Őrült kakukktojás a lakossági hitelezésben: minden magyar ezért áll most sorba

Őrült kakukktojás a lakossági hitelezésben: minden magyar ezért áll most sorba

2024. február 6. 16:01

A napokban bemutattuk a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023 decemberére vonatkozó lakossági hitelezési adatait, melyek alapján megállapítottuk, hogy novemberhez képest a lakáshitelek és a személyi hitelek esetében is csökkent az új szerződéskötések összege. A most bemutatásra kerülő babaváró hitelek tehát mindenképpen kakukktojást jelentenek, ezek esetében ugyanis semmiféle visszaesésről sem beszélhetünk, sőt, valójában ennél a hiteltípusnál a december lett 2023 legerősebb hónapja a kihelyezések volumenét tekintve. A 2022 decemberi kiemelkedően magas, 70 milliárd forintos eredményt azonban nem sikerült meghaladni.

A babaváró hitelek esetében 39,57 milliárd forint volt az új szerződéskötések összege 2023 utolsó hónapjában, mely a tavalyi év legjobb eredményének számít. Olyannyira, hogy még a második legerősebb novemberi eredményt (33,6 milliárd) is jelentősen, közel 6 milliárd forinttal múlta felül (+17,8%) a decemberi adat. Ennek a hiteltípusnak az esetében tehát egyértelmű felfutást hozott az év vége, elvégre július óta hónapról hónapra, folyamatosan emelkedett az újonnan kihelyezett hitelek összege.

Ugyanakkor a decemberi eredménynél egyébként szerényebb októberi és novemberi számokról elmondható volt, hogy meghaladták a 2022 azonos hónapjaiban születetteket. Ez most megváltozott – hiába volt a most decemberi eredmény is az év legjobbja, a 2022 decemberében kötött új szerződések összegétől még mindig jelentős mértékben elmaradt (70,41 milliárd forint vs. 39,57 milliárd forint, -43,8%).

Természetesen az utóbbi hónapok egyre javuló eredményei sem voltak képesek arra, hogy ellensúlyozzák az év első felében regisztrált kifejezetten gyenge számokat – 2022 egészében még 457,19 milliárd forint értékben vettek fel babaváró hitelt a magyar háztartások, ellenben 2023-ban már csak 270,43 milliárd forint értékben, ami 40,85 százalékos visszaesést jelent.

Minimálisan emelkedett a hitelköltség-mutató

Tavaly decemberben 12,02 százalék volt a babaváró támogatás keretében nyújtott hitelek átlagos hitelköltség-mutatója, ami minimális, 0,03 százalékpontos emelkedést jelent a novemberi értékhez (11,99%) képest. Ezzel együtt is ez még mindig 2023 második legjobb eredményének számít, elvégre az év jelentős részében még a 13 százalékot is jócskán meghaladta az átlagos hitelköltség-mutató.

Bizonytalan jövő

Aligha alaptalan feltételezni, hogy 2022 és 2023 végén is a babaváró hitel jogosultsági feltételeinek közelgő változása nyomán emelkedett meg a hitelkihelyezés volumene. Ez különösen feltűnő volt 2022-ben, amikor is az újonnan kötött szerződések összegének az év korábbi részében megszokott, átlagosan havi 35 milliárd forintos volumene decemberben 70,41 milliárd forintra emelkedett. Ennek a jelentős – és hirtelen jött – emelkedésnek minden bizonnyal az volt az oka, hogy a kormány akkori kommunikációja szerint a támogatás 2023. január 1-el megszűnt volna (a babaváró támogatás meghosszabbításáról szóló rendelet végül mindössze a lejárat előtt három nappal, 2022. december 28-án este jelent meg).

Hasonló dolog történt 2023 végén is – bár most nem volt szó a támogatási forma megszűnéséről, ugyanakkor 2024. január 1-től már csak azok a párok jogosultak a támogatott hitelre, melyek nő tagjai még nem töltötték be a 31. életévüket, míg korábban a 41. életév betöltése volt a jogosultsági határ. 2022 végén tehát úgy tűnt, hogy minden jogosult el fog esni ettől a támogatási formától, ellenben a mostani változtatás tízből "mindössze" hat igénylőt érint negatívan, ennek megfelelően a hitelkihelyezés volumenének emelkedése is kisebb mértékű volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Alighanem most is az történt, mint egy évvel korábban - akik gondolkodtak a hitel felvételén, azok most előre hozták annak megvalósítását, nehogy lecsússzanak arról.

Mindezek alapján nem lennénk meglepve, ha a március elején megjelenő januári adatok ugyanolyan visszaesést tükröznének, mint a tavaly januáriak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm