Havazás: itt a legroszabb a helyzet Magyarországon

Pénzcentrum
2013. január 14. 08:00

Fennakadásokat okoz a vasárnap óta tartó erős havazás. Az időjárás miatt akadozik a közösségi közlekedés az ország egész területén és a fővárosban is. A csúszós utakon sok balesetet regisztráltak a hatóságok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés - ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt. Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél - főként a közép-dunántúli régióban - hóátfúvásokat is okozhat. Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével pedig az ország egész területén gyenge ónos esőre is készülni kell.

Friss! Ingyenes a tömegközlekedés Budapesten.
A havazás miatt hétfőn 24 óráig ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. Azt írták, az ingyenességet a havazás miatt Tarlós István főpolgármester engedélyezte a BKK teljes vonalhálózatán (Budapesten és az érintett agglomerációs busz- és HÉV-vonalakon). Hozzátették: az intézkedésről megkezdték minden jegyellenőr, metróellenőr, közterület-felügyelő értesítését, és őket utastájékoztatási feladatokra irányítják át.

Fennakadások vannak a fővárosi közösségi közlekedésben

Fennakadásokat okoz a vasárnap este óta tartó havazás a budapesti közösségi közlekedésben - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő regge. A társaság közleménye szerint noha a járatok elindultak, a havas, csúszós utakon lassú az előrehaladás, a kötöttpályás közlekedést pedig lefagyott, eltömődött váltók nehezítik. Emiatt a legtöbb vonalon késéssel közlekednek a járművek; a BKK 15-30 perccel hosszabb menetidővel számol a felszíni vonalakon. A BKK közölte: a havazás főként a budai hegyekben és a külső kerületekben okoz fennakadásokat a forgalomban.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tájékoztatása szerint éjszaka 67 munkagéppel takarította a társaság a fontosabb útvonalakat, a mellékutak takarítását viszont csak a havazás vége után mintegy hat óra múlva tudják megkezdeni. Az FKF a nappali műszakban hómunkásokat vesz fel, emellett arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy tisztítsák meg az előttük lévő járdaszakaszokat.

A havazás miatt a 17-es és 19-es villamos egyáltalán nem jár, az 1-es pedig rövidített (csak a Bécsi út és a Jász utca között) útvonalon közlekedik. Több busz sem jár - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn. De a havazás miatt fennakadások vannak az 59-es és a 61-es villamos vonalán is. A 22-es, a 128-as, a 155-ös és a 160-as autóbusz jelenleg balesetek miatt egyáltalán nem közlekedik - tették hozzá. A budai hegyvidék autóbuszjáratai jelentős késésekkel, fennakadásokkal közlekednek. Rövidített útvonalon jár a 34-es, a 39-es, az 53-as, az 58-as, a 65-ös, a 102-es, a 106-os, a 112-es, a 129-es, a 137-es, a 149-es, a 150-es, a 161A, a 165-ös, a 237-es, a 250-es busz.

Szinte minden járat 15-30 perces késéssel közlekedik. A HÉV-ek, a metrók és a 4-es, illetve a 6-os villamosok menetrend szerint járnak. A BKK azt kéri: aki a felszíni közlekedést venné igénybe - és megteheti -, egyáltalán ne induljon útnak. A BKK fődiszpécsere elmondta,  felfüggesztették a jegyellenőrzést és a jegyellenőröket bevonták az utastájékoztatásba.

Egyre több vonalon késnek a vonatok

A Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Hatvan és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 20-40 perc közötti késéssel kell számolniuk az utazóknak - közölte a Mávinform hétfő reggel. Az ország nyugati és középső részén az intenzív havazás és az ónos eső miatt több vonalon váltóállítási problémák okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben - olvasható a közleményben. A MÁV Zrt. a forgalmasabb állomásokon megemelt létszámú személyzettel tisztítja a váltókat. A váltófűtő berendezések a maximumon működnek, de a folyamatos havazás és a vonatok okozta menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat - írták.

Hosszabb menetidőre kell számítani több autópályán

Hosszabb menetidőre kell számítani az M0-áson, az M1-esen, az M3-ason és az M7-esen Budapest közelében. Az M0-áson a 2-es kilométernél műszaki hibás kamion okoz fennakadást az M5 felé. Az M1-es autópályán Tatabánya és Budapest között - a 32-es és az 50-es kilométernél - két műszaki hibás kamion is nehezíti a közlekedést.

Liszt Ferenc-repülőtér: egy futópályát használnak a repülőgépek

A havazás és a szél miatt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér két futópályája közül csak az egyiket használhatják a repülők (ez a pálya várhatóan folyamatosan nyitva lesz), egy ideig mindkét pálya zárva volt - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója. A reggeli járatok el tudtak menni, de utána körülbelül fél órára a hó eltakarítása miatt az 1-es pályát is le kellett zárni. A takarítás idejére két repülőgépnek várakoznia kellett a légtérben, egy járat pedig kitérő reptérre, Temesvárra repült - mondta Hardy Mihály. A flightradar24.com radarképe szerint azonban a légtérben kellett várakoznia a Tarom bukaresti, a Brussels Airlines brüsszeli, az El Al Tel avivi, és a Germanwings stuttgarti és kölni járatának is. A repülőjáratok késéssel közlekednek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sok baleset történt, főként a Dunántúlon

A havazás miatt hétfő kora reggelig több közúti baleset történt az országban, elsősorban a Dunántúlon. Az intenzív havazás miatt több megyében első-, illetve másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta: hétfőn, kora reggelig már huszonöt balesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, legtöbbször Somogy és Veszprém megyében.

Elzárt településről, lezárt útszakaszról eddig nem érkezett bejelentés - mondta Hajdu Márton, de az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok - mondta az OKF helyettes szóvivője.

Áll a forgalom a 10-es úton Solymár közelében egy szalagkorlátnak ütközött kamion miatt - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kisdi Máté elmondta, az út mindkét oldalán áll a forgalom, hosszú kocsisor alakult ki.

Zalában kamionok akadtak el a havas utakon

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyelete közölte: a vasárnap délelőtt óta tartó havazás következtében hétfő reggelre 20-25 centiméternyi hó hullott a megyében. Minden út havas, bár folyamatosan több mint harminc munkagép dolgozik a hó eltakarításán. Kamionok akadtak el a 86-os úton Zalalövőn, valamint a 74-es és a 75-ös út kereszteződésében a baki tetőnél. A 74-es úton, a botfai elágazónál egy személyautó hajnalban szalagkorlátnak ütközött, emiatt tart a baleseti helyszínelés.

Elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat Veszprém megye több pontján - tájékoztat a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Bakos György elmondta: Zalahaláp és Nyírád, Nemesgulács és Gyulakeszi, Sümeg és Tapolca, Litér és Berhida között, valamint Balatonfűzfőn a 92-es és a 9213-as utak kereszteződésében akadályozzák a forgalmat kamionok.

Szabó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta: vasárnap délutántól három árokba csúszott személyautóról és két elakadt kamionról kaptak bejelentést, de személyi sérülés egyik esetben sem történt. Egy kamionos vasárnap a hólánc ellenére elakadt a 86-os úton, egy másik pedig hétfő hajnalban a baki tetőnél nem tudott felmenni az emelkedőn - erősítette meg.

Képek:

Budapest, 59-es villamos, Kiss János altábornagy utca
Budapest, 4-es villamos, Széll Kálmán tér
Budapest, 4-6-os villamos, Margit híd, budai hídfő
Budapest, Margit híd, budai hídfő
Budapest, Árpád híd, budai hídfő
Budapest, Árpád híd, Faluház

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?