Shot of a senior man using a laptop at home

Végleg leáldozott ezeknek a hiteleknek? Rengeteg pénzt bukhat rajta, aki most rosszul választ

2022. október 4. 10:03

Folytatódott a csökkenés a személyi kölcsönök piacán augusztusban - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett jelentéséből. A babaváró és a lakáshitelek minimálisan, de növekedést mutatnak, de még mindig nem tudni, hogy magához tér-e a hitelpiac. Megnéztük a számokat közelebbről, és a legjobb banki ajánlatokat is megmutatjuk a személyi kölcsönök piacán.

Némileg visszatért a magyarok hitelfelvételi kedve augusztusban, ami azért különös, mert az alapkamat folyamatos emelése miatt már alig találni 10 százalék alatti kamatot a személyi kölcsönök piacán. igaz, hogy ez a hiteltípus felvétele tovább csökkent, vagyis már május óta zuhanásban van, és egyelőre megmondani sem lehet, hogy mikor találhat újra magára. A jegybank által hétfőn közzétett friss adatsoraiból kiderül az is, hogy a kamatok emelkedése tovább folytatódott. Összenéztük az adatokat, és megmutatjuk a jelenleg elérhető személyi kölcsön-ajánlatokat is.

Még mindig kevesebb személyi kölcsönt vettünk fel

A személyi hitelek piacán folytatódott a csökkenő tendencia, ami immár több hónapja, egész pontosan május óta folyamatosan tart: az új szerződések összege 44,95 milliárd volt, ami három százalékos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. Ha azonban az év első hónapjával vetjük össze, akkor már az látszik, hogy hiába a folyamatosan emelkedő kamatok, a magyarok bizony belehúztak azóta a hitelfelvételbe: januárban mindössze 33 milliárd volt az új személyi kölcsönök jegyzési összege, a mostani csaknem 45 milliárdos összeg tehát 38 százalékos emelkedést jelent.

Az előző év augusztusával összevetve (24,91 milliárdnyi új jegyzés) is jelentős az emelkedés, tehát elmondható, hogy a személyi kölcsönök piacán nem kell megijedni attól, hogy május óta folyamatosan csökken a szám: a magyarok még mindig sok személyi hitelt vesznek fel - ami, mint mindjárt látni fogjuk, a kamatok folyamatos emelkedésének tükrében legalábbis különös.

De mire vesznek fel több személyi kölcsönt a magyarok, mint egy évvel ezelőtt? Tegnap írtunk arról, hogy az egyik hazai bank a személyi kölcsönök felhasználásáról is rendelkezik adatokkal: a K&H tegnapi közleménye szerint a magyarok már a személyi kölcsönt is lakásfelújításra használják fel.

Ebben az évben a K&H személyi kölcsön-folyósítások 31 százalékánál volt ez a cél, míg 2021-ben 29 százalék, 2020-ban pedig 23 százalékos volt az arány. Érdekesség, hogy az építőanyagok, illetve a szakipari munkák drágulása ellenére a felújítási céllal felvett személyi kölcsönök átlagos összege érdemben nem változott az utóbbi években. Ezzel párhuzamosan tavaly még szerény mértékben, a legutóbbi néhány hónapban viszont látványosan csökkent az autóvásárlási céllal személyi kölcsönt igénylők aránya: 2020-ban 32 százalékuk, 2021-ben 29 százalékuk vette fel a kölcsönt autóra, idén 23 százalékuk

 - mondta Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője. A személyi kölcsön célokat nézve a hitelkiváltás aránya az idén 10 százalékot tett ki, a tartós fogyasztási cikkekre pedig a felvett hitelek 13 százaléka ment el.

Jól járt, aki még augusztusban vett fel hitelt

Nézzük most meg a három nagy csoport összesített hitelfelvételi mutatóját! Amint grafikonunkon is látszik, augusztusban egyedül a személyi hitelek felvétele csökkent tovább, de mind a babaváró, mind a lakáshitelek új jegyzése magasabb volt a júliusi összesítésben közöltnél. Ez akár azt is jelentheti, hogy a magyarok újra betaláltak a bankokba ennél a két hiteltípusnál, de azt is, hogy nem merték megvárni az újabb kamatemelkedéseket.

Ezzel egyébként jó lóra is tettek: augusztusban a jegybanki alapkamat "csak" 11,75%-on állt, azóta pedig 13 százalékos ez az érték. Vagyis ha valaki tényleg nem mert tovább várni, akár százezreket is spórolhat a havi törlesztőrészlettel, hiszen alacsonyabb kamattal írta alá a hitelszerződést, mint szeptember végén megtehette volna. A lakáshitelek jegyzése lassú magára találást vetít előre az új adatokat nézve (96 milliárd forintnyi új szerződés), míg a babaváró esetében az lehet a megugrás (36 milliárd forintnyi új szerződés) magyarázata, hogy egészen szeptemberig nem lehetett tudni, velünk marad-e ez a kedvezményes hitelkonstrukció a következő évben, így a gyermeket tervező magyarok ismét megrohanták a bankokat, hogy még felvehessék a szabad felhasználású tízmilliót.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem áll meg a kamatemelkedés

Most pedig akkor lássuk bővebben, amiről már fentebb is értekeztünk, mégpedig a kamatok emelkedését! Mint a lenti grafikonon is ábrázoltuk: a jegybanki alapkamat folyamatos emelkedése miatt a hitelek kamatai sem tudnak mást tenni, mint folytatni az emelkedő tendenciát. A személyi kölcsönök esetében júliusról augusztusra fordulva ez 1 százalékos növekedést jelent (15,15-ről 16,44 százalékra ugrott), tehát a személyi kölcsönök piacán egyre nagyobb drágulással kell számolniuk a hitelfelvevőknek - hogy ez a bankok ajánlataiban mit jelent és hogyan jelentik meg, arról mindjárt értekezünk bővebben.

A lakáshitelek piacán, valamint a babavárónál is folytatódott persze az emelkedés: a grafikonon is látszik, hogy a felújításra, korszerűsítésre felvehető kölcsönök átlagkamata immár 10 százalék felett van, a babaváróé pedig már csaknem 12 százalékos. A lakáscélú hitelek összesített átlagkamata 8,46 százalék volt augusztusban - vagyis ez még nem éri el az alapkamat szintjét, és reméljük, hogy így is marad.

Milliós különbség a hiteleknél

Végezetül nézzük meg a bankok most elérhető ajánlatait, ha személyi kölcsönt vennénk fel! Táblázatunkban jól látszik, hogy immár alig van 10 százalék alatti THM az ajánlatok között, a legjobb teljes hitelköltség-mutatót a Cetelemnél érhető el, de ez is rohamosan közelít a tíz százalék felé.

Jól látható az is, hogy a teljes visszafizetendő összeg esetében újra több százezres, de inkább milliós különbségek vannak, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy hol vesszük fel a személyi kölcsönt. A legkevesebbet a Cetelemnél kell visszafizetnünk 3 milliós hitelösszeg esetén (3,7 millió forintot), a legkevésbé jó személyi kölcsön-ajánlat pedig az OTP-nél van, ahol mind a törlesztőrészlet havi összege eléri a 80 ezer forintot, és a teljes összeg is nagyon megszaladt: csaknem 5 milliót, pontosan 4,9 millió forintot kell leszurkolnunk. Persze ez nem is csoda, ha ránézünk a táblázatra: az OTP bőven az alapkamat feletti, 23%-os THM-el kínálja személyi kölcsönét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm