Aggasztó jelentés: több mint egy millió magyar tűnik el néhány éven belül

Aggasztó jelentés: több mint egy millió magyar tűnik el néhány éven belül

2018. január 30. 17:00

Nyugtalanító jelentéssel hívja fel a figyelmet az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) a Kelet-Európában tapasztalható drasztikus népességfogyásra. Hivatalos becslések szerint ugyanis ez a régió lesz az elkövetkezendő évtizedek egyik legjobban zsugorodó világrésze. Ez pedig a magyarokat is érinti, hiszen hazánk a top 10-es európai fogyási lista 10. helyén állva, 15 százalékos népességcsökkenéssel számolhat 2050-re, 2017-hez képest, ami 1,44 millióval kevesebb magyart jelent majd a jövőben.

Aggasztó jelentést adott ki az ENSZ a népesség zsugorodást illetően. Hivatalos adatok ugyanis azt mutatják, hogy a kelet-európai régió lesz az elkövetkezendő évtizedekben az egyik legjobban fogyó világrész. A megjelent számok 1950-től 2050-ig (becsült) mutatják a várható lakosságzsugorodás számát, és bizony Magyarország ott tanyázik a legjobban fogyó országok 10. helyén.

Az ábrán jól látható, hogy a lista élén Bulgária és Lettország áll, ahol több mint 20 százalékos népességcsökkenést prognosztizálnak 2050-re. Bár a listát százalékokban vezeti a két ország, a legmegdöbbentőbb adat mégis Ukrajnához és Lengyelországhoz kapcsolódik, hiszen előbbi majd 7,8 millió, utóbbi pedig több mint 5 és fél millió lakkossal lesz kevesebb 2050-re.

Magyarország százalékos veszteségeit tekintve a 10. helyen áll, ami azt jelenti, hogy

2017-hez képest 2050-re 1,44 millió magyarral él majd kevesebb az országban.

Szakértők a fogyás legfőbb okaiként a termékenységi ráták csökkenését és a gazdasági emigrációt együttesen nevezik meg, mint okozó tényezőt több kelet-európai ország esetében is. Ami ráadásul még ennél is aggasztóbb, hogy főleg a fiatal, életerős lakosság az, amelyik óriási számokban elvándorol, hiszen még mindig döbbenetes jóléti különbségek mutatkoznak Nyugat Európa, Európa északi államai és Kelet-Európa országai között.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?