-1 °C Budapest
Steel oil pipes from refinery.

Mi lesz a magyarokkal a benzinárstop vége után? Megszólalt a szakértő, szerinte ez következik most

2022. december 9. 19:30

Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajipari elemzője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége. Szóba került az olajipar jelenlegi helyzete, a benzinárstop vége és az is, mi lesz most.

Helyreáll-e a magyar üzemanyag-kiskereskedelmi piac az ársapka kivezetése után? Miért nem ugyanaz a piac lesz ez már, mint az orosz-ukrán háború előtt? Mi történik a fehér benzinkutakkal? Ki lesz az új, nagy szereplő a színes oldalon? Ki lép a Lukoil helyére? A kis kutak számának csökkenése csökkenti-e az árversenyt, feljebb tolja-e az árszintet? Messzebbre kell-e ezután autózni a tankolásért? Visszatér-e a bizalom a piacra?

Milyen brent-átlagár várható 2023-ban? Miért van évek óta dízelhiány Európában? Hogyan fokozza ezt a február 5-én életbe lépő újabb embargó? Honnan tudja Európa pótolni az orosz gázolajat az amúgy is 10% körüli hiánnyal küzdő piacon? Lesz-e elég finomítói kapacitás a gázolaj-igényekre? Mennyi dízelt finomít a MOL Százhalombattán? Mi határozza meg a nemzetközi üzemanyagárakat? Mi a genovai piaci ár? Miért ehhez áraz Európa? Hol csapódik le a Brent-olaj és az orosz uráli olaj beszerzési árának különbsége? Milyen ciklusokban optimalizálnak a kőolaj-kereskedők?

Pletser Tamás közgazdász, az Erste Bank olaj és gázipari elemzője az InfoRádió Aréna c. műsorában válaszolt ezekre a kérdésekre 2022.12.08-án.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?