Mi lesz így a Tokaji borral? Szlovákiában nagyon örülnek

2014. február 15. 16:00

Az egykoron egységes, tokaji bortermelő vidék szétválasztása a mai napig húzódó komoly ellentéteket szül a névhasználat kapcsán Magyarország és Szlovákia között. Az ügy végül az Európai Bíróság elé került, az uniós bürokraták azonban elutasították hazánk keresetét.

Magyarország évekkel ezelőtt fordult az Európai Bírósághoz, miután az Európai Bizottság engedélyezte Szlovákiának, hogy a "Vinohradnicka oblast' Tokaj" megnevezést szerepeltethesse a borok eredetmegjelölésének és földrajzi jelzésének elektronikus uniós nyilvántartásában. A napokban született döntés értelmében, mely elutasítja a magyar keresetet, Szlovákiának joga van a magyar Tokajra hasonlító megnevezést. Így marad a jelenleg is fennálló helyzet a magyar és a szlovák fél között az eredetmegjelölés használatában.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint ugyanakkor a Bíróság mostani döntése csak arra vonatkozik, hogy Szlovákia a Tokaj megjelölés mely származtatott alakját használhatja. Ennek értelmében az eljárás tétje nem is az volt, hogy északi szomszédunk egyáltalán jogosult-e a Tokaj eredetmegjelölés használatára. A VM felhívta a figyelmet arra is, hogy a Bizottság az idei év végéig vizsgálhatja, hogy az eljárás alatt beadott dokumentumok megfelelnek-e az uniós jognak. A további lépéseket is a bizottsági vizsgálat eredménye fogja meghatározni. A Minisztérium hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a tokaji bor és a tokaji termelők érdekei mellett.

A szlovákiai borászok természetesen örülnek az Európai Bíróság döntésének. Egy, a határ túloldalán élő őstermelő szerint nemcsak a szőlőtermesztési feltételek ugyanolyanok, mint nálunk, hanem maga a bor előállítási metódusa is. Ez nem véletlen, hiszen a világszerte ismert bortermelő vidék korábban egységes volt. A szlovák tokaji térség kistermelői szövetségének elnöke szerint az évek óta húzódó vita sajnos nem nélkülözte a politikai színezetet, holott a kérdést szigorúan szakmai szinten kellett volna kezelni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10