6 °C Budapest

Kegyetlenül lecsapott az MNB: rosszul bánt a cég az ügyfelek pénzével?

2019. május 16. 20:05

Az MNB ideiglenesen megtiltotta a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft.-nek a pénzforgalmi szolgáltatási tevékenység végzését és felügyeleti biztost rendelt ki a társasághoz. A jegybank célvizsgálatot folytat a VirPay-nél, mert az nem megbízhatóan vezeti az ügyfélpénzek kezelésére vonatkozó nyilvántartásait. A vizsgálat feltárja, hogy az ügyfelek pénze rendelkezésre áll-e, s a társaság csak olyan engedélyköteles tevékenységet végez-e, amelyhez érvényes felügyeleti engedéllyel rendelkezik.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett végzésében a folyamatban lévő jegybanki célvizsgálat határozattal való lezárásáig vagy a tilalom megszűntetéséig ideiglenesen megtiltotta a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft.-nek (VirPay) a pénzforgalmi tevékenység végzését. A jegybanki határozatig vagy a kirendelés megszűntetéséig, de legföljebb négy hónapra az MNB felügyeleti biztosként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-t is (PSFN) kirendelte a pénzforgalmi társasághoz.

A felügyeleti biztos átvette az igazgatósági tagok, illetve az ügyvezető feladatait. Emellett gondoskodik a pénzforgalmi szolgáltatási tilalom betartásáról, teljeskörűen kivizsgálja, hogy az ügyfélpénzek megvannak-e. Mint emlékezetes, az MNB korábbi átfogó vizsgálata nyomán egy 2018 júliusi, 13,5 milliós bírságot is tartalmazó határozatában határidő kitűzésével kötelezte - többek közt - a VirPay-t, hogy a jogszabályoknak megfelelően alakítsa ki az ügyfélpénzek kezelésére, nyilvántartására, s ezek ellenőrzésére vonatkozó szabályzatait. A társaság az ennek való megfelelésről azonban ezután sem adott számot teljeskörűen. A jegybank ezért idén május elején - helyszíni szakaszt is magában foglaló - célvizsgálatot indított nála az esetlegesen változatlanul fennálló jogsértések felderítésére.

A vizsgálat eddigi adatai szerint a VirPay - a fizetési szolgáltatókról szóló törvényt megsértve - továbbra sem úgy vezeti ügyfélpénzekkel kapcsolatos nyilvántartását, hogy azok valós képet mutassanak az átvett pénzekről, s bármikor valós időben elkülönített módon mutassák be az ügyfelek és a társaság pénzeszközeit. A VirPay felügyeleti adatszolgáltatása révén sem állapítható meg, hogy az ügyfélpénzek hiánytalanul rendelkezésre állnak-e. Fennáll emellett annak lehetősége is, hogy a társaság olyan engedélyköteles tevékenységet kíván végezni, amelyre nem rendelkezik érvényes felügyeleti engedéllyel.

Az MNB mindezek nyomán - az ügyfelek érdekeinek védelmében is - azért döntött mostani intézkedéseiről, mert fennáll a veszélye, hogy a Virpay a közeljövőben sem felel meg az ügyfélpénzek védelmét szavatoló előírásoknak, sőt akár nem fog tudni eleget tenni az ügyfelei felé fennálló fizetési kötelezettségeinek.
A jegybank célvizsgálatát határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm