18 °C Budapest

Változnak a gépjárművek átírásának szabályai

MTI
2010. június 28. 10:02

Az okmányirodák július elsejét követően nem írják át azokat a járműveket, amelyek adás-vételét nem a megfelelő tartalmú, teljes bizonyítóerejű magánokirattal igazolja az új tulajdonos - hívja fel az érintettek figyelmét közleményében a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).

A teljes bizonyító erejű magánokirat többféle lehet. Az első az, ha az iratot a magánszemély maga írta - kézzel, és nem géppel - majd aláírta. Miután az adásvételi szerződés kétoldalú jogügylet, így azt elég gépelni, majd a feleknek aláírniuk, de az aláírás tényét - hogy nem más írta alá azt - két tanúnak kell igazolnia az okiraton. Emellett közjegyző hitelesítheti, ügyvéd ellenjegyezheti az okiratokat, ilyenkor nincs szükség tanúra.

A jármű adásvételi szerződések eddig is többnyire két tanúval készültek, de nem volt olyan kötött tartalmuk, mint ez év elejétől. A közúti közlekedés nyilvántartásáról szóló törvény viszont előírja - ez év elejétől - a kötelező tartalmat, a végrehajtásáról szóló kormányrendelet viszont megengedi, hogy július 1-ig liberális legyen az okmányiroda. Azt követően sem új forgalmit, sem pedig törzskönyvet nem lehet kiadni, ha nem megfelelő tartalmú a szerződés.

A törvény a szerződés tartalmát úgy határozza meg, hogy tartalmaznia kell az eladó és a vevő személyi adatait, ide értve a lakcímet is, valamint a műszaki adatokat. A végrehajtási rendelet ettől jóval hosszabb, szerepel benne az előbbieken túl a vételár, a forgalmi engedély és a törzskönyv száma, a vevő birtokba kerülésének - a jármű átadásának - időpontja, a szerződés hatálybalépésének napja, továbbá a felek nyilatkozata, amely szerint mindkét fél teljesíti bejelentési kötelezettségét a közlekedési igazgatási hatóságnál a tulajdonjog változás hatálybalépését követő, jogszabályban meghatározott határidőn - 15 napon - belül. Végül pedig a szerződésben szerelnie kell a felek nyilatkozatának arról, hogy ismerik a bejelentés nyilvántartásba történő bejegyzéséhez fűződő joghatásokat, valamint a bejelentés elmaradásának, illetve bejelentési kötelezettség késedelmes teljesítésének jogkövetkezményeit.

A közlemény kiemeli, hogy a kötelező tartalmi elemek hiányában nem kerülhet sor az új törzskönyv, illetve az új forgalmi engedély kiadására. A feltételeknek megfelelő szerződésminták megtalálhatók, és erre a linkre kattintva letölthetők a KEK KH honlapjáról.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm