16 °C Budapest

319 halott az utakon - Többségük vétlen volt

2010. augusztus 24. 15:02

Negyedével csökkent a halálos közlekedési balesetek száma az első félévben az előző év azonos időszakához képest, hat hónap alatt 319-en haltak meg az utakon - derül ki a KSH tájékoztatójából.

A félév során összesen több mint 7 ezer személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt. A balesetek több mint 9 ezer elszenvedőjéből a súlyos sérültek száma megközelítette a 2500-at, a könnyű sérülteké meghaladta a 6600-at. A balesetekben elhunyt 319 ember több mint fele vétlen áldozat volt.

A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma az idén 14 százalékkal csökkent, ezen belül a halállal végződő 24 százalékkal, a súlyos sérüléssel járó 16 százalékkal, az ittasan okozott balesetek száma pedig 23 százalékkal lett kevesebb. A balesetek száma 2000 és 2006 között emelkedett, azóta csökken.

A közlekedési balesetek 2010 első félévi csökkenésében szerepet játszott a közúti forgalom mérséklődése. A balesetek 63 százalékát személygépkocsik, 10 százalékát kerékpárosok, 9 százalékát tehergépkocsik okozták, a gyalogosok és utasok 8 százalékos arányban voltak okozói baleseteknek. A balesetek 92 százaléka a járművezetők hibájából történt. Ezen belül a legnagyobb, 28,8 százalékos arányt a sebesség nem megfelelő megválasztása képviseli.

Az autópályákon bekövetkezett balesetek száma 2010 első felében 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az adatok autópályánként eltérő képet mutatnak: az M5-ön 27 százalékkal, az M6-on 14 százalékkal emelkedett, ugyanakkor az M7-en 7 százalékkal, az M3-on 14 százalékkal, az M1-en 23 százalékkal kevesebb baleset történt, mint 2009 azonos időszakában.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Régiós bontásban vizsgálva, az előző év adataihoz viszonyítva, 2010 első felében a balesetek száma mindenütt csökkent. A legkedvezőbb változás az Észak-Alföldön tapasztalható, ahol 22 százalékkal kevesebb baleset történt. A területen bejegyzett 10 ezer gépjárműre jutó balesetek száma viszont Dél-Dunántúlon volt a legalacsonyabb (16), szemben az országos átlaggal (19). Az ittasan okozott balesetek száma Dél-Alföld kivételével minden régióban csökkent. A növekedés ebben a régióban is igen csekély, alig éri el a 2 százalékot.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?