8 °C Budapest

Hibázott a SPAR és az Aldi: jöhet a tízmilliós bírság?

Pénzcentrum
2014. február 19. 11:10

Egyszerre indult versenyfelügyeleti eljárás a SPAR és az Aldi ellen - értesült a Pénzcentrum.hu. A vizsgálat megindítása mögött mindkét esetben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, a fogyasztók megtévesztése áll .

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt január 30-án versenyfelügyeleti eljárást indított a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ellen. Az élelmiszer-üzletlánc "az 5 000 Ft vásárlás után 500 Ft visszajár" akciója vélhetően valótlanul tüntette fel, hogy minden elköltött ötezer forint után járna az ötszáz forintos kedvezmény. A valóságban minimum tízezer forint összértékű vásárlás volt szükséges az ötszáz forint kedvezmény eléréséhez. Ezen felül a GVH azt is kifogásolta, hogy a SPAR nem vagy nem elég észrevehetően tüntette fel az 500 forintos kupon beváltásának részleteit, melyek ráadásul annak felhasználhatóságát is korlátozzák.

2011-ben egyébként már szabott ki komoly, közel 17 millió forintos eljárási bírságot a GVH a SPAR-ra, mert a vállalkozás a Versenyhivatal számos kérdésére hiányosan szolgáltatott adatokat. A bírság kiszabását követően akkor a GVH munkatársai előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét is tartottak a cég székhelyén.

A Pénzcentrum.hu megkeresésére a SPAR annnyit közölt, hogy mivel folyamatban lévő eljárásról van szó, ezért a vizsgálat befejezéséig nem kívánnak nyilatkozni.

Szintén a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértése miatt, ugyanazon a napon indította meg az eljárást a GVH az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.-vel szemben. A német diszkontáruház-lánc tavaly szeptember végén 11 900 forintos akciós áron hirdetett "CANON PIXIMA MG2255" nyomtató sok boltban nem volt elérhető. A GVH szerint az akciós áron hirdetett nyomtatóról az Aldi feltételezhette volna, hogy a terméket nem tudja majd a megfelelő időtartamig és mennyiségben szolgáltatni.

Megkeresésünkre az Aldi sem kíván nyilatkozni a vizsgálat lezárultáig.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az Aldi ellen 2012-ben már indult hasonló eljárás, mert az akciós újságban hirdetett TEVION merevlemez nem volt kellő mennyiségben elérhető az akció végéig. Abban az ügyben egy évvel később született döntés, és 25 millió forintos bírságot szabott ki a Versenyhivatal.

A diszkontláncnak már korábban is meggyűlt a baja a GVH-val. 2011-ben azért kapott 15 millió forintos bírságot az áruházlánc, mert az általa forgalmazott termékek nagy részét "Magyar minőség" felirattal látta el, mely a nemzeti színű háttérrel együtt alkalmazva azt a látszatot kelthette a fogyasztóban, hogy magyar terméket vásárolt. A valóságban az alapanyagok sok esetben nem hazai eredetűek voltak.

Mindkét üzletlánc esetében három hónap a vizsgálat befejezési határideje, amely kétszer, de maximum két hónappal meghosszabbítható az ügy bonyolultságától függően. 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?