Male programmer working at home in his home office

Rengetegen mehetnek csődbe a mesterséges intelligencia miatt: ez már a húsbavágó jelen

2024. január 24. 15:02

A generatív mesterséges intelligencia korában a vállaltok számára minden eddiginél fontosabb az integrált üzleti stratégia, a szilárd technológiai alap és a kreatív munkaerő. Ezt támasztja alá a vállalati best practice példákon és vezetői véleménykutatáson alapuló 15. Deloitte Globális Tech Trends jelentés.

A tanulmány hat feltörekvő technológiai trendet mutat be részletesen és segít az üzleti és technológiai vezetőknek elválasztani a fontos jelzéseket a zajtól, úgy tárgyalva a technológiai fejlődést, mint az üzleti forradalmasításának eszközét. A „Felhajtóerők” trendjei a kitörési pontok lehetőségeit, míg a „Nehézségi erők” trendjei a stabil alapok kihívásait tárgyalják.

Felhajtóerők

Az IT története az interakció, az információ és a számítási kapacitás úttörő innovációinak folyamatos fejlődése volt, amelyek együttesen alkotják a modern számítástechnika szentháromságát. Az alkotó mesterséges intelligencia, a Generative AI növekedési katalizátorként hat: a technológia robbanásszerű megjelenése óta a legtöbb vállalat azon fáradozik, hogy kiderítse milyen előnyöket hozhat ez a maga számára. A tanulmány számos példát hoz arra, hogy ez egyszerűbb, mint gondolnánk.

Kialakulóban van például a web 3.0, a térbeli számítástechnika és az ipari metaverzum. Ahogy az ipari metaverzum vállalati eszközzé alakul, a térbeli technológiák egyre terjednek az iparági alkalmazásokban. A trend fő célja a valós folyamatok reprodukálása adatok és mesterséges intelligencia segítségével, a digitális ikrek technológiával szerzett előnyök pedig megsokszorozzák a cégek hatékonyságát.

Ahogy a gépi intelligencia megoldások egyre szofisztikáltabbak lesznek, új értelmet kap a „többet ésszel, mint erővel” mondás. A nyers erőn, a vállalkozások egyre többet hozhatnak ki meglévő infrastruktúrájukból, miközben azt a legmodernebb hardverekkel bővítik a folyamatok felgyorsítása érdekében. Lesznek, akik hamarosan meghaladják a bináris számítástechnikát.

– mondta Kiss Dániel, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának partnere.

Nehézségi erők

A meglévő rendszereket és befektetéseket – úgymint technológia, a kibernetika és bizalom, valamint az alaprendszerek modernizációja – jól kell integrálni az úttörő innovációkhoz, hogy az üzletileg zökkenőmentes legyen miközben fejlődik. Ez a siker kulcsa, amit a Deloitte jelentésében lévő több példa is mutat. Ennek egyik legfontosabb eleme a mérnöki szakértői csapat. Ezért új fókusz erősödik a nagyvállalati világban, ami a legjobb technológiai tehetségek vonzása és megtartása, ez a developer experience, vagy DevEx.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A valóság, valós és validált adatok védelme szintén kulcstényező: a szintetikus média korában az igazság megfizethetetlen. A mesterséges intelligencia eszközök elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb a megszemélyesítés és megtévesztés, erre a technológiát hamar adaptáló, vezető szervezetek különféle szabályozások és technológiák segítségével reagálnak – kérdés, hogy a szabályozás megfelelő és időben történő implementációjával sikerül-e gátat szabni és visszaszorítani a csalások számát.

Közben több társaság is technológiai adóssággal küzd, azoknak az üzleti vállalkozásoknak azonban, amelyek vezető szerepre pályáznak a jövőben, darabonként meg kell szabadulniuk ettől a technológiai adósságtól: meg kell lépniük azokat a fejlesztéseket, amelyekkel sikeresen kiaknázhatják az új technológiák adta előnyöket. Így léphetnek át a teljeskörű technológiai wellness korába

– mondta Kiss Dániel. A következő hetekben a Deloitte szakértői cikksorozat formájában tárják fel 2024 hat legfontosabb technológiai trendjét. Kövesse a Deloitte weboldalát és közösségi média felületeit!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm