada egy összesen 10 tartományból és 3 területből álló föderáció, melynek fővárosa Ottawa. A világ második legnagyobb területű országának államformája parlamentáris demokrácia és alkotmányos monarchia, a jelenlegi államfője III. Károly. Kétnyelvű és multikulturális állam, hivatalos nyelve az angol és a francia. Gazdasági szempontból a világ egyik leggazdagabb országának számít, egyike a világ 10 legnagyobb kereskedőnemzetének.

De mi kell tenned akkor, ha épp most gondolkodsz azon, hogy Kanadába költözöl, és ott letelepedve kanadai állampolgárként kezdesz új életet? A Pénzcentrum az ehhez szükséges folyamatnak járt utána.

Így válhatsz kanadai állampolgárrá

Cikksorozatunk előző részében arról írtunk, hogy mennyire nehéz ma az Egyesült Államokban letelepedni, hogy már az országba való beutazás is komoly erőfeszítéseket követel. Ehhez képest Kanada egy meglehetősen vendégszerető nemzet, ahova nem csak nyaralás/telelés céljából érdemes elutazni, de a letelepedés sem igényel annyi energiát, mint az ország déli szomszédjánál.

Az állampolgárság megszerzése sem egy agysebészettel egyenrangú feladat, ugyanakkor vannak bizonyos feltételek, amit mindenkinek teljesítenie kell.

Ezek közül a legfontosabb, hogy igényléskor az igénylő állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezzen, az utóbbi öt évben pedig legalább 3 évet vagy 1095 napot az országban éljen. Emellett fontos az is, hogy ne legyen adótartozása az igénylést megelőző 3 évben, képes legyen felmutatni egy sikeres állampolgársági tesztet, beszéljen angolul vagy franciául, és büntetlen előéletű legyen.

S ha már teszt: az állampolgárság megszerzéséhez szükséges felmérés angol vagy francia nyelvű, azt fél óra alatt kell kitölteni és 20 kérdést tartalmaz. A sikerhez összesen 15 helyes választ kell összehozni, amit nagyban megkönnyít, hogy a felkészüléshez rendelkezésre áll egy tankönyv, amiből minden megtanulható.
A teszt megírása után egy állampolgársági tisztviselővel kell beszélgetnie az állampolgárságra vágyóknak, aki egyrészt tájékoztat a tesztünk eredményéről, ellenőrzi a nyelvtudásunkat, és megvizsgálja, hogy az igénylő alkalmas-e arra, hogy kanadai állampolgár legyen.

Az állampolgárság igényléséhez elengedhetetlen az is, hogy az igénylők rendelkezzenek bizonyos dokumentumokkal is, melyek a következők:

  • Online Fizikai Jelenlét Számítás nyomtatvány (CIT 0407);
  • Az útleveled színes fénymásolata, valamint az utazási dokumentumoké az elmúlt öt évből;
  • Erkölcsi bizonyítvány;
  • Az angol vagy francia nyelvtudás másolata;
  • 2 olyan személyazonosító okmány másolata, amin szerepel az igénylő neve, születési ideje, fényképe;
  • 2 darab igazolványkép;
  • Igazolás a befizetett eljárási díjról;
  • Hiteles fordítások azokról a dokumentumokról, amelyek nem angolul vagy franciául lettek kiállítva.

Az állampolgárság megszerzésének egy további módja, ha az igénylő a születése pillanatában rendelkezett olyan szülővel, aki kanadai állampolgár volt. Ezzel bárki automatikusan állampolgár lehet, és megúszhatja a fenti hivatali eljárást. Amit azonban fontos tudni, hogy más országok gyakorlataival ellentétben Kanadában a házasságkötés után nem jár automatikusan állampolgárság.

