17 °C Budapest
Black and white low angle view in the middle of an tenement house top up the sky

Szabályosan megrohamozták a bankokat a magyarok: mégis mit keresnek most ennyien?

2024. április 8. 16:01

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a háztartásokkal és nem-pénzügyi vállalatokkal kötött hitel- és betétszerződések februárra vonatkozó forgalmi és árazási adatait. Az alábbiakban ismertetni fogjuk a friss jegybanki adatsorok lakáshitelekre vonatkozó részeit – megnézzük, hogy mekkora összegben és milyen átlagos hitelköltséggel nyújtottak a hitelintézeteket jelzáloghiteleket a lakossági ügyfelek számára. Bár a hitelpiac februárban is tudott bővülni, az a lendület most nem volt megfigyelhető, mint amit korábban december-január vonatkozásában láttunk. Ugyanakkor változatlanul elmondható, hogy a 2023-as számokhoz képest az idei évet nagyon erősen kezdte a lakossági hitelpiac.

Idén februárban 85,1 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyar háztartások – derül ki a jegybank friss adataiból. Ez bő 3 milliárd forintos bővülést jelent az előző hónaphoz képest, ami közel 3,8 százalékos növekedésnek felel meg. Bár december-januárban ennél lényegesen jelentősebb, 29,5 százalékos volt a bővülés mértéke, az eredmény még így is kiemelkedően jónak számít – egy évvel korábban, 2023 februárjában mindössze 33,1 milliárd forint volt a háztartásoknak nyújtott forint lakáscélú hitelek szerződéses összege.

A tavaly februári eredményhez képest tehát a növekedés több mint 157 százalékos.

Egyetlen hónap alatt ennél nagyobb összeget utoljára 2022 augusztusában vettek fel a magyar háztartások – akkor az újonnan kihelyezett lakáshitelek volumene meghaladta a 96 milliárd forintot. Ez akkor egyébként már gyenge eredménynek számított, elvégre 2022 január-júniusában még rendre 100 milliárd forint felett volt az új lakáshitelek szerződéses összege.

A mostani eredmény tehát mindenképpen figyelemre méltó, még akkor is, ha a növekedés lendülete jelentősen alábbhagyott az előző hónaphoz képest. A tavalyi évben havonta átlagosan 49,6 milliárd forintnyi lakáshitel kerül kihelyezésre, amely összeget a most februári eredmény közel 72 százalékkal tudott meghaladni.

Ugyancsak kedvező hír, hogy februárban is csökkent a jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatója – az összes lakáshitelre vetítve ez a mutató 7,85 százalékon állt februárban, szemben a januári 8,76 százalékkal (-0,91 százalékpont). Ez a mutató utoljára 2022 júniusában volt ennél alacsonyabb (6,93%).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jelenlegi ajánlatok

Szokásunkhoz képest ismét megnéztük, hogy milyen piaci hitelkonstrukciók közül válogathatnak azok, akik most szeretnének jelzáloghitel felvétele mellett ingatlant vásárolni. A kalkulációt 15 millió forint kölcsönösszeggel, 20 éves futamidővel és 700 ezer forint nettó családi jövedelemmel végeztük el a Pénzcentrum hitelkalkulátorával.

A fenti feltételekkel elérhető ajánlatok mellett most április első felében az UniCredit Bank ajánlata tűnik a legkedvezőbbnek – a bank jelenleg 6,11 százalékos THM-mel kínálja a fenti hitelt, ami havi 107 104 forintos törlesztőrészletet jelentene. A futamidő végére 25 720 097 forint lenne a teljes visszafizetés összege.

Az UniCredit Bank ajánlata után a Raiffeisen Bank (110 428 forint, THM 6,53%), a CIB Bank (110 756 forint, THM 6,57%) és a MagNet Bank (110 845 forint, THM 6,78%) ajánlatai tűnnek jelenleg a legkedvezőbbnek, míg a legkevésbé kedvezőnek jelenleg egy K&H-s ajánlat tűnik – ebben az esetben 115 306 forint lenne a havi törlesztőrészletünk, míg a teljes visszafizetendő összeg 27 810 478 forint (THM 7,18%) lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 18:33
A Mandiner is megszerezte a teljes rendőri jelentést Magyar Péter és Varga Judit korábbi, drámai ves...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 17:00
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen pénzre lesz szüksége, ilyenkor viszont nem érdemes azonnal a ho...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm