27 °C Budapest
Nem vágyok sokra, de egyet akarok: magyar nemzeti startupot!

Nem vágyok sokra, de egyet akarok: magyar nemzeti startupot!

2017. február 22. 14:01

Manapság az egyik legfontosabb eszközünk az okostelefonunk, hiszen szinte bármit elintézhetünk rajta. De vajon mitől lesz sikeres egy új alkalmazás? A magyar vállalkozók lelkesedése hatalmas, de ez elég ahhoz, hogy mi legyünk a régió FinTech központja?


Az elmúlt 5-10 év azt mutatta meg a magyar és nemzetközi piacokon, hogy a kisebb, az ügyfeleket jobban ismerő és másképpen kezelő cégek okosabb és jobb pénzügyi szolgáltatásokat tudnak nyújtani, mint a bankok. A pénzintézetek hiába próbálnak fejleszteni, nálunk ez sokkal lassabb folyamat.

KATTINTS! 30 éves csontvázakat őrizgetnek a magyar bankok

Valóban Budapest lehet a régió FinTech fővárosa?

A FinTech most nagyon divatos, de az elterjedése nem biztos, hogy olyan gyors lesz, mint azt most látjuk.

A befektetési volumen arányait nézve a legkisebbek vagyunk a régióban

- hívta fel a figyelmet a FinTechRadar konferenciáján Berczeli András, az OTP eBIZ pénzügyi és stratégiai vezetője.

Ellenben vannak olyan területek, ahol jól állunk: például a startupok száma, a közösségek mérete, de például a Lengyelekhez képest sehol nem vagyunk, a bolgárokhoz viszonyítva pedig jól állunk - reagáltak a szakértők. Magyarország egy kis és elszigetelt piac és ez nem segíti a cégek nemzetközi terjedését, pedig az új megoldások, akkor lehetnek sikeresek, ha azok a nemzetközi piacokon is képesek megjelenni.

Pereczes János az MKB Bank képviseletében azonban arra hívta fel figyelmet, hogy nagyon sok a lappangó ötlet lehet hazánkban, ami még nem jött felszínre. Az általuk indított FinTech versenyre is például 58-an jelentkeztek. Ráadásul a pénzügyi innovációban Magyarország az élen jár.

Nem vagyunk lemaradva, sokkal innovatívabbak vagyunk, mint a nagy átlag

- tette hozzá Lévai Gábor, a a Metapay ügyvezetője.

Az okostelefonok már szinte mindenre képesek

Az első hívást mobiltelefonról 1973-ban indították, az első SMS-t pedig 1993-ban küldték, ezzel pedig megszülettet az első eszköz, amivel digitális tartalmat lehetett adni/venni. Napjainkban pedig már az egyik legfontosabb eszközünké vált a telefonunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem véletlen, hogy egyre több pénzügyeinkkel kapcsolatos alkalmazás jelenik meg okostelefonokra. A konferencián pozitív példaként említették az OTP Simple és SimlpePay alkalmazását, amely bankfüggetlenül van jelen piacon, vagyis bármelyik pénzintézet ügyfelei tudják használni.

Nem a bankon belül indultunk el, hanem egy kisebb, különálló és gyors reagálású céget alapítottunk, elkülönítve a banki szolgáltatásoktól. Ez egy jó döntésnek bizonyult, a nálunk regisztrált kártyák aránya hozzák a piaci átlagot, sokan használják az alkalmazást olyanok is, akik nem az OTP ügyfelei

- mondta el Nyéki Zsolt, az OTP Mobil ügyvezető helyettese.

Nyéki Zsolt a sikereik titkát az alábbi 4 összetevőben látja:

  • Releváns szolgáltatások
  • Innovatív technológiák használata
  • Kereskedői hálózat kialakítása
  • Ügyfélbázis kiépítése

Később Horváth Attila, a Big Fish informatikai tervező és cég fizetési rendszerekkel foglalkozó vezetője előadásában kitért arra is, mi lehet az oka annak, hogy hazánkban még nem terjedt el igazán a mobiltárca.

Az emberek nem fognak mobilszolgáltatót, bankot váltani, de még az is véleményes, hogy SIM kártyát hajlandóak-e cserélni a mobilfizetésért cserébe

- emelte ki Horváth Attila.

Utalva ezzel arra, hogy hiába próbálkozott már több cég is Magyarországon a mobiltárca elindításával, de azoknak a használata számos feltételhez volt kötve. Még nem alakult ki egy egységes rendszer, amit mindenki és egyszerűen és kényelmesen használhat.

KATTINTS! Súlyos rés a mobilbanki appokban? Reagáltak a pénzintézetek

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?