Electric power aggregate generator in industrial hemp field

Magyar gógyi: hatósági áras benzinnel olcsóbb egy aggregátor, mint a rezsiemelt árú áram

2022. július 16. 11:02

Egy olcsóbb, kicsi aggregátorral olcsóbb lenne megtermelni az áramot, mintsem kifizetni a piaci árat, ha kifutunk a kormány által meghúzott keretből. A dolog nyitja a benzinárstopban rejlik. De azért ne rohanj a barkácsboltba, mert mint kiszámoltuk: nem ér annyit az egész.

Augusztus elsejétől aki a kormány által kiszámolt átlag felett fogyaszt (az elektromos áram esetében 210 kWh/hó, azaz éves szinten 2523 kWh, földgáz esetében 144 köbméter/hó, azaz 1729 köbméter éves szinten), annak a többletet piaci áron kell majd megvennie. Több millióan kezdtek el matekozni, mennyi is lesz a számla a jövő hónaptól, és hogy tudnák csökkenteni a fogyasztást.

Nincsenek ezzel másképp a Pénzcentrum szerkesztői sem, pörögtek az agytekervények, és végül az egyik legmagyarabb gondolat pattant ki a fejünkből:

mi lenne akkor, ha a rezsiemelt áram helyett egy kisebb aggregátorral termelnénk meg a villamosenergiát?

Az ötlet lényege az volt, hogy az üzemanyagok októberig úgyis 480 forintos literenkénti áron vannak fixálva, hátha így olcsóbban kijön egy kWh-nyi energia, mint a napokban megjelent, 240-250 forintos piaci ár.

Akkor számoljunk!

Gondolatkísérletbe kezdtünk, és egy gyors netes keresés után kiderült, hogy már kb. 150 ezer forintért lehet olyan benzines aggregátort venni, amivel stabilan lehet hozni a 2300-2600 W-os átlagteljesítményt - az egyszerűség kedvéért számoljunk 2500-zal. Ugye, átváltva ez 2,5 kW, ami egy óra használattal 2,5 kWht ad ki: a most emlegetett piaci árakon ennyi energia 600-625 forintba kerülne, ha kicsúsznánk a rezsikeretből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azért ne rohanj a barkácsboltba

Oké, valóban olcsóbbra jönne ki egy kis benzines aggregátor, mint a rezsiemelt áram, de a dolognak több buktatója is van. Egyfelől ezek a kisebb berendezések sem bírják a végtelenségig, egy egész háztartást nem tudnak napokig, hetekig ellátni árammal. A nagyobbak már többet fogyasztanak, és több százezerbe kerülnek.

Másrészt beltéren a kipufogógázok miatt szigorúan tilos üzemeltetni őket. Emellett hangosak is, a nonstop 90-95 decibellel berregő aggregátort pedig nem hogy a szomszédok nem fogják szeretni, de hosszú távon mi is megbolondulunk tőle.

Az üzemanyag-utánpótlás is bajos: a hazai benzinkutakon ugyanis kannába csakis piaci benzináron engednek tankolni, amivel már nem érné meg az egész hercehurca. Ugyanakkor egy nagy kacsintás kíséretében megjegyezzük, hogy az autónkból is leszívhatjuk a benzint, ha nagyon lelkesek vagyunk.

És végül, ha bárki is vállalná a fenti hacacárét, az gondoljon arra, hogy mindezt a kellemetlenséget havonta kb 10-12 ezer forintért csinálná, ha mondjuk 200 kWh-val csúszik ki a rezsicsökkentésből, és maradnak a mostani piaci árak. Azaz a berendezés kb. egy év alatt hozná vissza az árát, ha képes lenne üzemeltetni a háztartást. De ki tudja: az elektromosság akár olcsóbb is lehet, a benzinárstop pedig nem feltétlenül örökéletű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm