20 °C Budapest
Low angle view of three young people using mobile phones outdoors. Addicted gen z friends holding smartphone outside. Blue sky. Copy space for text.

Még csak most jött be az 5G, de máris itt az 5.5G: már Magyarországon is beindult a tesztelés

2024. április 29. 19:29

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. Az 5.5G technológia valós idejű, interaktív és magával ragadó digitális élményt ígér egy olyan világban, ahol a várakozások szerint már jövőre több mint 30 milliárd eszköz kapcsolódik a hálózathoz, és kommunikál egymással – például az autónk a lakásunkkal. A Huawei Technologies európai roadshowja keretében Budapesten is bemutatta legújabb, 5.5G-re épülő innovációit és megoldásait.

A vállalat azzal számol, hogy már idén elkezdődik az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása, amelynek nyomán új alkalmazási területek nyílnak meg az intelligens, összekapcsolt jövő felé. Az 5.5G tízszer olyan gyors letöltést és feltöltést tesz lehetővé, mint az 5G, jobb energiahatékonyságot, valamint még rövidebb késleltetést és pontosabb helymeghatározást ígér, tovább növelve a fejlesztési potenciált. Az 5.5G mind a meglévő 5G képesseinek és teljesítményének továbbfejlesztését, mind pedig további, új adottságokat és funkciókat kínál az innovatív üzleti felhasználási módokhoz, például az innovatív IoT-technológiákhoz (RedCap és passzív IoT). A közelgő 10 gigabites mobilszélessáv korszakára jellemző innovációkat és megoldásokat interaktív bemutató keretében hozta el Budapestre a Huawei.

Valós idejű fordítás telefonálás közben

A digitális infrastruktúra egyre inkább a mindennapi élet szerves részévé válik a gazdaságban, és az emberek mindennapi életében egyaránt. Az interaktív, mobil kiállítótérben ezért a lakossághoz, az üzleti élethez és zöld energiához kapcsolódó megoldások kaptak helyet. Az érdeklődők többek között kipróbálhatták a Huawei saját kevert valóság (AR/VR) szemüvegét, a Vision Pro-t, valamint az MR 5G True AR-szemüveget, melyet gyártási folyamatok során használnak, többek között a gyártó pátyi ellátóközpontjában is. Azz 5.5G teszi lehetővé például a New Calling új generációs hívásszolgáltatást, amely valós idejű fordítást tesz lehetővé két telefonáló között, úgy, hogy közben Ultra HD-felbontásban látják egymást.

Szintén bemutatták a járművek összekapcsolását lehetővé tévő 5G in-car routert, valamint csaknem tízféle hálózati megoldást, amelyek egyszerűsítik a hálózatépítést – köztük a láthatatlan antennákat, amelyek 30 százalékkal kisebbek és 50 százalékkal könnyebbek elődeiknél, átlátszó kialakításuk miatt pedig beleolvadnak a környezetükbe. További lehetőség a médiában dolgozók mobilitását segíti: 5G-képes kamerák és egy hátizsákban hordható 5G LiveU eszköz segítségével egész TV-stáboknak biztosít folyamatos mozgási lehetőséget. A TV-produkciók, a tartalomgyártás és élő közvetítések így könnyűvé, kényelmessé és költséghatékonnyá válnak.

Az 5.5G versenyképes otthoni vezetékes szélessávú internetkapcsolatot kínál

A szolgáltatóknak világszerte a kiváló minőségű hálózatépítésre, az új szolgáltatásokra és a generatív mesterséges intelligencia-megoldásokra kell összpontosítaniuk, hogy kihasználják és felkínálják partnereiknek az új technológiában rejlő lehetőségeket. A Huawei elkötelezett amellett, hogy elősegítse a hatékony, együttműködő, környezetbarát, stabil és intelligens, mindenütt jelenlévő hálózatok kiépítését. A világ vezető szolgáltatóival, valamint iparági partnereivel együttműködve eddig a világ több mint 20 városában járult hozzá az 5.5G kereskedelmi telepítéséhez és teszteléséhez.

Az 5.5G-technológia versenyképes otthoni szélessávú kapcsolatot is biztosíthat a vezetékes szolgáltatásokhoz, az üvegszálas szolgáltatások kiegészítő vagy alternatív megoldásaként működve. Különösen az 5G/5.5G otthoni szélessávú csatlakozási szolgáltatás, ami várhatóan segít áthidalni a távoli, vidéki vagy nehezen megközelíthető területek vezetékes csatlakozási hiányosságait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az 5.5G ma még nehezen elképzelhető lehetőségeket kínál fel a vállalatok és a lakosság számára az egyre inkább digitalizált világban. Az új technológia révén nemcsak az emberek, hanem az eszközök is kommunikálnak egymással, hogy egyszerűbbé, kényelmesebbé és hatékonyabbá tegyék a mindennapokat a magánéletben és a munkahelyeken. Az 5.5G már Magyarországon is megjelent, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Huawei eszközein tesztelik, és a hálózat kiépítése sem várat sokat magára

– mondta Gecse Mariann, a Huawei Technologies magyarországi kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm