2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Ez lehet a májbetegségek ellenszere: ott van minden háztartásban


Éveken keresztül hangoztatták, hogy a kávézás káros, és jobb, ha inkább lemond róla az ember, vagy naponta legfeljebb egy csészényit fogyaszt belőle. Friss kutatások viszont bebizonyították, hogy napi 3-5 csésze kávé még bőven belefér, és ez a kávézás védelmet nyújthat halálos kimenetelű betegségekkel szemben is.

Egy friss kutatás szerint napi három csésze kávé életet menthet. Persze nem abban az értelemben, ahogy ezt a kifejezést általában egy fáradt hétköznapon használjuk, hanem valóban jótékony hatása van a szervezetre. A kutatók bebizonyították, hogy ilyen mennyiségben a kávé akár 70 százalékkal csökkentheti a májbetegségek és a májrák kockázatát. A kávé életmentő tulajdonságát többek között a koffeinnek és a többféle antioxidánsnak köszönheti. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek védik a májat, és megakadályozzák a gyulladást.

Több kutatás is megjelent korábban már a témában, majd hat nagy kávégyártó, az Illycaffè, a Jacobs Douwe Egberts, a Lavazza, a Nestlé, a Paulig és a Tchibo felülvizsgálatot kért. A mérsékelt kávéfogyasztás az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság koffeinbiztonsági vizsgálata szerint három-öt csésze naponta.

Hány életet menthet?

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is nő a májbetegségben szenvedők száma, és több mint százféle betegség is kialakulhat a májban. A statisztikai adatok szerint 2 millió brit és 30 millió amerikai szenved efféle bajoktól. A számuk ráadásul folyamatosan nő az elhízás, a nem diagnosztizált hepatitisz-fertőzés és az alkoholfogyasztás miatt.

A májrák ugyan jóval ritkább, de növekszik a megbetegedések száma, és a pontos ok továbbra is ismeretlen. Az Egyesült Királyságban évente mintegy ötezer embert öl meg, az USA-ban pedig 28 ezret. A cirrózis, a máj hosszú távú hegesedése, ami önmagában végzetes lehet, évente 4 ezer brit és 32 ezer amerikai életet követel.

Mit mondanak a szakértők?

Kerekasztal-beszélgetést szervezett a kutatás vezetője, Graeme Alexander, a University College London professzora a Királyi Orvosi Társaság számára. A rendezvényen 7 európai ország szaktekintélyei vettek részt, és megvitatták a kutatás eredményeit. A professzor szerint azok szervezetére is jó hatással van a kávé, akiknek nincs diagnosztizált májbetegségük.

Napi három-öt csésze kávé jótékony hatással van a máj egészségi állapotára. A betegek gyakran negatív véleményt kapnak a kávéról, és nem jutnak hozzá azokhoz az információkhoz, a kávéfogyasztás hogyan lehet része az egészséges életmódnak"

- mondta a professzor.

A májbetegségeket csendes gyilkosoknak is szokták nevezni, ugyanis gyakran egyáltalán nincsenek tünetek, és mire orvoshoz kerül a beteg, addigra már túl késő. A kutatók szerint azért is jó, hogy kiderült, jótékony hatása van a kávénak a májra, mert egy egyszerű, könnyen hozzáférhető italról van szó, ami sokat segíthet a májbetegségek megelőzésében, vagy bizonyos esetekben lelassíthatják a negatív folyamatokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk