Hungarian currency: Forint banknotes and coins (500 Forint, 1000 Forint, 50 Forint, 20 Forint, 10 Forint, etc.)

2023-ban sem szabadulunk a horrorinflációtól: súlyos helyzetben várja a válságot a magyar gazdaság

2022. október 12. 10:31

Némileg csökken majd az éves infláció mértéke jövőre, de a szakértők technikai recesszióra számítanak. A Magyar Bankholding sajtótájékoztatóján azt is megtudhattuk, hogy a szakemberek technikai recesszióra számítanak, vagyis még velünk maradnak azok a negatív hatások, amelyeket az elmúlt hónapokból már jól ismerhetünk.

Romlottak az első félévben a hazai gazdasági kilátások, de de még így is kedvezőnek számítanak - hangzott el a Magyar Bakholding szerda reggeli sajtótájékoztatóján. Az árkorlátozások még így is valamennyire fékezik az immár 20,1 százalékos inflációt, tehát a reaáljövedelmek is emelkedhetnek, ez pedig a fogyasztás növekedését is magával hozza majd. Az elemzők nem látják indokoltnak, hogy rontsák a növekedési kilátásokra vonatkozó jóslataik rontását, az idei utolsó negyedév és a következő év első három hónapja között azonban technikai recesszióra számítanak. A GDP növekedését 5,3%-ra várják az elemzők.

Nincs vége a horrorinflációnak

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője úgy fogalmazott: a GDP növekedésre vonatkozó várakozás azért kedvezőbb volt korábban.

5,7-ről 5,3 százalékra csökkentettük az idei, 2,7%-ról 0,4-re pedig a jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó várakozásainkat a második negyedév vártnál erősebb gazdasági teljesítménye miatt. Ennek fő okai az elhúzódó orosz-ukrán háború, az emiatt bekövetkező energiaválság és energiadrágulás, az emelkedő kamatszint és a rezsiemelés, valamint a súlyos aszálykárok

- fogalmazott Suppan Gergely elemzési vezető. Hozzátette, hogy a háború természetesen hatással van az inflációs kilátásokra, mert a teljes hatása még mindig nem jósolható meg nagy pontossággal. A forintgyengülés, átárazások, adóemelések és a lakosság energiaszámláinak növekedése miatt

az év utolsó hónapjaiban is velünk marad a magas infláció, sőt, még biztosan tovább is fog emelkedni.

Suppan Gergely szerint az idei év átlagos inflációja 14, míg 2023-é 13,6 százalékos lesz - ennek alapján tehát számíthatunk arra, hogy nem szűnik meg, csak kicsit lassul a brutális árdrágulás.

A vártnál jóval szélesebb körű és meredekebb áremelkedések hatására az idei átlagos inflációs várakozást 14%-ra, a 2023-ra vonatkozót pedig 13,6-ra kellett emelnünk. Az infláció viszont ennél magasabba is lehet, amit az élelmiszerek tivábbi drágulása, illetve az energiaválság okoz leginkább. Az árkorlátozások fenntartása viszont így is jelentps kiskereskedelmi sokkot előzött meg, még akkor is, ha az árstopos termékek haszonkulcsát más termékekbe hárították át a kereskedők

- mondta a vezető makrogazdasági elemző.

Kérdésre válaszolva Suppan Gergely elmondta, hogy a szakértők számításai szerint ha meglesz a Magyarország és az EU között, akkor a forint árfolyama ismét bemehet 400 forint alá, de az árfolyamcsökkenés ebben az évben már valószínáleg nem történik meg. Hogy addig mi lesz, nehéz megjósolni: a dollár ereje most mindent agyonnyom, a régiónkban ráadásul szerepet játszik az energiaválság is, ami megnehezíti a forinterősödést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pénzcentrum kérdésére az elemzők elmondták, hogy az árstopok valóban megfékezték az inflációt, de az áraknak világyzinten is csökkennie kell. Ha az árstopok nem lennének Magyarországon, akkor az infláció most 25 százalék körül lenne - mondta Suppan Gergely. Azt elismerte, hogy talán szerencsés lenne a piachoz igazítani az árstopos árakat, de a fékező hatása vitathatatlan.

Sok ember elveszítheti a munkáját

A Bankholding elemzői a háztartások pénzügyeiben, a munkaerőpiacon csak mérsékelt változásokra számítanak. Ennek oka, hogy egyes szektorokban a megugró energiaköltségek átmeneti leállásokhoz, a termelés visszaeséséhez vezethetnek, ez pedig elbocsátásokat okozhat. A kormány által életre hívott munkahelyvédelmi program az érintett szolgáltatói ágazatokban igyekszik ellensúlyozni. Emellett pozitív hatást hozhat a vállalkozások, az ipar szereplőinek megsegítésére létrehozott átvállalási program is.

Az év végén, illetve a jövő év elején az energiaválság negatív hatásai miatt növekedhet a munkanélkülési ráta, de az év közepétől megint csökkenés jön majd. Az idei évre 16,6 bruttó átlagbér-növekedést várnak az elemzők, a minimálbér és a garantált bérminimum 20 százalékkal, illetve a hivatásos állománynak kifizetett hathavi extra illetménye miatt. A bérek növekedése megközelítheti a kétszámjegyű emelkedést.

Tartalékolni kell

Továbbra is érdemes a vállalkozásoknak az energiahatékonyságot javító, korszerűbb, innovációs beruházásokat megfontolni, ezekre szükség lehet ahhoz, hogy a folyamatos áremelkedésben ne vérezzenek el - ezt már Kuti Ákos, a Magyar Bankholding Startégiai Elemzés Központjának vezetője mondta.

A jelenlegi, bizonytalan gazdasági környezet tudatos pénzügyi tervezést, válságtűrő forgatókönyvek készítését igényli. Ebben az esetben elég tartaléka lehet egy vállalkozásnak ahhoz, hogy az imént említett, középtávon várható fellendülés esetén sikeresen tudjon elindulni

- mondta az elemzési központ vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm