Debrecen, 2017. május 25.Eladó lakást hirdetõ felirat egy debreceni társasház elõtt 2017. május 25-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelõs helyettes államtitkára, Balogh László közlése szerint a tavalyi a lakáspiaci fordulat éve volt Magyarországon, az elsõ negyedéves adatok alapján a kedvezõ tendenciák idén tovább erõsödnek.MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

19-re húz lapot a kormány a CSOK Plusszal? Elkeserítő, ami most a támogatásokkal történik

2023. október 27. 13:02

Jócskán lecsökkent a CSOK-folyósítások száma az idei első félévben: a csúcsidőszakhoz képest kevesebb mint felére esett vissza a támogatást felvevők mennyisége. Mint kiderült, az igénylők több mint 66 százaléka használt lakást vásárolt. 2023 I. félévében a CSOK összegének szinte teljes egészét bankok folyósították, jelzáloghitel-intézeteken keresztül csak elenyésző arányban jutott el az igénylőkhöz a támogatás. A frissen bejelentett CSOK Plusz érdemben felrázhatja ezt a tendenciát.

Kis híján 10 ezer alá csökkent a folyósított CSOK-támogatások száma az idei első félévében a KSH legfrissebb összesítése szerint. Ez csak a 2016-os indulás első féléves adatánál magasabb, akkor 7664 kiutalást regisztráltak. A támogatás csúcsidőszakában, 2021. második félévében több mint kétszer ennyi, 22 124 darab támogatás került kiutalásra az érintetteknek.

2023 első félévében, ahogy eddig is, a legtöbben használt lakás vásárlására vették igénybe a támogatást, most a kiutalt CSOK-ok több mint 66 százaléka ment erre a célra - ennél csak a legelső, 2016-os arány volt magasabb, majdnem 82%-os. A többi cél megoszlása kb. egyenletes volt: 10,4 százalék új lakást épített a pénzből, 10,3 pedig új lakást vásárolt. A maradék 12,7 százalék bővített, felújított a támogatásból.

2023 I. félévében a CSOK összegének szinte teljes egészét bankok folyósították, jelzáloghitel-intézeteken keresztül csak elenyésző arányban jutott el az igénylőkhöz a támogatás.

A KSH szerint a támogatás egy folyósításra jutó átlagos összege 2023 I. félévében:

  • új lakás építése esetén 2,7 millió,
  • új lakás vásárlásakor 3,9 millió,
  • használt lakás vásárlásakor 1,8 millió forint volt.

Összességében, ahogy az ábrán is látvanyosan kitűnik, 2023 I. félévében

a folyósított támogatások száma 46, összege 47%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

A statisztikai hivatal összegzése szerint 2016. januártól 2023. júniusig tartó időszakban A 2016. januártól 2023. júniusig tartó időszakban a hitelintézetek által folyósított családi otthonteremtési támogatások száma 240 ezer, összege 581 milliárd forint volt.

Egy folyósításra átlagosan 2,4 millió forint jutott. Ugyanebben az időszakban új lakás építésére és vásárlására együtt 75 ezer csoktámogatást folyósítottak, ami az esetek 31%-át jelentette. Ugyanakkor a kiutalt támogatások teljes összegének 49%-át fordították új lakások megszerzésére.

Jön a CSOK Plusz, de vele a roham is?

A szerda esti kormányinfót jelentették be, hogy januártól indul a CSOK Plusz, ami felpörgetheti az utóbbi időben erősen hanyatló családtámogatást. Ennek részletei a következők: ez egy kamattámogatott hitel, amelynek összege a gyerekek számától függ, 1, 2, és 3 vállalt gyermek esetén maximum 15, 30, és 50 millió forint. A hitelkamat fixen 3 százalékos.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A második gyerek születésétől kezdve 10 milliót engednek el a tartozásból gyermekenként. A futamidő választható, 10 és 25 év közötti, az önerő mértéke pedig első lakás vásárlásánál 10, ha az igénylőnek volt már ingatlana, akkor 20 százalékos. Az új CSOK Pluszt csak a házasságban élők vehetik fel, a pár nőtagja nem lehet idősebb 41 évesnél, de örökbefogadásnál is igénybe vehető a támogatás.

Az részletszabályok ismerete nélküli, első számítások szerint amennyiben tehát egy három gyereket vállaló pár 50 millió forint támogatott hitelt igényel az első lakásuk megvásárlására, emellé pedig megigényli a 10 millió forint Babaváró hitelt is,

akkor 60 millió forint értékhatárig önerő nélkül vásárolhatnak lakást. 

A törlesztőrészletek pedig a következőképpen nézhetnek ki 25 év futamidővel:

  • 15 millió Ft támogatott hitelnek 71 500 Ft,
  • 30 millió Ft-nak 143 ezer Ft,
  • 50 millió Ft-nak 237 500 Ft lehet majd a havi törlesztője.

Ugyanakkor a legnagyobb összeghez a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató szabályai szerint legalább 475 ezer Ft nettó igazolt jövedelem szükségeltetik majd, vagy akár még ennél is nagyobb. Ugyanis a bankok a legtöbb esetben a nettó jövedelmet előbb csökkentik valamekkora megélhetési költséggel, és ezt követően kalkulálnak csak JTM-et.

Amennyiben a pár Babaváró hitelt is venne fel 20 éves futamidőre, akkor ennek 46 ezer Ft lesz a havi törlesztője, így összegégében 283 500 Ft-ot kell havonta kigazdálkodniuk csak hitelszolgálatra. Ehhez legalább 567 ezer Ft nettó jövedelemmel kell rendelkezniük.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm