14 °C Budapest
Hatay, 2023. február 8.Összedõlt épületek romjai elõtt felállított sátorban ül egy férfi a dél-törökországi Hatay tartományban 2023. február 8-án. Két nappal korábban több erõs földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 9500-at.MTI/EPA/Erdem Sahin

Ez vár a magyar utazókra a törökországi földrengés után: sok pénzt bukhat, aki nem tud a kiskapuról

2023. február 8. 16:04

Nem számítanak tömeges lemondásokra a törökországi utakat szervező irodák a földrengés ellenére sem - ezt egybehangzóan állították lapunknak a megkérdezett szakértők. A földrengés kapcsán arról kérdeztük őket, mennyire jellemző a hasonló katasztrófák után a lemondás. Mint kiderült, a terrorcselekmények jobban megrázzák az embereket, és ilyenkor elő is szokott fordulni, hogy valaki meggondolja magát. Fontos azonban tudni, hogy természeti katasztrófa esetén visszajár az előre befizetett összeg.

Mint korábban többször is beszámoltunk róla, irtózatos földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban. A 7,8-as erősségű földrengés (ezt több utórengés is követte) következtében több ezer épület omlott össze, a halottak száma cikkünk írásakor a tízezerhez közelít.

Ebben a helyzetben biztosan sokan elgondolkodtak már azon, vajon nem lenne-e érdemesebb elhalasztani a tervezett törökországi utat, és megvárni, míg eltakarítják a romokat. Megkérdeztünk két szakértőt is arról, hogy földrengés esetén mi a helyzet, és egyáltalán: mennyire járnak magyar turisták az érintett térségbe?

Nem javasolt úticél

A földrengés előtt sem javasolta már a délkelet-anatóliai tartományba utazást a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata - ez derült ki, mikor megnéztük a honlapjukat. Gaziantep és számos más, a térségben fekvő török tartomány jelentős biztonsági kockázatot rejt magában, határvidékről lévén ugyanis szó, gyakorta előfordul, hogy néhány, Szíriából érkező terrorista innen indulva próbál Európába jutni.

Természetesen a földrengésről szóló hír is fent van a Szolgálat honlapján. Nyomatékosan kérnek minden, Törökországban tartózkodó magyar állampolgárt, hogy jelentkezzen a Konzuli Szolgálatnál. Magyar áldozatról egyébként nem is érkezett eddig jelentés a földrengés kapcsán.

Ha megtörténik a baj még indulás előtt

Ha természeti katasztrófa történt ott, ahová az utas menni szándékozott, és emiatt lemondja, akkor visszajár neki az előzetesen befizetett összeg - mondta Kerim Yalcin, a térséget jól ismerő Orex Travel marketingvezetője lapunk kérdésére. Kerim Yalcin hozzátette, hogy érdemes figyelni a Konzuli Szolgálat közléseit is, ugyanis ezek is múlhat, hogy az utas kap-e vissza pénzt.

A földrengés vis maior-helyzetnek minősül, vagyis ha az utas emiatt lemondaná az útját, akkor az iroda köteles visszatéríteni. Ilyen akkor is előfordulhat, ha a Konzuli Szolgálat nem ajánlja, nem javasolja az adott országba való utazást, és ha az utas emiatt töröl, akkor is visszatérítés jár neki – emlékezhetünk a koronavírus kitörésének időszakára, rengeteg ilyen eset történt akkor

- mondta a Pénzcentrumnak a szakértő.

Nem frekventált tartomány

Messze esik a földrengés epicentruma onnan, ahová a nyaralók indulni szoktak - mondta a Pénzcentrumnak Gorszkij Jaroszlav, az 1000 Út irodavezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gaziantep és önmagában a délkelet-anatóliai tartomány nem olyan térség, ahová tömegével mennének a turisták. Egyrészt közel van a szíriai határ, mely eleve biztonsági kockázatokat rejt magában, másrészt a Magyarországról utazók sokkal jobban szeretik Isztambult vagy Antalyát – a repülőgépek is jellemzően ide hozzák a charterjáratokkal érkezőket

- mondta lapunk érdeklődésére Gorszkij Jaroszlav, az 1000 Út utazási iroda irodavezetője. Hozzáfűzte azt is, hogy szerinte nem lesznek tömeges lemondások, azok ugyanis inkább terrorcselekmények esetén szoktak bekövetkezni – és akkor sem túl nagy számban.

Amikor tavaly októberben volt egy robbantás Isztambulban, a mi irodánknál egyetlen utas volt, aki lemondta a szilveszterre tervezett isztambuli útját. Terrorcselekmények hírére több lemondás szokott érkezni, de ez nem jellemző a hétfőihez hasonló természeti katasztrófák után. Ráadásul ez hiába jelentős hír, azért a jelenlegi médiafogyasztási szokások közepette egy idő után el fog sikkadni, nem számítunk tehát arra, hogy emiatt török utakat mondanának most le az utazni vágyók És újra mondom: az érintett térség amúgy sem túlzottan frekventált a turisták körében

- mondta erről a szakértő.

címlapi kép: MTI/EPA/Erdem Sahin

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?