Ez a munkavállalás hivatalos menete

Kanadában a munkakeresés és munkavállalás folyamata nem különbözik az Európában megszokottól, ugyanakkor van pár olyan dolog, amiről érdemes tudni egy állás betöltése előtt. Egyrészt fontos, hogy a dolgozni vágyó személy kiderítse, szüksége van-e munkavállalási engedélyre az országban, vagy üzleti látogatóként, művészként, egyház vagy bírói kar tagjaként annak beszerzésével nem kell bajlódnia.
Emellett fontos az is, hogy a potenciális munkavállaló tudja, Kanada a világ legerősebb gazdaságával rendelkező országainak egyike, ahol bár tavaly decemberben a munkanélküliség ugyan 22 havi csúcsot döntve 5,8 százalékra ugrott, ám az állástalanok nem képviselnek túlzottan nagy arányt az országban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az átlagos órabérek pedig az eddigi legfrissebb, idén januári adatok szerint 35,5 dollár (9 536 forint) körül alakulnak az országban. Azaz egy átlag kanadai munkabére egy teljes állás betöltése esetén meghaladja a havi 1,53 millió forintot.

Persze nem mindenki olyan szerencsés, hogy magyar szemmel nézve álomfizetésért dolgozzon Kanadában, sokan kapnak a munkájukért a minimálbérrel megegyező összeget. Ám hogy ez pontosan mekkora bért jelent, azt nem lehet egyértelműen meghatározni, Kanadában ugyanis létezik egy egész országra kiterjedő állami, és egy, az egyes tartományok által meghatározott minimálbér is.

  • Előbbi 2023. április 1-től 16,65 dollárt (4472 forint) jelent óránként, ami a kormányzati szinten szabályozott magánszektorokra vonatkozik (pl.: bankok, futárszolgálatok, tartományok közötti szállítás).
  • A tartományi szinten meghatározott legkisebb fizetések ezzel szemben változók, azok 13-tól egészen 17 dollárig (3492-4566 forint) terjednek óránként.

Az ország legnépszerűbb szektorának a feldolgozóipar bizonyul, mely a kanadai munkavállalók 70 százalékát foglalkoztatja. Többek között ide tartoznak az egészségügyi, szociális és oktatási ágazatban tevékenykedők, a turizmus, kultúra területén, valamint a kereskedelemben dolgozó munkavállalók.

Lehetetlen külföldiként lakást venni

Bár egyes elemzők szerint magyarként különös vágyat érzünk a saját ingatlan vásárlására, ezt Kanadában az idei év végéig csak úgy egészen biztosan nem fogjuk tudni megtenni. Az országban ugyanis két évre betiltották, hogy a külföldiek lakóingatlant vehessenek, amivel a helyi kormány az országban tapasztalható lakáshiányon kíván enyhíteni. Ez a tilalom a törvényes bevándorlókra és az állandó lakosokra nem vonatkozik, mint ahogyan a szabadidős célt szolgáló ingatlanok is mentességet élveznek a törvény hatálya alól.

A tilalmat egyébként Justin Trudeau miniszterelnök vetette fel 2021-es választási kampányában,

miután az általa vezetett liberális párt tagjai és szimpatizánsai évek óta arra panaszkodtak, hogy a külföldi befektetők felhajtják az ingatlanárakat, megnehezítve ezzel a kanadaiak számára a saját otthon megteremtésének lehetőségét. A kérdés csak az, hogy ettől hogyan javul majd a kanadaiak lakáshoz jutása, amikor az elmúlt időszak adatai szerint az ingatlanárak brutális mértékben elszálltak, így elérték a 659 ezer dollárt, ami átszámítva meghaladja a 177 millió forintot.

A fentiekből adódóan tehát marad az albérletkeresés, ami Kanadában – akárcsak a világ többi országában – nem lesz egy olcsó mulatság. Egy 1 hálószobás ingatlan átlagos bérleti díja ugyanis eléri az 1310 dollárt (350 ezer forint), emellett legalább két havi kauciót is ki kell csengetni a beköltözés előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm