7 °C Budapest

Az üzleti élet korruptabb a politikánál

2009. június 4. 09:02

A magyar emberek megítélése szerint az üzleti szférában a legnagyobb a korrupció. Más országokkal szemben nálunk "csak" a második helyre sorolják a politikai pártokat - áll a Transparency International (TI) felmérésében.

A "globális korrupciós barométer" 69 országban 74 ezer ember tapasztalatát rögzíti. A vizsgálatban először szerepelt Magyarország. A régióban nálunk a legrosszabb a kormány megítélése: minden harmadik ember hatástalannak tartja a visszaélések elleni kormányzati törekvéseket.

Jelzésértékű a megkérdezettek lesújtó véleménye az üzleti szektorról - mutatott rá Alexa Noémi, a TI Magyarország ügyvezetője. Ehhez képest elgondolkoztató, hogy míg másutt az állampolgárok akár többet is fizetnének egyes termékekért, szolgáltatásokért, ha azok tiszta, korrupciómentes vállalatoktól származnak, addig a magyarban kevésbé él ez a hajlandóság. Az unióban, a régióban s nálunk is az egészségügy a "legfertőzöttebb", ennek A hazai megkérdezettek alig 3-4 százaléka fizetett kenőpénzt - általában 6-22 ezer forint közötti összeget - az elmúlt évben.

A korrupciós eseteket nem jelentjük, mert "úgysem kapnánk segítséget". Ez hasznos adalék lehet a készülő antikorrupciós csomaghoz, amely jelentős jutalmat ígér a visszaélések bejelentőinek. A tervekben a Közérdekvédelmi Hivatal lép fel. A szaktárca tájékoztatása szerint a törvénytervezet még a tavaszi ülésszak alatt a parlament elé kerülhet.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30