Fontos változás a MEKH-nél: ez rengeteg energetikai vizsgálatot érint

Fontos változás a MEKH-nél: ez rengeteg energetikai vizsgálatot érint

2021. március 2. 14:35

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hatósági feladata az energetikai auditorok és szakreferensek névjegyzékének vezetése. A nyilvántartás a cégek számára nyújt segítséget a kötelező energetikai audithoz szükséges szakértők és a szakreferensek megtalálásában. A MEKH naprakész nyilvántartásában 167 energetikai auditor és 70 energetikai auditáló szervezet, illetve 274 energetikai szakreferens és 128 energetikai szakreferens szervezet szerepel.

Az energiahatékonyságról szóló törvény a nagyvállalatok számára négyévente energetikai auditálási kötelezettséget ír elő. Az energetikai audit egy olyan komplex vizsgálat, amely az épületek, a folyamatok és a szállítás veszteségeit tárja fel, és javaslatot tesz a rendszerek energiafogyasztásának csökkentésére.

Az energetikai auditnak a vizsgált rendszer energiafogyasztásával kapcsolatos naprakész, mért és visszakövethető adatokra kell épülnie, valamint ki kell terjednie az épületek, ipari folyamatok és létesítmények energiafogyasztási profiljának részletes felülvizsgálatára.

A hatályos jogszabályok értelmében energetikai auditálásra kötelezett nagyvállalatoknak az energiafogyasztásuk mértékétől függően energetikai szakreferenst is alkalmazniuk kell. Az energetikai szakreferens igénybevételére az a gazdálkodó szervezet köteles, amelynek a tárgyévet megelőző három évben az éves végsőenergia-felhasználásának átlaga meghaladja a 400 000 kWh villamos energiát, vagy a 100 000 m3 földgázt, vagy a 3400 GJ hőmennyiséget.

A szakreferens többek között figyelemmel kíséri a vállalkozás energiafelhasználását, az energiahatékonysági intézkedések megvalósítását, részt vesz az alkalmazottak szemléletformálásában és a rendszeres auditálás lefolytatásában. Feladata az is, hogy javaslatokat tegyen energiahatékonyságot növelő fejlesztésekre, és gondoskodjon az energiamegtakarítási eredmények kimutatásáról. A Hivatal engedélye alapján energetikai auditálási, illetve energetikai szakreferensi tevékenységet természetes személy, illetve gazdálkodó szervezet folytathat. Az engedély határozatlan időre szól, a kérelem letölthető a Hivatal energiahatékonysági honlapjáról.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MEKH részt vesz az auditorok és szakreferensek szakmai képzésében: felügyeli a továbbképzésért felelős szervezet tevékenységét, jóváhagyja a továbbképzés tananyagát, valamint elfogadja a szakmai vizsga tartalmára vonatkozó szabályzatot. Az auditorok és szakreferensek számára a Hivatal rendszeres szakmai workshopok keretében nyújt tájékoztatást a hatósági és jogalkotási munka aktualitásairól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 17. 19:27