-1 °C Budapest

Fontos változás a MEKH-nél: ez rengeteg energetikai vizsgálatot érint

2021. március 2. 14:35

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hatósági feladata az energetikai auditorok és szakreferensek névjegyzékének vezetése. A nyilvántartás a cégek számára nyújt segítséget a kötelező energetikai audithoz szükséges szakértők és a szakreferensek megtalálásában. A MEKH naprakész nyilvántartásában 167 energetikai auditor és 70 energetikai auditáló szervezet, illetve 274 energetikai szakreferens és 128 energetikai szakreferens szervezet szerepel.

Az energiahatékonyságról szóló törvény a nagyvállalatok számára négyévente energetikai auditálási kötelezettséget ír elő. Az energetikai audit egy olyan komplex vizsgálat, amely az épületek, a folyamatok és a szállítás veszteségeit tárja fel, és javaslatot tesz a rendszerek energiafogyasztásának csökkentésére.

Az energetikai auditnak a vizsgált rendszer energiafogyasztásával kapcsolatos naprakész, mért és visszakövethető adatokra kell épülnie, valamint ki kell terjednie az épületek, ipari folyamatok és létesítmények energiafogyasztási profiljának részletes felülvizsgálatára.

A hatályos jogszabályok értelmében energetikai auditálásra kötelezett nagyvállalatoknak az energiafogyasztásuk mértékétől függően energetikai szakreferenst is alkalmazniuk kell. Az energetikai szakreferens igénybevételére az a gazdálkodó szervezet köteles, amelynek a tárgyévet megelőző három évben az éves végsőenergia-felhasználásának átlaga meghaladja a 400 000 kWh villamos energiát, vagy a 100 000 m3 földgázt, vagy a 3400 GJ hőmennyiséget.

A szakreferens többek között figyelemmel kíséri a vállalkozás energiafelhasználását, az energiahatékonysági intézkedések megvalósítását, részt vesz az alkalmazottak szemléletformálásában és a rendszeres auditálás lefolytatásában. Feladata az is, hogy javaslatokat tegyen energiahatékonyságot növelő fejlesztésekre, és gondoskodjon az energiamegtakarítási eredmények kimutatásáról. A Hivatal engedélye alapján energetikai auditálási, illetve energetikai szakreferensi tevékenységet természetes személy, illetve gazdálkodó szervezet folytathat. Az engedély határozatlan időre szól, a kérelem letölthető a Hivatal energiahatékonysági honlapjáról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MEKH részt vesz az auditorok és szakreferensek szakmai képzésében: felügyeli a továbbképzésért felelős szervezet tevékenységét, jóváhagyja a továbbképzés tananyagát, valamint elfogadja a szakmai vizsga tartalmára vonatkozó szabályzatot. Az auditorok és szakreferensek számára a Hivatal rendszeres szakmai workshopok keretében nyújt tájékoztatást a hatósági és jogalkotási munka aktualitásairól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?