21 °C Budapest
A group of lit candles on a blueish floor background in a church

Döntött a család: ennyi pénzért váltják meg Kóbor János sírhelyét

2021. december 21. 15:05

Részben teljesül Kóbor János végakarata, ugyanis a hamvak egyik fele a Balatonba kerül, de a másik része a Szent István-bazilika urnatemetőjében kerül végső nyugalomra. Mecky családtagjai úgy döntöttek, hogy tiszteletben tartva az Omega legendás frontemberének kívánságát, a magyar tengerben helyezik örök nyugalomra, ám szerették volna, ha egy méltó helyen szerettei, rajongói is bármikor megemlékezhetnek róla. Ezért esett választásuk a bazilika altemplomára, ahol urnák és koporsók elhelyezésére is van lehetőség.

Úgy tudom, az özvegye állt elő az ötlettel, hogy Mecky emberi és művészi nagyságához méltó módon a hamvak felét a bazilikában helyezhetnék végső nyugalomra. A családnak nem volt ellene kifogása, egyetlen dolog volt fontos, hogy a megemlékezés során ne sértsék meg Mecky végakaratát, így a hamvak felét a Balatonba szórják majd – Árulta el a Blikknek a december 6-án elhunyt Kóbor János egyik ismerőse.

A székesegyházban 25 évre lehet megváltani egy sírhelyet, amelynek ára az elhelyezésétől függ, negyed évszázadra 300 ezer és 450 ezer forint közötti összeget kell fizetni érte. A hamvak tóban való elhelyezéséhez a terület kezelőjétől vagy tulajdonosától kell engedélyt kérni, a Balaton esetében ez az illetékes vízügyi igazgatóság. Ha az engedélyt megadják, akkor is szigorú szabályoknak kell megfelelni. A hamvakat egy lebomló urnában kell leengedni a víz alá.

A bazilikában számos hazai híresség síremléke található. Többek közt itt helyezték végső nyugalomra Puskás Ferencet, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes labdarúgót, valamint Grosics Gyulát, Kocsis Sándort és Buzánszky Jenőt, akik szintén az Aranycsapat labdarúgói voltak. Itt nyugszik még Bejczy Antal fizikus, a NASA vezető kutatója, Lorán Lenke Jászai Mari-díjas színésznő, valamint Aradszky László énekes is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ennyit kereshet a TV2-nél Muri Enikő

Hamarosan indul a TV2 új műsora az Ázsia Expressz, amiben Muri Enikő is szerepelni fog. A közel 2 hónapos utazással csaknem 3 millió forintot kaszálhat...

Családja pénzügyeiről vallott Nagy Feró

A pénzügyekkel kapcsolatos kérdések tisztázását egyetlen családban vagy párkapcsolatban sem lehet elkerülni. Nagy Feróéknál az anyagiakról például a felsége dönt, de mi a helyzet más...

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?