2 °C Budapest
Ez lehet a magyarok új filléres kedvence: nem zörög, nem szakad

Ez lehet a magyarok új filléres kedvence: nem zörög, nem szakad

2020. január 27. 08:15

Egyre többen mondanak nemet Magyarországon is az egyszer használatos műanyag zacskók használatára a környezettudatosság jegyében. Erre építve hozta létre a "nemkellzacskó" mozgalmat egy ceglédi vállalkozó édesanya, ami zéró önköltséggel járó kezdeményezésként hódította meg az országot.

A sajtó hangos a közelgő klímakatasztrófától, így nem csoda, hogy egyre több civil kezdeményezéssel találkozhatunk, amik kreatív köntösbe bujtatott tippekkel terelik lakosságot a környezettudatosabb életmód felé. Erre az igényre született meg Cegléden a szatyorkölcsönző ötlete, mely azóta már több vidéki településen, és a fővárpsban is elérhető.

Egyre népszerűbbek a városi és falusi könyvtárakban, boltokban helyet kapó szatyorkölcsönzők, amik az otthon felejtett táska problémájára jelentenek valós megoldást. Egy újabb nejlontáska vásárlása helyett sokkal vonzóbb lehetőség az oda kihelyezett textilbatyu egyikét elemelni, ami garantáltan nem zörög, nem szakad, nem lyukad ki, nem vág bele a tenyérbe, ráadásul még fizetni sem kell érte, csak becsületkassza alapon később visszatenni a helyére. A teljesség igénye nélkül, ilyen pont üzemel az orosházi vásárcsarnokban és könyvtárban, több szegedi bibliotékában, egy hódmezővásárhelyi ingatlanban, a debreceni bababizományiban, egy Fejér megyei zöldségesénél és számos Pest megyei áruházban, szatyorponton.

Egyszer csak azon kaptam magam, hogy idegesít a bevásárlás utáni egyszer használt zacskók látványa, akkor is, ha jó földlakóként szelektíven gyűjtöttük vagy épp újra felhasználtuk. Sokat olvastam az interneten a témában, és rádöbbentem, hogy kis erőfeszítéssel ki lehet váltani a műanyagzacskókat. Amatőr varró vagyok, gyakorlatilag emiatt kaptam elő az évek óta nem használt varrógépemet

- mesélt Csonka Kata, a "nem kell zacskó" mozgalom elindítója. A kezdeményezés lényege, hogy nem nyomul, és az elindítója szerint "ez a finom, néma reklám az, amitől népszerű" a nemkellzacsko.hu.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A ceglédi vállalkozó édesanyával készült teljes interjú a Hellovidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 14. szerda
Tibor
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?