28 °C Budapest
Steel oil pipes from refinery.

Mi lesz a magyarokkal a benzinárstop vége után? Megszólalt a szakértő, szerinte ez következik most

2022. december 9. 19:30

Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajipari elemzője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége. Szóba került az olajipar jelenlegi helyzete, a benzinárstop vége és az is, mi lesz most.

Helyreáll-e a magyar üzemanyag-kiskereskedelmi piac az ársapka kivezetése után? Miért nem ugyanaz a piac lesz ez már, mint az orosz-ukrán háború előtt? Mi történik a fehér benzinkutakkal? Ki lesz az új, nagy szereplő a színes oldalon? Ki lép a Lukoil helyére? A kis kutak számának csökkenése csökkenti-e az árversenyt, feljebb tolja-e az árszintet? Messzebbre kell-e ezután autózni a tankolásért? Visszatér-e a bizalom a piacra?

Milyen brent-átlagár várható 2023-ban? Miért van évek óta dízelhiány Európában? Hogyan fokozza ezt a február 5-én életbe lépő újabb embargó? Honnan tudja Európa pótolni az orosz gázolajat az amúgy is 10% körüli hiánnyal küzdő piacon? Lesz-e elég finomítói kapacitás a gázolaj-igényekre? Mennyi dízelt finomít a MOL Százhalombattán? Mi határozza meg a nemzetközi üzemanyagárakat? Mi a genovai piaci ár? Miért ehhez áraz Európa? Hol csapódik le a Brent-olaj és az orosz uráli olaj beszerzési árának különbsége? Milyen ciklusokban optimalizálnak a kőolaj-kereskedők?

Pletser Tamás közgazdász, az Erste Bank olaj és gázipari elemzője az InfoRádió Aréna c. műsorában válaszolt ezekre a kérdésekre 2022.12.08-án.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm