Hungarian forints banknotes background. 100 HUF, hitel

Megindult a roham a bankokban: itt lehet most lakáshitelt igényelni 10%-os önerővel

2024. április 12. 17:04

Már öt banknál tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik első saját otthonukat vásárolnák meg banki finanszírozással.

Már öt banknál tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik első saját otthonukat vásárolnák meg banki finanszírozással. A Bankmonitor szakértői szerint ennek azért van jelentősége, mert az egyes pénzintézetek hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző, emiatt előfordulhat, hogy míg az egyik bank meghitelez valakit, egy másik elutasítja őt, vagy a szükségesnél kisebb hitelösszeget ad a számára.
Már öt banknál – OTP, Erste, K&H, CIB, UniCredit - tudnak akár 10%-os önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek.

A lehetőség érdemleges segítséget jelent a vásárlók számára, akiknek komoly kihívást jelent a „normál” esetben 20%-os minimális önerő előteremtése. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 80 millió forint értékű ingatlan megvásárlásához 16 millió forint önerő helyett akár 8 millió forint saját megtakarítás is elegendő lehet.

Megfordítva a dolgot: a példában szereplő 80 millió forintos ingatlan megvásárlásához 20% minimális önerőnél 64 millió forint, míg 10% önerőnél 72 millió forint lakáshitelt adnak legfeljebb a bankok.
Első körben az OTP, az Erste és a K&H bankoknál lett elérhető a 10%-os önerővel történő lakásvásárlás, amihez utóbb a CIB és az UniCredit is csatlakozott. Ez mindenképpen jó hír az igénylők számára, hiszen az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző, ezért előfordulhat, hogy valakit az egyik bank gond nélkül hitelez, míg egy másik kikosaraz, vagy csak a szükségesnél kisebb hitelösszeget ad a számára.

Ennek oka, hogy a bankok eltérően kezelik többek között a külföldi, a készpénzes és a vállalkozói jövedelmet, de a minimálisan elvárt jövedelem, vagy éppen határozott idejű munkaszerződés elfogadásának feltételeiben is találhatunk különbségeket.

A bankok között egyéb eltéréseket is találhatunk, ezért célszerű alaposan tájékozódnia azoknak, akik 10%-os önerővel igényelnének lakáshitelt, hívják fel a figyelmet a Bankmonitor szakértői. Egyes pénzintézeteknél ugyanis minden lakásvásárlási és építési célú lakáshitelnél elérhető a lehetőség, míg máshol kizárólag a CSOK Plusz hiteleknél, valamint a CSOK Plusz hitel mellé igényelt piaci lakáshiteleknél biztosítják ezt. De olyannal is találkozni, hogy valahol 80 millió forintban maximálják az így megvásárolható ingatlan piaci értékét, míg máshol nincs ilyen limit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem mindig elég 10 százalékos önerő

Ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint a 90%-os hitelfedezeti arány nem minden esetben jelenti azt, hogy az adott ingatlan piaci értékének 90%-áig hiteleznek a bankok. Mégpedig azért, mert a bankok által adott hitel összege nem haladhatja meg az általuk megállapított úgynevezett hitelbiztosítéki értéket, ami a piaci értéknél mindig alacsonyabb.

Ha például egy ingatlan piaci értéke 80 millió forint, amit a bank 15%-kal csökkent a hitelbiztosítéki érték kiszámításakor, akkor a hitel összege nem haladhatja meg a 68 millió forintot. Vagyis a lakás hitelből történő megvásárlásához ebben az esetben legalább 12 millió forint önerő szükséges, ami a vételár 15%-a. Ez azonban még mindig kedvező, mert 20%-os minimális önerőnél 16 millió forintot kellene saját erőből előteremteni a vásárláshoz.

Ki vehet fel akár 10% önerővel lakáshitelt?

  • Az adós és az adóstárs a hitelkérelem befogadásáig nem töltötte be a 41. életévét.
  • Az adós és adóstárs nem rendelkezik, illetve rendelkezett korábban lakóingatlanban 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal. Kivétel az olyan lakóingatlan tulajdonjog, amely jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal (öröklés útján szerzett haszonélvezeti jog) terhelt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 18:33
A Mandiner is megszerezte a teljes rendőri jelentést Magyar Péter és Varga Judit korábbi, drámai ves...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 17:00
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen pénzre lesz szüksége, ilyenkor viszont nem érdemes azonnal a ho...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem