17 °C Budapest

Pofonok és kedvezmények: így változik az adócsomag

2014. november 12. 13:04

A kormány elkészítette a jövő évi adócsomaghoz szánt módosítókat. Az Index megszerezte a dokumentumot, amit reggel kilenctől tárgyalt a törvényalkotási bizottság a parlamentben. A javaslatok nagyrészt pontosítások, de egy gyors átnézés után találtunk jópár újdonságot is.

Még egy pofon az RTL Klubnak

Nem köszönték meg az RTL kormánykritikus híradóit az adótörvényben. A reklámadó mértéke 20 milliárdos adóalaprész után 40 százalékról 50 százalékra emelkedik majd a bizottság módosítója szerint.

Megússzák a kézműves sörfőzdék és pálinkakészítők

Az eredeti javaslatban eléggé elméretezték a jövedéki törvény módosítását, 150 milliós jövedéki biztosítékot határoztak meg mindenkinek. Most ezt sávossá alakítanák, 300 milliós árbevétel alatt például csak 22 milliós biztosítékot kell fizetni, 150 millió csak 2 milliárd feletti árbevételnél lesz. Az alkoholt forgalmazóknak telephelyenként kell fizetnie. A módosításban megjegyzik, ha az eredeti formájában lép hatályba a törvény, a 150 alkoholtermékkel foglalkozó kereskedő közül országosan csak kb. 5-6 kereskedő maradna meg.

Szivarka: év végéig érdemes felpörgetni a gyártást

Egy uniós előírás szerint jövőre már nem adózhat másképp a szivarka, mint a cigaretta, az eredeti törvényjavaslat rendezi is, hogy meddig lehet még külön adójegyet igényelni, meg hogy mi legyen a már forgalomban lévő szivarkák sorsa. Elfelejtették azonban szabályozni, hogy az év végéig legyártott termékkel mi a helyzet. A mostani módosítás szerint a 2014. december 31-ig legyártott szivarkákat - feltéve, hogy azokat Magyarországon gyártották, vagy azokat magyarországi adóraktárba betárolták - időbeli korlátozás nélkül lehet majd értékesíteni a régi adójeggyel.

Kedvezmény a kézműveseknek

A módosítás szerint a kézműves termékeket készítő mikrovállalkozások és kistermelők termékei után nem kell majd környezetvédelmi termékdíjat fizetni. Az indoklás szerint a díjjal a termelők egy része tönkre menne, és nőne a vidéki munkanélküliség is. A hagyományőrzésről már nem is beszélve. Nem kell majd termékdíjat fizetni a természetes alapanyagokból előállított kozmetikumok után sem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mégsem marad a kedvezmény a távközlési adónál

Kiveszik a törvényjavaslatból az internetadóról szóló részt. A Rogán Antal vezette gazdasági bizottsággal szemben a törvényalkotási bizottság módosítója nem hagyja benn a törvényben a kedvezményről szóló részt, ami szerint a társasági adóból leírható a távközlési adó.

Nem lesz adalékanyag a karamell

A módosítás pontosítja az adalékanyag fogalmát. Nem tekintenék adalékanyagnak az élelmiszeriparban színezőanyagként, tehát nem édesítésre használt karamellt.

Adómentes lesz a szűrővizsgálat

A preventív szűrővizsgálatokat, a fizikoterápiás és mentál-egészségügyi szolgáltatásokat az adómentes jövedelmek körébe sorolják. Az indoklás szerint az egészségmegőrzés és fejlesztés támogatása mind a munkáltatóknak, mind az állami költségvetésnek érdeke. Az egészségügyi problémák megelőzése lényegesen kevesebb anyagi erőforrást igényel, mint amennyi az egészségügyi okból kieső munkaerő által okozott bevételkiesés, valamint az orvosi, kórházi kezelések költsége.

És pár apróság

  • Az iskolaszövetkezeti szolgáltatásra is ugyanazok az áfaszabályok vonatkoznak majd, mint a munkaerőkölcsönzésre, a HR-szolgáltatásoknál pedig nem csak az építési, szerelési munkáknál lesz áfafizetésre kötelezett az adóalany.
  • Az italautomaták regisztrációjának díját törvényben szabályozzák, a díj összege 30 ezer forint.
  • A javaslat alapján a Kormány által alapított közigazgatási ösztöndíjprogram keretében folyósított ösztöndíjak adómentesnek minősülnek.
  • Legmagasabb hatósági ár lesz rögzített hatósági ár helyett az online pénztárgépeknél. Abban bíznak, hogy így valamennyi verseny is kialakulhat.
  • A kincstári számlák, átutalások mentesülnek a tranzakciós illetékfizetés alól.
  • Kivezetik a START-kedvezményeket év végével.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm