25 °C Budapest

Kánikulában reménykednek a strandok

2009. július 30. 09:09

A hazai fürdők és akvaparkok egyelőre felemás szezont tudnak maguk mögött: a május vége, június katasztrofális időjárása miatt nem volt nagy forgalmuk, a mostani kánikula azonban megdobta a látogatásokat.

A strandok üzemeltetői bíznak benne, hogy az augusztus 20-ig tartó szezon végéig marad a nyári forróság, és így akár a tavalyinál is jobb évet zárhatnak az idén.

Idén a május eleji szezonnyitás igen jó rajttal indult, ugyanis az akkor szokatlan meleg sokakat csábított vízpartra, de az utána jövő másfél hónapnyi esős, hűvös időjárás százezerrel kevesebb látogatót hozott, mint egy évvel korábban - mondta Kiss Ferenc, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetési igazgatója.

A júniusi árvíz miatt ráadásul a Palatinusnak 10 napra, a Király fürdőnek pedig három hétre be kellett zárnia, ami szintén bevételkiesést eredményezett.

Bán Tamás, a mogyoródi Aquaréna kommunikációs vezetője elmondta, hogy júniusban több napot voltak kénytelenek zárva tartani, mint a megelőző két évben összesen. Mások, mint például az Aquaworld Zrt. azonban nincsenek ennyire kitéve az időjárás viszontagságainak, ugyanis a medencék egy része fedett, így eső esetén is élvezhetőek szolgáltatásaik. Utóbbinál a napi látogatottsági rekord idén 2500 fő volt, de a leggyengébb napokon is 1000-1100 fő megfordult az élményparkban.

Mivel hét végére jellemzően elromlik az idő, ez szintén bosszúsággal tölti el, nem csak a fürdőzőket, de az üzemeltetőket is, hiszen ekkor mennének a legtöbben strandolni. Ha augusztus húszig maradna a jó idő, mégis megvan az esély, hogy sikerül megdönteni a tavalyi összlátogatószámot.

Szakemberek egyébként úgy látják, hogy a válság sok szempontból kedvezett a fürdőhelyeknek, hiszen a családok többsége idén nem engedhet meg magának külföldi nyaralást, így kompenzálásul strandokat, élményfürdőket látogatnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?