15 °C Budapest
Pofonok és kedvezmények: így változik az adócsomag

Pofonok és kedvezmények: így változik az adócsomag

2014. november 12. 13:04

A kormány elkészítette a jövő évi adócsomaghoz szánt módosítókat. Az Index megszerezte a dokumentumot, amit reggel kilenctől tárgyalt a törvényalkotási bizottság a parlamentben. A javaslatok nagyrészt pontosítások, de egy gyors átnézés után találtunk jópár újdonságot is.

Még egy pofon az RTL Klubnak

Nem köszönték meg az RTL kormánykritikus híradóit az adótörvényben. A reklámadó mértéke 20 milliárdos adóalaprész után 40 százalékról 50 százalékra emelkedik majd a bizottság módosítója szerint.

Megússzák a kézműves sörfőzdék és pálinkakészítők

Az eredeti javaslatban eléggé elméretezték a jövedéki törvény módosítását, 150 milliós jövedéki biztosítékot határoztak meg mindenkinek. Most ezt sávossá alakítanák, 300 milliós árbevétel alatt például csak 22 milliós biztosítékot kell fizetni, 150 millió csak 2 milliárd feletti árbevételnél lesz. Az alkoholt forgalmazóknak telephelyenként kell fizetnie. A módosításban megjegyzik, ha az eredeti formájában lép hatályba a törvény, a 150 alkoholtermékkel foglalkozó kereskedő közül országosan csak kb. 5-6 kereskedő maradna meg.

Szivarka: év végéig érdemes felpörgetni a gyártást

Egy uniós előírás szerint jövőre már nem adózhat másképp a szivarka, mint a cigaretta, az eredeti törvényjavaslat rendezi is, hogy meddig lehet még külön adójegyet igényelni, meg hogy mi legyen a már forgalomban lévő szivarkák sorsa. Elfelejtették azonban szabályozni, hogy az év végéig legyártott termékkel mi a helyzet. A mostani módosítás szerint a 2014. december 31-ig legyártott szivarkákat - feltéve, hogy azokat Magyarországon gyártották, vagy azokat magyarországi adóraktárba betárolták - időbeli korlátozás nélkül lehet majd értékesíteni a régi adójeggyel.

Kedvezmény a kézműveseknek

A módosítás szerint a kézműves termékeket készítő mikrovállalkozások és kistermelők termékei után nem kell majd környezetvédelmi termékdíjat fizetni. Az indoklás szerint a díjjal a termelők egy része tönkre menne, és nőne a vidéki munkanélküliség is. A hagyományőrzésről már nem is beszélve. Nem kell majd termékdíjat fizetni a természetes alapanyagokból előállított kozmetikumok után sem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mégsem marad a kedvezmény a távközlési adónál

Kiveszik a törvényjavaslatból az internetadóról szóló részt. A Rogán Antal vezette gazdasági bizottsággal szemben a törvényalkotási bizottság módosítója nem hagyja benn a törvényben a kedvezményről szóló részt, ami szerint a társasági adóból leírható a távközlési adó.

Nem lesz adalékanyag a karamell

A módosítás pontosítja az adalékanyag fogalmát. Nem tekintenék adalékanyagnak az élelmiszeriparban színezőanyagként, tehát nem édesítésre használt karamellt.

Adómentes lesz a szűrővizsgálat

A preventív szűrővizsgálatokat, a fizikoterápiás és mentál-egészségügyi szolgáltatásokat az adómentes jövedelmek körébe sorolják. Az indoklás szerint az egészségmegőrzés és fejlesztés támogatása mind a munkáltatóknak, mind az állami költségvetésnek érdeke. Az egészségügyi problémák megelőzése lényegesen kevesebb anyagi erőforrást igényel, mint amennyi az egészségügyi okból kieső munkaerő által okozott bevételkiesés, valamint az orvosi, kórházi kezelések költsége.

És pár apróság

  • Az iskolaszövetkezeti szolgáltatásra is ugyanazok az áfaszabályok vonatkoznak majd, mint a munkaerőkölcsönzésre, a HR-szolgáltatásoknál pedig nem csak az építési, szerelési munkáknál lesz áfafizetésre kötelezett az adóalany.
  • Az italautomaták regisztrációjának díját törvényben szabályozzák, a díj összege 30 ezer forint.
  • A javaslat alapján a Kormány által alapított közigazgatási ösztöndíjprogram keretében folyósított ösztöndíjak adómentesnek minősülnek.
  • Legmagasabb hatósági ár lesz rögzített hatósági ár helyett az online pénztárgépeknél. Abban bíznak, hogy így valamennyi verseny is kialakulhat.
  • A kincstári számlák, átutalások mentesülnek a tranzakciós illetékfizetés alól.
  • Kivezetik a START-kedvezményeket év végével.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08