Pofonok és kedvezmények: így változik az adócsomag

Pofonok és kedvezmények: így változik az adócsomag

2014. november 12. 13:04

A kormány elkészítette a jövő évi adócsomaghoz szánt módosítókat. Az Index megszerezte a dokumentumot, amit reggel kilenctől tárgyalt a törvényalkotási bizottság a parlamentben. A javaslatok nagyrészt pontosítások, de egy gyors átnézés után találtunk jópár újdonságot is.

Még egy pofon az RTL Klubnak

Nem köszönték meg az RTL kormánykritikus híradóit az adótörvényben. A reklámadó mértéke 20 milliárdos adóalaprész után 40 százalékról 50 százalékra emelkedik majd a bizottság módosítója szerint.

Megússzák a kézműves sörfőzdék és pálinkakészítők

Az eredeti javaslatban eléggé elméretezték a jövedéki törvény módosítását, 150 milliós jövedéki biztosítékot határoztak meg mindenkinek. Most ezt sávossá alakítanák, 300 milliós árbevétel alatt például csak 22 milliós biztosítékot kell fizetni, 150 millió csak 2 milliárd feletti árbevételnél lesz. Az alkoholt forgalmazóknak telephelyenként kell fizetnie. A módosításban megjegyzik, ha az eredeti formájában lép hatályba a törvény, a 150 alkoholtermékkel foglalkozó kereskedő közül országosan csak kb. 5-6 kereskedő maradna meg.

Szivarka: év végéig érdemes felpörgetni a gyártást

Egy uniós előírás szerint jövőre már nem adózhat másképp a szivarka, mint a cigaretta, az eredeti törvényjavaslat rendezi is, hogy meddig lehet még külön adójegyet igényelni, meg hogy mi legyen a már forgalomban lévő szivarkák sorsa. Elfelejtették azonban szabályozni, hogy az év végéig legyártott termékkel mi a helyzet. A mostani módosítás szerint a 2014. december 31-ig legyártott szivarkákat - feltéve, hogy azokat Magyarországon gyártották, vagy azokat magyarországi adóraktárba betárolták - időbeli korlátozás nélkül lehet majd értékesíteni a régi adójeggyel.

Kedvezmény a kézműveseknek

A módosítás szerint a kézműves termékeket készítő mikrovállalkozások és kistermelők termékei után nem kell majd környezetvédelmi termékdíjat fizetni. Az indoklás szerint a díjjal a termelők egy része tönkre menne, és nőne a vidéki munkanélküliség is. A hagyományőrzésről már nem is beszélve. Nem kell majd termékdíjat fizetni a természetes alapanyagokból előállított kozmetikumok után sem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mégsem marad a kedvezmény a távközlési adónál

Kiveszik a törvényjavaslatból az internetadóról szóló részt. A Rogán Antal vezette gazdasági bizottsággal szemben a törvényalkotási bizottság módosítója nem hagyja benn a törvényben a kedvezményről szóló részt, ami szerint a társasági adóból leírható a távközlési adó.

Nem lesz adalékanyag a karamell

A módosítás pontosítja az adalékanyag fogalmát. Nem tekintenék adalékanyagnak az élelmiszeriparban színezőanyagként, tehát nem édesítésre használt karamellt.

Adómentes lesz a szűrővizsgálat

A preventív szűrővizsgálatokat, a fizikoterápiás és mentál-egészségügyi szolgáltatásokat az adómentes jövedelmek körébe sorolják. Az indoklás szerint az egészségmegőrzés és fejlesztés támogatása mind a munkáltatóknak, mind az állami költségvetésnek érdeke. Az egészségügyi problémák megelőzése lényegesen kevesebb anyagi erőforrást igényel, mint amennyi az egészségügyi okból kieső munkaerő által okozott bevételkiesés, valamint az orvosi, kórházi kezelések költsége.

És pár apróság

  • Az iskolaszövetkezeti szolgáltatásra is ugyanazok az áfaszabályok vonatkoznak majd, mint a munkaerőkölcsönzésre, a HR-szolgáltatásoknál pedig nem csak az építési, szerelési munkáknál lesz áfafizetésre kötelezett az adóalany.
  • Az italautomaták regisztrációjának díját törvényben szabályozzák, a díj összege 30 ezer forint.
  • A javaslat alapján a Kormány által alapított közigazgatási ösztöndíjprogram keretében folyósított ösztöndíjak adómentesnek minősülnek.
  • Legmagasabb hatósági ár lesz rögzített hatósági ár helyett az online pénztárgépeknél. Abban bíznak, hogy így valamennyi verseny is kialakulhat.
  • A kincstári számlák, átutalások mentesülnek a tranzakciós illetékfizetés alól.
  • Kivezetik a START-kedvezményeket év végével.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?