Cute newborn baby on white blanket in wicker crib, closeup

Babaváró hitel 2024: mennyi a babaváró támogatás összege, mik a feltételei?

2024. április 6. 18:03

A fiatal házasok jelentős részét érintik a babaváró hitel, azaz a babaváró támogatás összegét és feltételeit érintő változások, hiszen nem csak a babaváró hitel feltételek, hanem a babaváró hitel 2024 évi keretösszege is módosult. Járjunk utána, mit mond a babaváró hitel kalkulátor, hogyan változtak a babaváró hitel feltételei 2024 évében, a babaváró hitel mennyi idő alatt kerül folyósításra, és hogy a babaváró hitel hány évre szól, ha igénybe veszik azt a feltételeknek megfelelő házaspárok!

Cikkünkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk a babaváró hitel 2024 évi szabályairól: tudd meg, mik az új babaváró hitel feltételek 2024 évében, hogyan változnak a babaváró hitel feltételei 2024 során, azaz hogyan számol a babaváró hitel kalkulátor! Amellett, hogy megtudhatod, a babaváró hitel ki igényelheti, és hogy a babaváró hitel mennyi jövedelem kell, azt is eláruljuk, hogy babaváró hitel mi történik ha nem születik gyerek, azaz mennyi a babaváró hitel büntetőkamat, ha nem teljesülnek a babaváró hitel feltételek. Nézzük, mik a babaváró támogatás feltételei, a babaváró hitel hol érdemes megigényelni (pl. babaváró hitel OTP, K&H babaváró támogatás stb.) és a babaváró hitel mennyi idő alatt kerül folyósításra, mi mindent érdemes tudnunk a babaváró támogatás törlesztése kapcsán!

Babaváró támogatás fiatal házasoknak

Az egyik legnépszerűbb családtámogató hitel 2024 évében is változatlanul a babaváró támogatás fiatal házasoknak, azaz a babaváró hitel, ami egy államilag garantált, szabad felhasználású, kamattámogatott hiteltípus, egy jelzálogfedezet nélküli kamatmentes kölcsön. A babaváró támogatás feltételei között a legfontosabb tudnivaló, hogy azok a házaspárok igényelhetik meg ezt a kamattámogatott hitelt, akik vállalják, hogy a babaváró hitel felvételét követő 5 éven belül gyermeket vállalnak.

A babaváró hitel feltételek megszabják, hogy amennyiben megérkezik az 5 éves határidőn belül a szerződésben vállalt gyermek, a családnak a babaváró hitel futamidejének végéig jár a kamatmentesség, ellenkező esetben viszont a kamattámogatott babaváró hitel klasszikus értelemben vett személyi kölcsönné alakul át, a kamattámogatást pedig vissza kell fizetni, legkésőbb a határidő lejártát követő 120 napon belül.

Mi a babaváró támogatás lényege?

A babaváró támogatás feltételei a CSOK-kal szemben nem szabják meg, hogy a hitelt igénybe vevő párnak hány gyermeket kell vállalnia (a CSOK esetében megszokhattuk, hogy 1, 2 vagy 3 gyermek vállalására előre alá kell írni a szerződést), azaz a babaváró hitel feltételei 2024 évében változatlanul már egy gyermek vállalása esetén is teljesítettnek minősülnek. A babaváró támogatás fiatal házasoknak azért különleges, mert:

  • míg az 1. megszületett gyermek biztosítja a kamatmentességet, a 2. gyermek születése esetén a fennálló babaváró hitel tartozás 30%-át engedik el, egy 3. baba születése esetén pedig teljes egészében elengedik a maradék tartozást;
  • a babaváró hitel törlesztése során az első két gyermek születése esetén 3-3 évre felfüggeszthetjük a babaváró támogatás visszafizetését, viszont a babaváró hitel futamideje ennyivel meg is hosszabbodik.

A babaváró hitel 2024 évében változatlanul egy szabad felhasználású hiteltípus (pl. elkölthetjük lakásfelújításra, autóvásárlásra vagy be is fektethetjük), azonban a babaváró támogatás feltételei rögzítik a jelzáloghitel felvétel speciális esetével kapcsolatos kitételeket. A babaváró hitel ingatlanvásárláshoz az MNB előírásai szerint legfeljebb 75%-ban számítható be önerőként, amennyiben az ingatlanvásárlást megelőző 90 napon belül vettük fel a babaváró hitelt – a határidő leteltével 100% felhasználható erre a célra is.

Babaváró hitel 2024: mennyi a babaváró támogatás összege?

Friss változás a babaváró hitel 2024 évi igénylése kapcsán, hogy a korábbiakkal ellenben (mik voltak a babaváró hitel 2023 évi feltételei?) a babaváró hitel maximális összege 10 millió forintról 11 millió forintra nőtt.

A babaváró hitel futamideje: a babaváró hitel hány évre vehető fel?

A babaváró hitel futamideje szintén marad változatlan: a babaváró támogatás futamideje maximum 20 év lehet.

Babaváró hitel kalkulátor 2024: mennyi a babaváró támogatás törlesztője, kamata?

A babavaro tamogatas igénylése kapcsán a legfontosabb kérdések közé tartozik, hogy mennyi a babaváró hitel kamat, és hogy mennyi a babaváró hitel havi törlesztőrészlete 2024 évében. A babaváró hitel egy olyan támogatott hitel, ami az állami támogatásnak köszönhetően kamatmentes (0%).

Mikor válik a babaváró hitel kamatmentessé?

A futamidő végéig kamatmentessé válik a babaváró hitel 2024 évében, ha a babaváró hitel szerződés aláírását követő 5 éven belül megszületik a gyermek. A baba születését követő 180 napon belül be kell mutatni a hitelintézetnek a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, a lakcímét igazoló hatósági igazolványát és az adóigazolványát is. Ha a baba eléri a 12 hetes magzati kort, a babaváró hitel törlesztését 3 évre felfüggeszthetjük.

Babaváró hitel 2024 feltételek: milyen új feltételekkel kell számoljunk?

A babaváró hitel feltételek továbbra is rögzítik az igénylők hitelbírálatának szükségességét, amelyet a babaváró támogatást folyósító hitelintézet végez (a babaváró hitel felvétele a választott bankon keresztül történik – pl. OTP babaváró hitel, Erste babaváró hitel stb.). Fontos babaváró hitel feltétel, hogy a pár mindkét tagjának magyarországi bejelentett lakcímre van szüksége, köztartozás-mentesnek kell lennie (legfeljebb 5.000 Ft köztartozás megengedett), és a párnak legalább az egyik tagjának rendelkeznie kell minimum 3 éves TB-jogviszonnyal, amelyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A babaváró támogatás korábbi feltételeivel ellenben már nem számít, hogy a pár első házasságáról van-e szó, azonban az esetleges várandósságot a várandósgondozási könyv helyett 2024-ben már a kezelőorvos által kiállított dokumentummal kell igazolni.

A babaváró hitel feltételek között felsorolt TB-jogviszonyt az egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó fővárosi és megyei kormányhivatal által kiállított OEP-igazolással lehet igazolni. Felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok esetén a hallgatói jogviszony fennállását a felsőoktatási intézmény által kiadott igazolás biztosítja, külföldi biztosítási jogviszony esetén pedig az igazolás kiállításához hatáskörrel rendelkező külföldi hatóság eredeti igazolása és annak a hiteles fordítása szükségesek.

2024 babaváró hitel mennyi jövedelem kell?

Így, hogy tudjuk, a babaváró hitel feltételei 2024 évében hogyan változtak, a babaváró hitel mennyi idő, és hogy a babaváró hitel hány évre szól, illetve világos, hogy a babaváró hitel ki igényelheti, nézzük meg azt is, hogy milyen szintű alapjövedelmet várnak el a hitelintézetek a babaváró hitel igénylőjével szemben! A babaváró hitel törlesztőrészlete alacsony, azonban a bankok így is elvárják a stabil jövedelmet, ami megközelítőleg minimum nettó 200-250.000 Ft havonta (együttes jövedelem igazolására lehet szükség).

Babaváró hitel mi történik ha nem születik gyerek?

A babaváró támogatás kapcsán mindenképpen érdemes kitérnünk arra az eshetőségre, amikor a babaváró hitel szerződést aláíró pár nem teljesíti a szerződésben elfogadott feltételeket, azaz nem születik meg a vállalt gyermek az 5 éves határidőn belül, a pár elválik, vagy megszünteti magyarországi lakcímét (külföldre költözik). Ha pár nem vállal gyermeket (sem természetes úton, sem örökbefogadással), akkor a babaváró támogatás már igénybe vett kamattámogatását a határidő lejártát követő 120 napon belül vissza kell fizetni, a babaváró hitel kamata pedig az 5 éves ÁKK-átlaghozam x 1,3 + 4 százalékpontos szintjére emelkedik.

Szintén fontos változás a babaváró hitel 2024 évi feltételeivel kapcsolatban, hogy 2024 január 1-től, arra az eshetőségre vonatkozóan, ha nem teljesül a szerződésben rögzített 5 éven belüli gyermekvállalás, ha a jogosultsági feltételek valamelyike nem teljesül, vagy ha szintén 5 éven belül legalább 50%-ban előtörlesztik a hitelt. A babavaro tamogatas szerződés meghiúsul akkor is, ha az érintett gyermek kikerül a hitelfelvevők neveléséből.

Amennyiben az aktuális jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt mértékének megfelelő, a kölcsön folyósításának az időpontja és a kamattámogatás megszűnésének az időpontja közötti időszakra számolt kamatösszeg magasabb lenne a már igénybe vett kamattámogatás összegénél, akkor ennek megfelelően kell visszafizetni a babaváró hitelt az államkincstár irányába.

Ha valamelyik fél az 5 éves határidőn belül életét veszti, a gyermekvállalási kitétel teljesítésétől függetlenül nem szűnik meg a kamattámogatás. Abban az esetben, ha a szerződött pár elválik, a babaváró támogatás 2024 évi feltételeinek megfelelően a babaváró hitel a sima személyi kölcsönökhöz hasonló hitellé válik (5 éves ÁKK-átlaghozam x 1,3 + 4 százalékpontos szintre nő a babaváró hitel kamat), viszont, ha a gyermekvállalási feltételt már teljesítették, nem kell visszamenőlegesen visszafizetni az addig igénybe vett támogatást. Ha egy hitelfelvevő még az 5 éves határidőn belül újra megházasodik, és úgy teljesíti a feltételeket, újra élhet a kamatmentességgel.

Babaváró hitel hol érdemes megigényelni?

A babaváró hitel 2024 évében is egy olyan speciális, kamattámogatott hiteltípus, amelyet állami kezességvállalással támogatnak (a kezességvállalási díj 0,5%), a hitelintézet egyedi alapon a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért nem számíthat fel a támogatott személyek irányában egyéb költségeket. A babaváró hitel feltételei 2024 évében változatlanul egységesek, azaz jóformán mindegy, hogy melyik bankon keresztül igényeljük meg azt.

A babaváró hitel igénylése kapcsán benyújtott kérelmet a hitelintézetek a benyújtást követő 10 munkanapos határidőn belül elbírálják, azonban legfeljebb 10 napos határidővel a hitelintézet kérheti a benyújtott dokumentumok kiegészítését is. További fontos tudnivaló a babaváró hitel igénylés 2024 évi szabályaival kapcsolatban, hogy lehetséges a babaváró hitel előtörlesztése is, amelyet a hitelintézet díjmentesen köteles biztosítani. A gyermekvállalást nem teljesítő pároknak, ha a babaváró hitelt a folyósítástól számított 5 éven belül előtörlesztették, akkor az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást egy összegben, a hitelintézeten keresztül vissza kell fizetniük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 18:33
A Mandiner is megszerezte a teljes rendőri jelentést Magyar Péter és Varga Judit korábbi, drámai ves...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 17:00
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen pénzre lesz szüksége, ilyenkor viszont nem érdemes azonnal a ho...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem